Prin dogmatism se comite o anumită violentare și înfricoșare a minții (Comenius)

Citat din Comenius, Pampaedia, 1977, pag 87

”S-a arătat de fapt în altă parte că scena divină (lumea, mintea și Sfânta Scriptură) este plină de lumină. Întrucât lumina operelor Domnului luminează toate, iar lumina Cuvântului divin luminează pe toți, oare atunci de ce totul nu s-ar putea prezenta clar fiecărei înțelegeri omenești și pe înțeles, chiar și fără rigiditatea filozofică.
Dar ce este rigiditatea filozofică? Să comunici lucrurile prin sentințe rigide. Ce înseamnă pe înțeles? Înseamnă să comunici lucrurile prin sugestii, persuasiune și încurajări; pe scurt, mai degrabă prin colocviu decât prin monolog, nu dogmatic, ci protreptic. Căci prin dogmatism se comite o anumită violentare și înfricoșare  a minții. Modul protreptic trezește lumina înăscută, ca să devină flacără. ….”

3 Responses to Prin dogmatism se comite o anumită violentare și înfricoșare a minții (Comenius)

 1. Daniel spune:

  În opinia mea, creștinul care traiește în lumea dogmelor, ca și cel care a îmbratisat lumea normelor (deși, dacă mă gândesc puțin, cred că cele 2 merg mână-n mână), a pierdut cu totul esența credinței. Un dogmatic poate să știe foarte multe despre Domnul Isus, dar cu siguranța ÎL va cunoaste foarte puțin (foarte probabil deloc) pe EL. Asta mi se pare drama Laodiceii, dramă, din pacate, foarte întâlnită în contemporaneitate.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Daniel.
   Afirmația: ”o mașină bună are două faruri” este un adevăr, dar nu un criteriu de selecție.
   Pentru selecție este nevoie de compararea tuturor afirmațiilor cu valoare de adevăr.
   O mașină e bună nu numai dacă are două faruri bune și un volan frumos, mai sunt multe criterii dacă ne pricepem.
   La fel ”a cerceta” pe unul altul sau chiar pe noi după un singur criteriu, va genera două echipe eterogene de sfinți sau diavoli.
   Comenius a inteles prin dogmatism sensul didactic, adica a preda ceva prin sentinte, prin insiruiri de ”asa este” fără a ține cont de priceperea sau de puterea de învățare a învățăcelului. Comenius sugera invatarea protreptica (din latinescul protrepticus(încurajare), la randul sau din grecescul protrptikos=pro+trepein, a întoarce) adică folosirea sugestiei, persuasiunui și a pașilor mărunți, a te baza pe ceea ce omul știe adăugându-i treptat ceea ce nu știe.
   Prin lumină înăscută Comenius înțelege lumina conștiinței, existentă în fiecare om, dar înădușită de păcat.
   Cât privește raportarea minții noastre la o Învățătură fixă, vai de noi dacă n-o avem. Alipirea de cuvânt nu este dogmatism, alipirea de sentințe și folosirea lor ca bâte e specialitatea celor din celelalte comentarii de azi și ieri.
   Pentru că fără raportarea continuă și hrănirea cu Învățătura Domnului ne scufundăm în spuma unor ape tulburi ce fierb idei că învățătura nu contează, iar dacă spui că contează te acuză de ”dogmatism”.
   Pe astfel de agricultori doar toamna-i va trăda tuturor, dar dacă noi pricepem mai multă plugărie vom evita discret gălăgioasa lor tovărășie încă de primăvara.

   Apreciază

   • Daniel spune:

    „Cât privește raportarea minții noastre la o Învățătură fixă, vai de noi dacă n-o avem”. De acord, așa cred și eu! Totuși, cunoaștere Scripturii este absolut necesară, dar, de asemenea, nicidecum îndeajuns. De ex., există teologi care cunosc foarte bine Cuvântul, și totuși stăruiesc în anumite aberații teologice. Nu trebuie uitat că Biblia are un mesaj codat, iar fără cheie de criptare…rătăcirea e sigură, chiar dacă cineva ar ști mesajul pe de rost. Deci, așa cum frumos spuneai în celălalt mesaj, cunoașterea adevărată este cea precedată de faptele credinței, prin Legea Duhului de viață. Eu numeam dogmatism acea acumulare de cunoștinte teologice, care teologie devine apoi norma de viață. Adica Laodiceea!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: