”..și eu să nu ard?” …despre cât de personală este mântuirea

Fără să ne dăm seama folosim șabloane de vorbire.
Aceste șabloane se nasc din șabloanele gândirii.

Fiecare termen, cuvânt, are o proiecție, un înțeles în mintea noastră. Îl folosim în înțelesul comun fără să ne gândim la termen. De multe ori înțelesul este deturnat, neînțeles, folosit fără gândit.
Așa consider eu expresia ”mântuire personală”.
Eu de o vreme n-o folosesc, nu este în Biblie, o las nezisă. În Biblie am găsit mântuirea noastră ”de obște”. Puțin cam diferit față de personală.

Personal înseamnă de unul singur și vrea să arate că nu-ți trebuie popă să mergi la Dumnezeu, te duci singur. Cu mintea ta, cu deciziile tale, te duci la Dumnezeu și….faci ceva acolo, zici, decizi, promiți…în sfârșit, oamenii au opinii. Pe urmă ești OK.
Ar fi așa dacă spiritual ne-am naște ca vițeii sau ca mieii, umblând din prima zi.

În Biblie scrie un pic diferit:
-”eu v-am născut în isus Cristos prin Evanghelie”…zice apostolul Pavel
-”cum vor auzi fără propovăduitor?”
-”să doriți …laptele…”
sau acest verset: ”Cine este slab, şi să nu fiu şi eu slab? Cine cade în păcat, şi eu să nu ard?”

Pentru cine arzi ca părinte? Pentru copiii tăi, pentru cei ce-i iubești. Ca Tatăl, îi dorești cu gelozie.
Nașterea și creșterea copiilor nu este ”personală”, ci familială.
În acest sens ”mântuirea” nu este personală, ci un proces ca dădăcitul, plin de grija și de conștiența părinților. Nici o vietate nu are timp mai lung de bebeluș ca omul. E ca să ne învețe și să aibă timp să ne învețe. Să ne învețe că așa suntem și spiritual, creștem greu și în copilărie suntem ușor de înșelat, de furat și de amăgit.

Aceasta era atitudinea apostolului:
”Ştiţi iarăşi că am fost pentru fiecare din voi ca un tată cu copiii lui:vă sfătuiam, vă mângâiam şi vă adeveream…”
”….privegheaţi amintindu-vă că timp de trei ani, noaptea şi ziua n’am încetat să vă sfătuiesc, cu lacrimi, pe fiecare din voi.”

Așa trebuie să înțelegem suferința lui Pavel pentru adunare: ”Mã bucur acum în suferintele mele pentru voi; si în trupul meu, împlinesc ce lipseste suferințelor lui Hristos, pentru trupul Lui, care este Biserica.”
Mă voi cheltui bucuros, spunea el. ”trupul nostru n-a avut odihnă”.
El știa bine aceste lucruri pentru că i le spusese fratele Anania, ”dădaca” lui: ”Îi voi arăta eu cât va trebui să sufere pentru Numele meu”.

Privind așa, mântuirea noastră este ”deobște”, suntem mădulare unii altora, depindem unii de alții, unul cade și ard toți, numai așa se arată legătura trupului, când se arde un deget tremură tot trupul.

Mărit să fie Domnul!

2 comentarii

  1. Asa este! Ideea de a „arde pt. frati” mai inseamna si a avea dragoste pt. frati, ati pasa de ei, a avea timp pt. ei.. Cum si cand sa mai ‘arzi pt. frati’ cand noi (vb. la modul general) alergam de dimineata pana seara tarziu pt. lucrurile lumii acesteia? Mai ramane timp ‘sa arzi’? Motivul: ne-am ridicat ‘stacheta’, adica standardul de viata si ne vedem in comparatie cu altii pe o treapta mai jos, si faraon abia asteapta sa ne dea de lucru.. Exact aici lucreaza firea pamanteasca.. in loc sa ‘ardem pt. altii’, aredem pt. lucrurile firii pamantesti (cei drept, sunt multi care duc lipsa, unii chiar duc o lupta de supravietuire). Biblia spune ca cei care si-au rastignit firea pamanteasca si care sunt calauziti de Duhul lui Dumnezeu, sunt fii ai lui Dumnezeu, si acestia se iubesc unii pe altii, le pasa unii de altii si sunt gata ‘sa arda’ unii pt. altii. Nu suntem noi oare fii ai aceluiasi Tata? Binecuvantat sa-i fie Numele!

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s