Contradicții aparente în Biblie(4): ”Ungerea… vă învață” sau ”…învățați-vă unii pe alții!…”

”Cât despre voi, ungerea, pe care aţi primit-o de la El, rămâne în voi, şi n-aveţi trebuinţă să vă înveţe cineva…1 Ioan 2:27

sau

”…ei stăruiau în învățătura apostolilor….”
”….învățați-vă și sfătuiți-vă unii pe alții….”
” În ce vă priveşte pe voi, fraţilor, eu însumi sunt încredinţat că sunteţi plini de bunătate, plini şi de orice fel de cunoştinţă, şi astfel sunteţi în stare să vă sfătuiţi unii pe alţii.” Romani 15:14

1.Contradicțiile crează confuzie în minte.
Confuzia este anticamera compromisului și a amăgirii.
De aceea atunci când facem slujba de jertfă duhovnicească a învățării, claritatea exprimării împreună cu verificarea temeiniciei primirii Cuvântului fac slujba cu rod.
În această postare analizez această aparentă contradicție: Duhul(ungerea) învață(călăuzește) sau noi ne învățăm unii pe alții?
Unii așa ziși-învățători par a afișa o duhovnicie mai înaltă atunci când aruncă asupra Domnului sarcina învățării: ”nu tu frate, cine ești tu? ce poți tu? ce știi tu? lasă-L pe Domnul să-L lumineze. ungerea vă învață, nu omul.” Ca și cum ungerea este ceva strict lăuntric, mistic, o căpătare instantă de înțelepciune iar a stărui în învățătură ar fi să întinezi ungerea.
Pare evlavios, pare spiritual, dar este?

2.Să luăm un exemplu din Biblie:
”Dacă vei pune în mintea fraţilor aceste lucruri, vei fi un bun slujitor al lui Hristos Isus, fiindcă te hrăneşti cu cuvintele credinţei şi ale bunei învăţături pe care ai urmat-o până acum.” 1 Timotei 4:6 Ceea ce făcea Timotei, punând învățături în mintea fraților nu era ungere? Ba era, chiar asta făcea prin învățare ”îi ungea cu untdelemn proaspăt”.

Este slujba de jertfă în evanghelia lui Cristos, este jertfa duhovnicească pe care o aducea Timotei: să pună învățături în minte. Nu s-a dus Timotei la ei cu o chitară, nici cu grup de laudă și închinare, nici cu cor, cu repetiții, nici cu o evanghelie din 3 puncte șchioape:
1.Domnul face tot, El ”atinge inima”, poate în surdina muzicii, la chemările sentimentale ale unui predicator, noi nu trebuie să învățăm altceva.
2-3. insistență pe punctul 1

Nu așa găsim scris în Noul Testament, ci găsim stăruință în învățătura apostolilor. Învățarea lui Cristos. Apostolii învățau pe necredincioși în Numele Domnului Isus. Marii preoți erau foarte necăjiți și le porunceau să nu mai învețe.
Frații în adunări se învățau unii pe alții, dădeau învățătură. Le lipsea oare Duhul deplin? Nu aveau ei (încă) ungerea?
Ungerea exclude învățarea? Pare așa, din 1 Ioan se pare că putem înțelege că dacă avem ungerea știm tot și nu ne mai folosește să învățăm.
”Dar voi n-ați învățat așa pe Cristos.”

3.Cum înțelegem această aparentă contradicție?
Înțelesul este că ne putem învăța unii pe alții, nu avem nevoie de CINEVA străin, străin de Domnul…
Trebuie să citim atenți tot 1 Ioan. Apăruseră antihriștii, ieșiți dintre frați, profețiți și de Pavel, arătați deja în 2 Corinteni, la Efes, apostoli ”nespus de aleși”, CINEVA, oameni cu vază, există până azi, îi vedem sub masca de clerici. Atunci au apărut. În 4:3 spune Ioan despre duhul lui Antihrist: ”El chiar este în lume acum.” Acei CINEVA care aveau pretenția de a învăța, scrie despre ei la v. 5. ”Ei sunt din lume, de aceea vorbesc ca din lume și lumea îi ascultă”. În alt loc scrie despre aceștia: ”vorbesc cu trufie lucruri de nimic”.

4.Să facem deosebire: ungerea care este în noi toți, în fiecare, ne învață… când ne sfătuim și învățăm între noi, nu avem nevoie să ne învețe CINEVA străin, din afară, cu titluri și vorbiri ca din lume. Duhul lui Antihrist n-a plecat din lume, va fi până la arătarea Domnului. Până atunci acest amestec amăgitor există în lume, numai un duh de discernământ ne ferește de el.

5.N-avem trebuință de popi făcuți în școli, vorbind ca din lume, cu diplome și doctorate atestate de comisii lumești, cu acreditări de la ministere de pe pământ. Harul nu vine de acolo. Calea Domnului nu trece pe-acolo. Calea Domnului trece prin pocăință spre Tronul Harului, locul de unde vine Harul este Tronul Harului.
Învățătura apostolilor ne crește și ne face în stare să fim slujitori ai unui legământ nou, ne face în stare să aducem jertfe duhovnicești, ne face în stare să ne învățăm unii pe alții.

6.Deci răspunsul la aparenta contradicție din titlu este că nu e nici o contradicție. Ungerea ne învață pe fiecare după  harul pe care l-am primit și așa ne învățăm unii pe alții. Ne și supunem unii altora, pentru că Harul primit de mine mă face vrednic de a fi ascultat iar harul primit de fratele meu il face vrednic să-l ascult. Această părtășie a casei lui Dumnezeu e ca în familie, nu ca în teatru. Nu este nici o ierarhie, nici o regie, ci o simplitate a slujbelor felurite. Harul primit de fiecare e felurit. Nu ascult de la fratele meu lucruri pe care le știu, ci tocmai lucrurile care Mântuitorul trupului știe că-mi lipsesc mie: ”fiecăruia i se dă arătarea duhului spre folosul altora”. ”Fiecare să slujească altora după darul pe care l-a primit”.

7.Ungerea este comună. ” Iar cel care ne întăreşte împreună cu voi în Cristos şi ne-a uns este Dumnezeu,” 2 Corinteni 1:21
Pe acei CINEVA, pe ”cei ce se socotesc ca fiind ceva” nu i-a uns El. Ungerea este o expresie a cunoștinței. Purtăm mireasma cunoștinței LUI. Untdelemnul pentru ungere venea peste hainele albe(faptele pregătite dinainte), după ordinea: ”să unim cu credința fapta(hainele albe), cu fapta cunoștința(stropirea cu untdelemn)”…. Prin ungere L-am învățat  pe Cristos, e diferit de ce învață acei CINEVA, sau ALTcineva.

Slăvit să fie Domnul!

3 comentarii

 1.   Frate Dan, eu nu reusesc sa ma logez de aceea scuze pt ca las comentariu aici … ( te rog pune-l pe blog …sau invatama sa ma loghiez…) . …daca in Biblie sunt contradictii, acestea sunt pt cei ce sunt pe calea pierzării …

  acolo unde pare a fi o contradicție de fept este o comoară de gânduri și idei… adică HRANĂ TARE

  ce ai zice daca s-ar scrie ungerea cu U mare? pai ar fi vorba de o greseala de ortografie ?! asa e și sunt destule greseli de ortografie …în Biblie (dar nu în CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU ci în Biblie, ca si carte tipărită de oameni …)

  dar daca ar fi vorba de U mare, nu ar mai fi vorba de ungere ca noțiune ci de UNGERE ca PERSOANĂ … UNGEREA = DUMNEZEU Duhul Sfânt 

  Făcând proba, deci substituția sună sehr gut  … Am primit Duhul Sfânt care mă învață toate lucrurule, deci nu am nevoie să mă învețe altcineva decât SINGURUL ÎNVÎȚĂTOR – DOMNUL ISUS … iar Duhul Sfânt (Ungerea) are exact această misiune …va lua din ce este al Meu și vă va descoperi ..   Nu exclud varianta scrisa de tine pt că este inspirată tot de UNGERE …dar dacă nu ai frați care au UNGEREA … vorbești singur? NU! Ci vorbesti din partea lui Dumnezeu. înaintea lui Dumnezeu1

  Har!

  WordPress.com vesteabună posted: „”Cât despre voi, ungerea, pe care aţi primit-o de la El, rămâne în voi, şi n-aveţi trebuinţă să vă înveţe cineva…” 1 Ioan 2:27 sau ”…ei stăruiau în învățătura apostolilor….” ”….învățați-vă și sfă”

  Apreciază

  Răspunde

  1. Cuvântul putea să ne lase scris Unsul, nu ungerea și atunci înțelegeam o cunoaștere fără învățare, printr-un fel de ”transfuzie” de cunoștință.
   Atunci puteam folosi U mare.
   Eu tocmai această ceață de înțelegere am vrut s-o spulber prin postarea mea.
   Textul arătat nu spune că poți ajunge învățat fără să înveți, ci tocmai că învățarea fiind asemănată cu ungerea preoților din Vechiul Testament, ungere care se făcea peste hainele albe de in(faptele drepte), învățarea zic e un proces care nu se face doar didactic, ca la școală ci și prin antrenament, și prin exercițiu, și prin lucrare.
   Ungerea este bine arătată în Psalmul 133. Ce plăcut este să locuiască frații împreună, e ca untdelemnul care se varsă pe Capul Marelui Preot(ungerea).
   Marele Preot al mărturisirii noastre este Domnul Isus. Pe El îl învățăm noi în toate lucrurile. Pe El îl învață creația, Cuvântul și revelația, adică lucrarea duhului de a ne aduce aminte.
   Prin ungere, adică prin învățarea lui Cristos, învățându-ne unii pe alții ajungem să purtăm cu noi mireasma cunoștinței Lui.
   Starea de adunare, de părtășie, de învățare este starea de ungere. În adunare ne învățăm, în fiecare întâlnire a doi sau trei, fiecare lucrând cu harul primit, aducând jertfe duhovnicești.
   La aceasta am fost chemați, aceasta este lupta cea bună a credinței.

   Apreciază

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s