Evoluționism teologic, teoriile ”recâștigării”

Este un gând plăcut firii să zici că trecutul a fost rău, că viitorul este luminos, că neplăcerea de azi va fi răsplătită cu satisfacția de mâine și să te minți pe tine că pasărea de pe gard e fazan îngrășat iar găina din mână e doar o cioară mai plinuță.
Sunt două rele aici:

-unul să nu fi mulțumitor pentru azi-ul dat și rânduit
-altul să aștepți un viitor utopic al unui bine carnal

Despre starea noastră în carne Cuvântul Tatălui nu ne lasă mari iluzii.
Cu cât înaintăm în zilele cărnii noastre ne vin ”zilele cele rele”: ochii vor ochelari, urechile aparate de auzit, picioarele cârji, gura proteză, memoria agendă  și mintea care ne mai rămâne ajunge prea târziu să-și dea seama de o realitate crudă. Aceea că timpul nu trece, el zboară.

Sunt la modă în multe medii religioase teorii luate din filosofia materialistă, din darwinism de-a dreptul.

O teorie este aceea a ”ploii târzii”. Profetesa Ellen White a propagat-o, apoi teologia penticostal-carismatică. Rezumatul teoriei ar suna cam așa: ploaia timpurie a fost ”plinătatea duhului” de la Rusalii, apoi a urmat apostazia, apoi o revigorare religioasă denumită ”ploaia târzie”. Aici apar diferențele: fiecare ”plouat” zice că ploaia lui e aia târzie, adventiștii a lor, pietiștii a lor, penticostalii a lor, carismaticii nu-i mai zic ploaie ci ”val”, al treilea val, ș.a.m.d. Nu comentez că e ploaie sau nu, eu vreau să văd roadele de după ploaie. Aici nu prea este ce vedea, se pare că roadele se văd mai mult pe la cei ce nu se laudă cu ploi târzii, ci cu ”Cel ce face să crească”.

Una din ultimele mișcări religioase, pe care o cunosc bine este ”Local Church” sau Râul Vieții, Torentul Vieții, etc (rusă. Jivoi Potok, eng. Living Stream).
Au scos chiar și o traducere nouă a Bibliei: Recovery Version.

Ar fi bine totul și frumos, că în cât de pestriț e peisajul religios de la Rusalii încoace, o pată de ciudățenii teologice nu-l modifică mult.

La ce ar trebui să fie atent orice suflet ce cercetează duhurile este pretenția de vârf de piramidă a unora. Adică, voi sunteți primitivii, noi suntem evoluații, iată, de 2000 de ani teologia tot evoluează, tot ”descoperă” noi secrete, noi avem ultimele descoperiri.
Noi am ”recâștigat” adevăruri uitate și pierdute. Sună frumos, atractiv, dar nu prea se potrivește cu promisiunile Tatălui nici cu smerenia care este una din virtuțile Lui, unii zic că e solul pe care cresc celelalte.

Când din firea lui omul atât de slab și ne-”recâștigat”, când atât de repede face din orice cârlig de gând o îndreptățire pentru conștiința lui ce-l acuză, să-i dai noi ”legi” cu ”Cel ce va face aceste lucruri va trăi prin ele” e ceva copilăresc.

Ce lege au descoperit oamenii de la ”recovery”? Una simplă: ”cel ce va chema Numele Domnului va fi mântuit”. Adică mântuirea vine după rostirea repetată a formulei magice: ”Doamne Isuse! Doamne Isuse! Doamne Isuse! Doamne Isuse! Doamne Isuse! Doamne Isuse! Doamne Isuse! Doamne Isuse! Doamne Isuse! Doamne Isuse!”
Nu credeți?
Priviti acest film: http://www.youtube.com/watch?v=1ZJr0s-C_YU

Nimic nu împiedică pe omul firesc să zică despre el că e îndreptățit mai ales când i se oferă motive.
Acum vre-o 15 ani această mișcare era abia la începuturi. Trăia încă întemeietorul, un chinez.
Acum e bine așezată în multe țări.

Au ca punct în program: ”Haideți ”să chemăm” Numele Domnului” și apoi încep toți să strige cum am scris mai sus.
Când îi auzi îți vine să le zici ca Ilie: ”Strigați tare!”

Poate unii din cititori îmi vor zice: ”vezi-ți de păcatele tale!” sau ”ai terminat cu cei de prin șanțuri?”, ”ce te legi de ”sfinți”?” pentru că între ei folosesc acest apelativ, mai ales la pers 3-a: sfinții.
Rog pe acești cititori să se întrebe pe ai mai întâi ”de ce se leagă de mine?”. Să întoarcă oglinda spre ei adică.
Sau să nu se mai enerveze citind acest blog. Să mă trateze cu ignoranță, este din belșug.

Forma gândurilor care duc pe cei turnați în ele să creadă că judecă bine e una evoluționistă: adică, dacă totul progresează, evoluează, se descoperă noi mașini, noi tehnologii, iată: noi descoperim noi doctrine, uitate, debăgate în seamă. Și strigă frate, ca pe Carmel! Cel ce va striga ”doamne isuse” până-i leșină plămânii va fi mântuit. Acum vre-o 15 ani când i-am cunoscut prima dată am crezut că e o glumă. Aveam impresia despre capitaliști, vestici, americani că sunt mai serioși, îi judecam așa la grămadă. Dar se pare că în om nu capitalismul te face în stare să judeci. Sunt și ei niște copii mari dar cu dolari mulți.

I-am spus atunci unui slujbaș român de-al lor:”va ține ”mișcarea” cât vor ține dolarii!” Dar dacă începe să producă dolari, va ține! Roadele lor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: