Trăiți în dragoste după cum și Cristos ne-a iubit (sau ”să peripețim” în dragoste)

Trăiţi în dragoste, după cum şi Hristos ne-a iubit, şi S-a dat pe Sine pentru noi ca un prinos şi ca o jertfă de bun miros”, lui Dumnezeu.” Efeseni 5:2

La original e puțin diferit: spune περιπατεῖτε ἐν ἀγάπῃ=peripateite en agape care ar însemna ceva de genul plimbați-vă în dragoste. Cuvântul derivat în română este peripeții, deci să  peripețim în dragoste.
Dragostea e mediul în care trăiește adevărul, cuibul adevărului: ”ţinând[−] Sau „spunând“ adevărul în dragoste…” Efeseni 4:15 GBV
Atât viața noastră întreagă de zi cu zi cât  și relațiile cu frații să ne fie sub acest gând dominant: Dragostea a fost turnată în inimile noastre prin Duhul. Cunoaștem că am primit Duhul pentru că iubim pe frați.
Nu numai pe frați ci și pe străini.
Scopul dragostei este ca să țină Adevărul. Dacă cineva zice că iubește pe frați dar ”de dragul” altora îi minte, atunci nu trăiește în Adevăr iar dragostea se va numi ”cu prefăcătorie”.
La Romani 12:9 Pavel spune: ”Dragostea să fie fără prefăcătorie”. N-ar fi spus dacă n-ar fi putut să fie și cu prefăcătorie.
Tocmai aici este slujba vegherii unii asupra altora, ca să nu fie între noi niciunul firesc, lipsit de dragostea autentică turnată, mânat de alte interese, având o dragoste prefăcută. Sau dacă este să fie îndemnat să se pocăiască.
Semnul dragostei autentice este ”s-a dat pe sine”.
Domnul Isus este Pilda lui Dumnezeu. Nu Adam. Domnul Isus ar fi putut să spună: ”Tatăl este ca mine” dar n-a spus așa, a spus mult mai mult: ”Eu și Tatăl una suntem!” sau ”…cine m-a văzut pe Mine a văzut pe Tatăl!” iar despre noi spune: ”eu în ei și Tu în Mine”.
Datul pe sine” e semnul după care se cunoaște dragostea: ”Noi am cunoscut dragostea Lui prin acea ca El și-a dat viața pentru noi; și noi, deci, trebuie să ne dăm viața pentru frați (1 Ioan 3:16)
Domnul Isus este Mielul răstignit de la întemeierea lumii.
În profeți era Duhul Lui, atunci când profeții erau persecutați pentru cuvintele ce le primiseră să le spună, era persecutat Cristos din ei. Atunci când Moise ”n-a vrut să fie numit fiul fiicei lui Faraon” și a refuzat onorurile Egiptului, când a vrut mai bine să se asemene fraților săi în toate  se spune despre el că ” a socotit ocara lui Cristos ca o mai mare bogăție decât comorile Egiptului”.
De la întemeierea lumii Cristos se dă pe sine până azi. Azi trăind în noi, Cristos este prigonit, iar despre noi se spune: ”Ferice va fi de voi când, din pricina Mea, oamenii vă vor ocărî, vă vor prigoni, şi vor spune tot felul de lucruri rele şi neadevărate împotriva voastră! Bucuraţi-vă şi veseliţi-vă, pentru că răsplata voastră este mare în ceruri; căci tot aşa au prigonit pe proorocii, cari au fost înainte de voi.
Și proorocii s-au dat pe ei, nu și-au iubit viața, la fel a fost Cristos, la fel au fost apostolii, la fel să fim și noi.
   Proorocii care au proorocit, având în ei duhul lui Cristos nu au spus Cuvintele lor și au fost persecutați datorită a ceea ce au spus. Dacă tăceau erau bine văzuți și scăpau de prigoană.
   Domnul Isus a vorbit în așa fel încât mulți îl părăseau, veneau la el pentru că vedeau minuni și se săturau de mâncare, dar Îl părăseau când auzeau ce zice. ”…cuvântul acesta este prea de tot, cine poate să-l sufere?!”
  Apostolii erau persecutați pentru ce învățau.
  Noi la fel, dacă am tăcea am fi oameni cel puțin suportabili, dar Cuvintele care le primim să le transmitem ne fac nesuferiți. Împotriva acestor cuvinte se ridică cei iritați, ni le răstălmăcesc și caută ”să ne înghită”.
Slavă lui Dumnezeu, aceasta este Calea. Ce bine că e așa!
Când iubești pe cineva îi spui Adevărul, atâta cât poate duce, cât poate purta. Dacă te iubește te ascultă. Dacă  nu înțelege, tot i-l spui, va înțelege poate mai târziu.
E un mai mare har să poți să scrii Adevărul. Scrisul va lucra și după ce ai trecut din viață, va folosi celor la care nici nu te gândești. Este lipsă de dragoste să vrei doar să placi, să dai cuvinte care nu irită. Cuvântul lui Dumnezeu este tăietor, despică gândurile atât de iubite de omul vechi, dă la moarte obiceiuri și fapte străvechi. Nu putem vesti cu ușurătate un Cuvânt care va aduce cu siguranță prigoană celor ce-L ascultă. Dragoste înseamnă să împărtășești durerea și suferința celui ce-și duce crucea, nu să găsești metode pentru a nu suferi nici tu prigoană din cauza crucii lui Cristos.
Cei ce voiesc să placă oamenilor își adaptează conduita, limbajul și gândurile după limitatele vederi ale celor ce vor să le placă.
Cei ce voiesc să placă Domnului, ”se dau pe ei” mai întâi Domnului și apoi pe măsură ce prin Duhul sunt umpluți cu gândul lui Cristos (gândul suferinței, al lepădării de sine), limbajul și conduita lor se va schimba, iar această schimbare văzută de toți va aduce prigonire. Dragoste înseamnă să rămâi prigonit, să nu-ți schimbi nici gândul, nici limbajul, nici conduita, după furibunda revărsare de mânie a celor ce prigonesc.
A ”te da pe tine” spunând adevărul de multe ori înseamnă să-ți ridici vrășmași:”M-am făcut oare vrăjmaşul vostru pentru că v-am spus adevărul?” Galateni 4:16, dar aceasta este calea, a trăi în dragoste înseamnă a spune Adevărul, atât cât poate fi înțeles, indiferent de cât de mult ești persecutat pentru acest lucru.
Dacă cei care cred, atunci când cred intră în Împărăția lui Dumnezeu prin multe necazuri, starea inimii celui ce vestește nu poate fi una superficială, Dumnezeu îi face parte și lui de suferințele lui Cristos, suferințe împărtășite egal de  vestitor cu cei chemați de Vestirea lui să-și dea morții omul cel vechi prin Cuvântul vestit.
Să ne ”plimbăm”(să ”peripețim”) în dragostea care ține acest Adevăr! A trăi în dragoste înseamnă a spune Adevărul, dându-te pe tine, socotind ca nimic prestigiul pierdut, faptul că ești înțeles greșit, bârfit, calomniat în toate formele, una mai perfidă ca alta. O mare cinste este să fii socotit nebun, obsedat religios, fanatic, sub aceste acuzații au fost judecați și frații în 1959, bineînțeles oficial sub incidența articolului 209 CP: ”tulburarea ordinii sociale!”
Slăvit să fie Domnul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: