Din ce ”cult” a făcut parte Costache Ioanid?

Din niciunul.
Ca și Dumitru Cornilescu, traducătorul Bibliei românești sau Nicolae Moldoveanu, sau Vasilică Moisescu sau alții.
Visky Ferenc a spus despre unii dintre colegii lui de închisoare: ”Ei nu făceau parte din nici o sectă”.

Desigur a nu face parte dintr-o sectă nu este o virtute purificatoare care te scapă de orice altă robie sau te îndreptățește.
Mulți fac parte din secta celor ce nu fac parte în altceva decât în secta propriei îndreptățiri, stând în ea ca într-o carapace  de broască țestoasă.
A te feri însă de a fi prins în menghina unei apartenențe restrictive e poate doar un semn distinctiv al unei bune vederi și al unei maturități de dorit pentru oricine vrea să fie și eficient în lucrul Celui ce l-a chemat.

Ieri am citit (fugitiv) o carte: Biografia lui Costache Ioanid, editura Dalia, Timișoara, S-D Cătană.
Autoarea dă dovadă de echidistanță și obiectivitate față de un subiect sensibil: apartenența religioasă.
Mai puternic decât un blazon medieval sau un brand comercial modern, apartenența religioasă rămâne un subiect aprins: Ce ești? Unde mergi la Biserică? Unde ești membru? etc.

Că e un subiect dureros și actual o știu bine ce-i ce nu poartă aceste semne. Chiar dacă Alianțe și asociații par a acoperi cu bunăvoință diferențele religioase, oamenii dau dovadă de mai multă îngăduință față de unul dintr-o partidă bine-definită decât față de unul ce nu face parte din ”nimic”. Cum s-ar zice: mai bine să știm ce boală ai decât să te dai sănătos.

Citez în continuare o scrisoare pe care Cristian Ioanide, fiul lui Costache Ioanid director la revista Romanian Times din Portland USA a trimis-o autoarei cărții de mai sus.

Creștinismul său l-a condus la cel mai pur idealism. Or, idealiștii resping cu grație, dar și cu hotărâre, atât etichetele, cât și galoanele. Nu le sunt de trebuință, pur și simplu, ci mai degrabă îi stânjenesc.
Aduceți-vă aminte de catrenul din ”Lumânărele” care justifică crezul idealistului:

”Să fii rob, dar să fii fiu.
Să fii mort, dar să fii viu.
Să fii prinț și să nu fii.
Să fii sfânt, dar să nu știi.”

Mie mi-ar fi trebuit câteva sute de ani ca să ajung la această superbă înțelepciune și înc-o sută ca s-o torn în această poetică condensată.
Acest gen de ”crez” l-a făcut pe tatăl meu să iubească Biserica Invizibilă (așa cum o numesc teologiile protestante), singura universală și indivizibilă, mai mult decât orice altă biserică din lume. Și ei, și numai ei, a acceptat să-i fie membru.
Pe de altă parte, apartenența la Biserica Invizibilă i-a creat posibilitatea de a se adresa întregului popor român în cea mai pură manieră paulină. Cu Iudeii, m-am făcut ca un Iudeu, ca să cîştig pe Iudei; cu ceice sînt supt Lege, m-am făcut ca şi cînd aş fi fost supt Lege (măcar că nu sînt supt Lege), ca să cîştig pe ceice sînt supt Lege; cu ceice sînt fără Lege, m-am făcut ca şi cum aş fi fost fără lege (măcar că nu sînt fără o lege a lui Dumnezeu, ci sînt supt legea lui Hristos), ca să cîştig pe cei fără lege. Am fost slab cu cei slabi, ca să cîştig pe cei slabi. M-am făcut tuturor totul, ca, oricum, să mîntuiesc pe unii din ei.  Fac totul pentru Evanghelie, ca să am şi eu parte de ea.” Cristian Ioanide

Ca o ironie, asemenea lui Eminovici, și Ioanid are probabil puțin ”sânge” românesc. Biografia fratelui Ioanid arată că a avut tată cu origini aromâne(născut în Pentihadia, Macedonia, în familia tatălui se vorbea și greaca).  Mama, născută Ecaterina Hadgi-Mahdesian avea origini armene(vorbea și armeana). Dar limbile sunt nu de mult și sunt un blestem, sau urmarea unui păcat, Duhul lui Dumnezeu este din veșnicie.
Poeziile creștine care redau învățătura curată sunt darul lui Dumnezeu pentru vorbitorii acelei limbi.

7 comentarii

 1. a fost ostas, conceptia lui este ortodoxa pentru ca trairea ortodoxa este 1oo% crestina. evanghelicii romani s au nascut in cultura ortodoxa , evlavia, cantarile… sunt de natura orientala, dupa 90 s a produs un amestec ciudat…

  Apreciază

  Răspunde

  1. Dormi liniștit Isac Filip, … , a fost ortodox fără să știe probabil. Tu știi ce e aia ridicol? Nu cred că știi, că de știai, râdeai de prostiile tale, nu le scriai!
   Nu știu, că nu-s ortodox, dar nu este o slujbă ceva, pentru insuflare cu limba română? Un acatist? O sfeștanie a minții pentru primire de înțelepciune fără învățare și primenire a minții fără supunere? Ca să vezi, că poate și io-s ortodox, ai văzut ce vocabular slavofil am folosit!
   Blagoslovească-te Tatăl cu milosârdia Lui!

   Apreciază

   Răspunde

 2. Cred ca se face prea mare tam-tam pe tema: ce religie a avut Costache Ioanid. Dc era atat de important fiti siguri ca ar fi declarat el insusi ca doar nu ducea lipsa de cuvinte. Insa nu cred ca e important ce religie a avut. Important pt noi toti ar trebui sa fie cercetarea Scripturii, citirea poeziilor lui C Ioanid si bineinteles alte surse crestine. Of, ca dc asta ar fi prioritatea vietii noastre nu am mai sta sa cercetam si sa ne dam cu parerea ce religie a avut acest mare poet, compozitor, crestin, copil al lui Dumnezeu… Dar se pare ca lasam umbrele chatting-ului sa distruga si sa ingroape esenta mesajului lasat de acest om in scrierile sale. Fie ca mesajul poeziei lui C Ioanid , ” Nu-i singur Iuda vinovat” sa ramana in inimile noatre si sa nu ne mai preocupe ce religie a avut acest poet, ci sa purtam in gandul si sufletul nostru ultima strofa a poeziei amintita mai sus.

  Şi-acum Isus cel condamnat
  azi El te-ntreabă :”Da sau nu ?
  Eşti tu sau nu eşti vinovat?”
  Eu am spus da! Şi-am fost iertat.
  Eu am spus da.
  Dar tu ? Dar tu?…

  Apreciază

  Răspunde

   1. „Acest gen de ”crez” l-a făcut pe tatăl meu să iubească Biserica Invizibilă (așa cum o numesc teologiile protestante), singura universală și indivizibilă, mai mult decât orice altă biserică din lume.”

    Mie asta mi se pare o „religie”.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s