Să veghem unii asupra altora

Evrei 10:24 ”Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune.

1. La biblos.com, locul unde mă duc când caut înțelesul unuor cuvinte din Biblie, acest verset arată explicat așa:

Iar dacă ne uităm la traducerea exactă a expresiei ”să veghem” găsim: katanoeo care înseamnă ” a gândi de sus până jos spre o concluzie, a fi concentrat, a gândi decisiv spre o înțelegere clară. Această lucrare de veghere se face ”unii asupra altora” o expresie des întâlnită în Noul Testament.

Dacă urmărim înțelesul termenului tradus cu ”să ne îndemnăm” este cuvântul din care provine în limbile moderne paroxism: paroxusmos=paroxism. Să ne incităm, să ne provocăm, o provocare care efectiv îl face pe celălalt că trebuie să răspundă.

2. Deci o parafrazare a acestui verset ar suna așa: ”să ne concentrăm cu atenție unii la alții cu scopul de a ne incita la dragoste și la lucrări bine.” Adică să-l cercetez pe fratele meu, să văd dacă nu este blazat, abătut, copleșit și să-l îndemn la dragoste și la lucrări bune, să-l incit, să-l provoc. Desigur pentru aceasta ar trebui ca eu însumi să fiu implicat cu pasiune în ceea ce vreau să provoc în alții adică în dragoste și lucrări bune.

3. Această înțelegere a versetului nu ne lasă să-l tratăm cu indiferență pe fratele nostru. A nu te amesteca în treburile altuia e bine dacă acel altul nu e frate. Dacă e frate iarăși cred că e bine ca în cele ale lumii lucrurile să fie separate (în măsura necazurilor sau nevoilor, ajutorul material e necesar). Însă în ce privește omul lăuntric suntem mădulare unii altora, ne bucurăm când cineva ne întreabă cum ne merge omului celui nou, ne bucurăm să știm despre credința care crește în ceilalți, ne întristăm când vedem căderi, dări înapoi, compromisuri. Faptul că un frate se interesează de starea noastră, că ne cercetează dezinteresat e un semn al dragostei turnate în el. Să-i răspundem ca în apă fața la față. Legătura frățească nu e doar a sta un timp la un program, a discuta puțin după și a ne reîntâlni după o săptămână. Așa e împrăștierea frățească. Legătura este atunci când sufletele stau în părtășia sentimentelor, necazurilor, bucuriilor comune în urmărirea acelorași scopuri, ale Celui ce ne-a făcut una cu El și una unii cu alții pe noi.

4.Cum să sporim practic în acest Har?  (mă dau pe mine de pildă)
Vedeți: eu scriu mult! Unii zic că ăsta n-are ce face, poate n-are de lucru, poate e un frustrat fără amvon, zic multe oamenii.
Ce zic eu, de ce scriu?
Scriu pentru că stau în fiecare zi înaintea Domnului, înaintea altarului Său din cer, Domnul Isus mijlocește pentru mine, mă apropii de tron pe baza unui testament, a unei moșteniri, a unui drept, iar din fața tronului primesc Har, Harul meu, Harul cu care slujesc, talantul meu deosebit de al altora, Harul e felurit. Eu cu acest Har slujesc, pentru slava acestui Har slujesc, scriu, mărturisesc cum am explicat aici:
De-aceea scriu acum
şi spun
şi m-ostenesc
şi sap in minţi,
Cuvântul ca sămânţă-l pun
şi pun ai harului arginţi
în sfântul Său negoţ spre-a fi
dat la zarafi şi înmulţit,
s-aducă rod şi-a deveni
îmbelşugat şi înmiit.

5.O provocare: scrieți și voi, cu siguranță o veți face altfel! Puneți-vă în negoț talantul sigur distinct și deosebit de al altora pe care îl aveți. Harul e felurit. Deschideți-vă casa pentru  frați, faceți adunare în casa voastră, stăruiți în învățătura apostolilor, frângeți pâinea, stăruiți în legătura frățească și rugăciuni.

6.Dați telefoane! Se tot vorbește de cât de rău e în România. În România sunt cele mai ieftine convorbiri la mobil din UE. Dați telefoane, începeți cu cei bătrâni, cu cei bolnavi, apoi cu cei singuri, cu cei din tot felul de închisori. Puneți-vă urechea la gura omului și peste puțin timp vă va spune necazul lui, atunci e sudată legătura frățească, când doi oameni duc împreună o greutate sunt legați unul de altul prin ea.

7.Faceți vizite, nu numai cei tineri la tineri sau tineri la bătrâni! Se poate și bătrâni la tineri. Când eram tineri căsătoriți ne vizita Ticu Moisa bătrânul, ne bucuram, mai apoi fratele Aron și Mia de la Arad, sora Nuți. Fratele Aron venea întotdeauna fără să anunțe, fără să dea telefon, suna la poartă. Școală de moisist, nici soția lui nu știa unde a plecat, nu spunea la nimeni unde pleacă. Când sosea la noi dădea un telefon acasă și vorbea cu ”sora Maria”, așa-i spunea soției.

8.Scrieți un email.

9.Dați timp relaționării. Trebuie vegheat, adică privit pătrunzător unii spre alții spre a ne provoca la dragoste și lucrări bune. Aceste lucrări bune sunt faptele pe care le-a pregătit Domnul mai dinainte pentru noi să umblăm îmbrăcați în ele.

Slăvit să fie Domnul!

One Response to Să veghem unii asupra altora

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: