Dez-”iluzionat”

Aseară am ascultat mărturia lui Alin L. la radio pe radiohope.ro

Am aflat că a fost crescut ”în biserică”, a fost botezat la 16 ani și a urmat chiar și studii teologice.

Am fost deziluzionat. Toate mărturiile lui dinainte de la Antena 1 dădeau foarte clar de înțeles că el a fost un străin de Cuvântul lui Dumnezeu până când, ”mi-a vorbit cineva despre Isus”. Eu așa am înțeles și nu numai eu.

La întrebarea lui Dan Capatos din timpul emisiunii de la Antena 1: ”Cum s-a produs această schimbare radicală?” răspunsul lui Alin nu a lăsat să se vadă ca la Timotei: ”din pruncie cunoști Sfintele Scripturi care pot să-ți dea înțelepciunea care duce la mântuire”, nu a spus nimic despre educația lui atât din copilărie ( o educație din care în mod cert nu a lipsit Cuvântul lui Dumnezeu) și nici de educația lui teologică în care iarăși cunoașterea cel puțin a Cuvântului lui Dumnezeu nu a fost de neglijat. Răspunsul a pus accent pe un moment când ”i-a vorbit cineva despre Isus” și s-a lăsat de toate păcatele. A omis în răspunsul său valoarea cunoașterii Cuvântului lui Dumnezeu, cunoaștere căpătată dinainte.

Această omisiune conștientă s-a făcut zic eu pentru adâncirea unei impresii de ”transformare experiențială trăznet” instant, fast-mântuire, eu aș numi-o tot un fel de iluzie.

Nu știu de unde să cumpăr o alifie pentru naivitate, un balsam pentru credulitate. M-am grăbit iarăși să dau credit fără cercetare.

Nu neg valoarea experienței lui Alin. Dumnezeu să-l binecuvinteze, el a adus o bună mărturie înaintea lumii.
Dar meritul este al lui Dumnezeu, Dumnezeu pe care-L privim în oglinda Cuvântului Său. Iar fără acest Cuvânt și fără cercetarea tuturor lucrurilor cu cântarul Cuvântului orice experiență este o mâncare neanalizată(poate fi stricată), un cântar înșelător, un pahar(legământ) cu o licoare de origine necunoscută.

Se vede în Alin influența lui Paul Washer. M-a mirat cât de repede a ajuns într-un an de la necunoscător la mărturisitor, de la iluzionist, să-l înțeleagă pe Paul Washer. Interviul de aseară m-a lămurit. Această cunoaștere foarte bună a Cuvântului lui Dumnezeu nu a fost căpătată în acest scurt an de când ”i-a vorbit cineva despre Isus” ci a fost o sămânță semănată dinainte. Este o înșelătorie să punem toată Slava pe ”moment”, pe iluminare, pe ”naștere din nou” dacă vreți și să ascundem importanța unei educații care ca la Timotei a fost crucială. Cuvântul lucrează împreună cu credința. Eu nu cred că în acești ani de ”întuneric” ai lui Alin, nu a fost ciuruit în conștiință de săgețile Cuvântului lui Dumnezeu. Pocăința a venit și datorită cunoașterii Cuvântului. Pavel nu a neglijat acest aspect în cazul lui Timotei.

Mai mult, aș îndrăzni să spun că în Noul Testament nu găsim accentul pus pe transformarea instant din cadrul teologiei experiențiale, ci în tot Noul Testament experiența este un atribut al credinței, o urmare a ascultării. Adică ceea ce în lumea evanghelică se înțelege prin momentul definit ca ”naștere din nou”(experiență prin excellență), în Noul Testament nu se înțelege exact așa.
Există un pericol real al neglijării educației de către părinții credincioși din considerentul că oricum nașterea din  nou va rezolva această lipsă. Repet, în cazul lui Timotei (nici nu știm când a fost ”născut din  nou” Timotei) se vorbește despre ”cunoști sfintele scripturi care pot să-ți dea înțelepciunea”. La Rusalii la fel erau oameni cucernici. Corneliu, Filip, Lidia, iudeii de prin sinagogi care au crezut erau cunoscători ai Cuvântului, Duhul pe care l-au primit i-a făcut imediat să mărturisească acest Cuvânt, să-L cunoască și să-L mărturisească pe Cristos-Cuvântul  întrupat. Experiența primirii Duhului a fost în toate cazurile din Noul Testament ca o ploaie peste un ogor semănat. Credința nu a fost o experiență de gen Lourdes, Fatima sau Nicula ci o ascultare a unui Cuvânt proclamat, explicat, analizat și crezut.

Slavă și mulțumire  lui Dumnezeu pentru toate cele ce vin de la El.

Anunțuri

8 Responses to Dez-”iluzionat”

 1. alin spune:

  ati face orice numai sa nu va pocaiti. acum un an in urma predicari unui frate de-al meu m-am pocait, exact ce am spus la Dan , dar voi incercati sa faceti orice numai sa gasiti nod in papura, oare ce mai gasiti knd veti sta in fata lui Hristos. apropoo, acum un an jumate m-am pocait l-am cunoscut pe Dumnezeu. alin lolos(blaine)

  Apreciază

 2. alin spune:

  intr-un an jumate am invatat ce ati auzit la emisiuni, putin, foarte vag stiu din copilarie si da, mantuirea a fost traznet si repede(nasterea din nou) si d-ra care ati scris articolul, va contraziceti singur, pai ori sunteti impotriva mea,scuze, adica impotriva lui Hristos,, ori cu mine. pai acum dai in mine ca nu am zis ca stiu unele lucruri de mic, acum imi zici ca am zis bine… afla ca degeaba sti daca nu pui in practica si in anul asta jumate stiu tot ce am zis in emisiuni. ia explicati-va d-ra daca traiesti 10 ani in curvie si cum vrei tu, departe de Dumnezeu, cum mai poti sa sa sti biblia??? dar dupa cum am zis si sustin, Domnul Dumnezeu sa va mustre pt ca nu faceti lucrarea lui Dumnezeu ci vreti sa daramati ce Dumnezeu a facut si face. schimbarea este facuta de EL in mine si a fost rapid si radical. pocaieste-te si incredete in HRISTOS DOMNUL. DACA nu esti nascut din nou nu poti sti ce este nasterea radicala intr-o secunda de HRISTOS ISUS. Alin Lolos.(blaine).

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Dragă Alin, nu am fost împotriva ta. Doar că eu așa am înțeles din mărturia ta. Nu m-am contrazis, uită-te la data postărilor.
   Citește și celelalte postări dinainte și vezi că m-am bucurat foarte mult de tot ce a lucrat Dumnezeu în tine.
   Mă bucur și acum de ce a lucrat Dumnezeu în tine și nu cu scopul de a dărâma am scris ultimul articol. Să știi că ne-am rugat pentru tine și în familie și în adunare de când te-am văzut prima dată pe youtube.
   Impresia mea fusese că tu ai fost complet necunoscător de Cuvânt până acum un an. A fost o imaginație de-a mea probabil sau dacă vrei o iluzie.
   Nu poți nega valoarea Cuvântului învățat atunci când ai fost botezat la 16 ani sau mai târziu când, așa cum am auzit la interviu pe radiohope ai făcut studii teologice. Sămânța e un lucru și încolțirea ei altul.
   Nu cred că în conștiința ta în acei 10 ani de care zici, nu a fost o luptă între cuget și gânduri care ”sau se învinovățesc sau se dezvinovățesc între ele”. Romani 2:15
   Și eu am fost mântuit tot ”trăznet” în urma citirii unei scrisori, dar avusesem în mintea mea Cuvântul semănat.
   Acum trebuie să plec într-o călătorie și mă întorc deseară.
   Dacă vrei scrie-mi pe mail: vesteabunamail@yahoo.com
   Dumnezeu să te întărească, iar dacă am scris ceva rău: ”arată ce am ”scris” rău”.(Ioan 18:23)
   Avem fiecare ”de la Dumnezeu darul lui, unul într-un fel, altul într-altul”. Harurile în trup sunt date pentru zidirea trupului ca întreg.
   ”Fiecăruia i se dă arătarea Duhului spre folosul celuilalt.” Eu am scris pentru zidirea ta și a celor ce citesc, nu pentru ”nod în papură”. Avem fiecare nevoie de creștere ca orice copil. Nașterea din nou nu este sfârșitul, ci începutul drumului. Această creștere se face în părtășia adunării prin ceea ce dă fiecare încheietură(legătură frățească), fiecare mădular din trup. Efeseni 4:16
   Rămâi cu Domnul Isus

   Apreciază

 3. alin spune:

  In loc ca sa ziditi oamenii, dati in oamenii care vor sa ii ridice pe multi. Eu alin lolos va spun , Domnul Isus HRISTOS sa va binecuvanteze cu har si traire, cu o minte biblica ca sa vedeti ca degeaba un om stie biblia mintal daca nu o pune in practica. Asa ca ar trebuii sa va dati seama ca nasterea din nou nu o provocati d-ra ci Dumnezeu atunci cand te rupe de pofta,pacat,viata din trecut, cu toate ca stiai sau nu despre biblie sau despre EL. La ce folos este sa sti despre Dumnezeu fara sa-L cunosti? SAU la ce folos va este sa stiti biblia asa cum o stiam eu, fara sa o pui in practica? Acum un an jumate am fost schimbat radical in urma propovaduiri unui frate, nu pentru ca stiam despre biblie de mic asa cum multi stiu si tot piarta raman si nu cum stiam despre Dumnezeu si totusi traind dupa voia mea si nu dupa invatatura pe care o stiam. Deaia am sustinut clar la „un show pacatos” ca acum un an jumate s-a petrecut tot. oare daca ma intreba daca am citit din biblie mai de mult nu ziceam? dar la ce foloseau sa zic ca stiam biblia daca nu o aplicam, asa cum din calitatatea de om de-al lor”iluzionist” am zis clar si sustin, acum un an jumate am fost trasformat de Domnul ISUS HRISTOS PRIN pocainta si credinta in EL. fiti binecuvantat si ziditi oamenii nu vanati idei pe care le interpretati cum credeti. pace voua, pentru toti care cautati pacea si sfintirea -Hristos Isus Dumnezeul cel viu. alin lolos

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Într-adevăr cei de la showul păcătos nu cred ca ar fi înțeles nimic din faptul ca tu ai stiut ceva din Biblie înainte sau nu. Pentru ei Cuvântul lui Dumnezeu nu reprezenta poate nimic până nu l-au văzut ”întrupat” în tine. Pentru noi însa e sămânța care știm că a fost acolo dinainte de a răsări. M-am bucurat că in mărturia ta ai folosit cu o indemânare dată de Dumnezeu Sabia Cuvântului Său.
   Dacă vei căuta prin blogul meu, eu nu acum am început să avertizez împotriva curentului de gândire care minimalizează sau ignoră Cuvântul lui Dumnezeu, a credinței care vine întotdeauna în urma auzirii lui. De exemplu postarea: Eu n-am sădit, ”Apolo” n-a udat, dar noi credem în minunea că Dumnezeu va face să crească
   Sau: ”Eu am sădit!”…despre un alt fel de educație: educația care precede Harul
   Aceste gânduri în contextul educației le-am adunat în cărțulia on-line: Școala părintească
   De o vreme privesc cu neîncredere afirmații de genul: ”degeaba un om stie biblia” sau ”nu pentru ca stiam despre biblie de mic”.
   Eu nu cred că e degeaba, sămânța încolțește și crește fără ca omul să știe cum.
   Nu ”vânez idei” ci afișez opinii, blogul e un loc al liberei exprimări. De această libertate ai parte și tu chiar dacă nu mă măgulești deloc în comentarii. Nu contează, orice smerire îmi face cu siguranță bine.
   Cu pace să fii!

   Apreciază

 4. alin spune:

  Frate daca ti-am gresit tie cu ceva, eu alin lolos, imi cer iertare. Te iubesc indiferent ce spui de mine sau de lucrarea pe care o face Dumnezeu in mine. Te respect si chiar imi doresc poate sa ne si vedem odata. Domnul Isus HRISTOS sa te binecuvanteze si sa iti de-a biruinta in toate. Imi doresc sa fie pace intre mine si toti, chiar daca unii nu ma inteleg. Iarte-ma daca eu ti-am gresit. Binecuvantat fie Domnul HRISTOS pt ca EL ne-a facut cunoscut harul Sau in indurarea Lui cea mare. Pace tie.

  Apreciază

 5. vesteabună spune:

  Și iată că după aproape 5 ani a rânduit.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s