Evanghelia fără sponsor…sau ”aur și argint n-am”

”Să nu luaţi nici aur, nici argint, nici aramă în brîele voastre, nici traistă pentru drum, nici două haine, nici încălţăminte, nici toiag, căci vrednic este lucrătorul de hrana lui.” Matei 10:9-10

Dumnezeu a rânduit ca ”cel ce vestește evanghelia să trăiască din evanghelie”. Nu invers, nu cel ce ascultă să primească  ceva de la cel ce vestește. Așa e rânduiala de sus și o vedem la Filipi, de exemplu, cum după ce a crezut, Lidia și-a deschis casa pentru cei ce i-au vestit și temnicerul le-a întins masa și le-a spălat rănile uscate de sânge.

Evanghelia li se vestește mai mult săracilor, se pare că ei sunt acei ”vrednici” de care ne spune Domnul să-i căutăm când intrăm într-o cetate. Infirmul ce aștepta milă n-a primit nici un ban, ci mult mai mult.

Hudson Taylor  a  înțeles această poruncă atunci când și-a schimbat felul vieții după cel al chinezilor și a avut spor. Tot așa și sutele de misionari ce l-au urmat.

A fi sprijinit din spate de o biserică, a pleca la drum cu chimirul plin, a fi asigurat cu bani lunar, se pare că nu aceasta e calea Domnului, felul lui de a lucra. Nu spune ca apostolii să nu se atingă de bani, spune să nu-i ia cu ei când pleacă să vestească Evanghelia. A da bani celor ce ascultă este un fel de prostituție spirituală. Vor veni pentru bani, vor asculta pentru bani și vor fi chiar entuziasmați. Am văzut acest lucru mai ales la misiunile printre țigani și nu numai din Romania ultimilor 20 de ani. Entuzismul era strict proporțional cu finanțarea. Religie ca un tonomat cu fise. Bagi fisa, vin, se botează ascultă, nu mai bagi, mașinuța se oprește.
Ca o comparație tristă am văzut acest lucru și în spitale în atitudinea față de bolnavi a personalului. Funcționează ”cu fise”. Le dai ceva, se mișcă, sunt drăguți, serviabili….o vreme, cât ”ține” fisa. Apoi devin iarăși ursuzi și distanți, așteaptă altă fisă.
E lumea comercială în care trăim.

Harul nu e așa. Harul nu se cumpără dar nici nu se vinde:”fără plată ați primit, fără plată să dați”.

Mai este aspectul ”misionarilor” sponsorizați din afară.
Cum funcționează?
”Noul Mesia” al anului are nevoie de justificarea mondializării misiunii sale. El și grupul lui.
Trimit misionari cu aur și argint în chimire, în jurul lor se adună atâția cât îi ține argintul, timp în care fac poze. Pozele impresionează alți sponsori ce vor completa lipsa din chimire, cu adaos. Ce să zicem, ce ne pasă? Cristos este vestit. De cugetat!

De ce am scris aici, acum, acest lucru? Banii și iubirea de bani sunt un puternic motor al inimilor celor ce-i iubesc.
Nu numai bogații iubesc banii, și săraci sunt destui care pot fi manipulați cu bani. Am cunoscut recent un astfel de Mesia. Nu-i dau nici numele, nici nuanța telogică, nu contează. Contează faptul că entuziasmul lui e alimentat financiar (cel puțin).
De la el am auzit gogorița că un ”bătrân”, el îi zicea grecește, prezbiter, deși noi eram români, trebuie să fie salarizat cu salariu dublu(învrednicit ”cu îndoită cinste”) să poată sta acasă și nevasta (prezbiterița (n-a zis)). Susținea amăgitorul că acest cuvânt cinste (ex.”îndoită cinste”) tyme, în greacă înseamnă strict și întotdeauna bani, retribuție adică, salariu. Pe mine mă mânca limba să-l întreb ce salariu să-i dau eu la nevasta mea, că în alt loc scrie și să ”dai cinste femeii” și tot ”tyme” e în greacă..  I-aș scrie aici, știu că citește blogul că cinste înseamnă prețuire, stimă, evaluare, putând lua și aspectul de valoare financiară.

Recomand citirea biografiei lui Hudson Taylor.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: