Datori, iertați, îmbogățiți

”…Căci în El aţi fost îmbogăţiţi în toate privinţele, cu orice vorbire şi cu orice cunoştinţă…..„

Am ascultat azi la radio o întâmplare cu o mamă și un tată al căror singur copil a fost ucis de un coleg de-al lui, orfan. La proces, deși ar fi putut alege să ceară moartea, închisoarea sau grațierea criminalului, părinții celui ucis n-au cerut nici una din acestea. ”-Dar ce atunci?” s-a mirat judecătorul. ”-Să-l înfiem.”
Am meditat mult la întâmplare.

Noi nu am fost neutri față de Domnul, i-am fost vrășmași, prin gândurile și pornirile inimii noastre L-am răstignit pe Domnul, L-am prigonit zilnic, am fost vrășmași crucii Lui.
E o mare diferență între a fi sărac și a fi dator.
Adesea fac cu copiii și educație financiară (în școală nu se face). Le spun că sărăcia nu este o catastrofă. Când ești sărac n-ai nimic sau mai bine zis ai puțin. Ești ”pe zero” cum se zice. Personal am fost sărac ani la rând și știu cum e, nu e comod, nu e plăcut, nu e de dorit, dar nu e o tragedie. Le spun copiilor să se ferească întotdeauna de datorii.
Mai rău e să fii dator. Când ești dator ești ”pe minus”, ești sub zero. Ești rob! Ești rob celui căruia îi ești dator. A fi dator e mai rău decât a fi sărac, săracul n-are nimic, datorul are datorii, obligații, robie, libertatea lui nu mai există, TREBUIE  să plătească.
Adesea în predici se accentuează iertarea datoriei păcatelor noastre. Amin, e adevărat, e drept, așa este, suntem iertați, s-a plătit ce noi nu puteam plăti, dar mai e  ceva mai mult decât atât. Iertat înseamnă să fi chit cu Dumnezeu. La zero.
Dar noi am fost nu numai iertați, ci și îmbogățiți. Am primit Har. Har îmbelșugat. Suntem nu pe zero ci pe plus. Iar acest Har  ni se cere la rândul nostru să-l …”aruncăm pe ape”, ”să-l dăm la zarafi”, să fie înmulțit prin mai mulți, în și mai mulți. Această lucrare de înmulțire a Harului se face în părtășie, în adunare, când aducem laolaltă fiecare Harul primit spre folosul celorlalți în ”libertatea Slavei copiilor lui Dumnezeu”. Slava Harului! Harul primit e mai mult decât iertarea, e ceva căpătat, e ”darul Duhului” în fiecare din noi spre a sluji cu el: ”fiecare să slujească altora după Harul pe care l-a primit….”. Harul e specific fiecărui mădular al trupului, nu există mădular fără Har. Harul fiecăruia e de neapărată trebuință trupului, mai ales Harul celor disprețuiți.

Vreau să aduc trei imagini din Biblie pentru a ilustra ce vreau să spun. Două din Vechiul Testament și una din Noul.
1.Ieșirea din Egipt. Au ieșit cu vase de aur împrumutate de la Egipteni. Din robi au devenit îmbogățiți.
2.Zidirea templului. Oprită la un moment dat, a fost repornită pe banii luați de la cei ce voiau să-i oprească, din taxele strânse de la ei.
3.Fiul risipitor. Răzvrătit, apoi sărac, apoi flămând și rob a ajuns acasă unde a primit inel, haină, încălțăminte  și ospăț. Ce a primit nu mai este din merit, ci din Har.

Mai sunt imagini, înmulțirea untdelemnului, foametea din Samaria, etc.

Trebuie să facem distincție între ce aveam fiecare în starea respectivă, fie datori, fie iertați, fie îmbogățiți.
Ca răsvrătiți, ne-am încrezut în ceea ce aveam dreptul, ne-am dus înainte cu ele uitând de la cine le avem. Le enumeră Pavel în Filipeni, ”evreu din evrei…etc…” Eram cum s-ar zice, născuți din sânge, din voia firii părinților noștri(vreunui om).
Ca datori nu mai aveam cu ce ne lăuda, dar purtam robia datoriei față de carne, sufeream de foame, de lipsuri. Eram obsedați de roșcove. Umblam orbiți de foame, tânjind la roșcove, din voia firii noastre sleite și robite.
Ca iertați nu mai aveam deloc cu ce ne lăuda și nici nu mai sufeream robia firii. Unii ar zice: Slavă Domnului! E o stare binecuvântată? Pare, dar nu e, adică nu numai la aceasta am fost chemați.
Ca îmbogățiți am fost umpluți cu altă moștenire, una fără drepturi, nedreaptă să zicem. Am fost iertați de 50000 ca să putem ierta 50, de 1000 de ori. Îmbogățit e infinit mai mult decât iertat, iertat înseamnă să nu mai fi dator, să nu mai fi pe minus, ci pe zero. Îmbogățit înseamnă să fi pe plus.

Să ne judecăm viața de credință nu în parametri egoiști ai mântuirii și iertării proprii ci sub legea dragostei care primește Har pentru a-l da altora. Acest Har măreț și neînțeles de lume este înmulțit prin părtășia adunării atunci când fiecare are dreptul să aducă ce a primit. E o libertate care greu se poate asemui cu ceva pământesc. Nicidecum instituțiile clericale nu cunosc, nu învață și nu prețuiesc Harul. Harul nu se înmulțește prin programe ci prin libertatea simplă a slujirii unii altora în pace.
Să nu confundăm Harul cu talentul. A știi să cânți mai cu dichis nu e Har, e talent, nu vine din Cristos, ci din tine, e din vechea moștenire. Nu cu talent slujim, nu talente înmulțim. Harul vine prin credință în inimile celor ce cred și nu se mai încred în carne(cu toate talentele ei). Industria muzicală evanghelică nu e Har, e o grozavă înșelare, pare Har. Delectează nu judecă, îmbată nu hrănește, vine din fire, nu de sus.
Să ne mulțumim cu slujirea lipsită de fast a Harului căpătat, cu Tatăl, nu cu ”prietenii”!
Să recunoaștem bogățiile pe care Domnul le-a pus în frați, în cei neînsemnați. Domnul Isus, Cel răstignit și prigonit de la întemeierea lumii este prigonit și azi. Nicidecum să nu căutați bogățiile harului Său în cei înălțați în felul lumii. Categoric cei ce sunt ai Domnului fug de popularitatea lumească. Nici scaunele înalte și dintâi nu sunt ocupate de cei cu Duhul Mielului. Cei ai Lui nici nu vorbesc de pe ele, nici nu ascultă de cei ce o fac.
Mare e Taina Evlaviei!
E necesar să ne ștergem din minte imaginea bisericii clasice, cu pastor la amvon și enoriași aliniați în bănci, ascultând măguliți programe realizate cu mijloace și talente lumești, predici din cărți și coruri pe voci. Așa ceva n-a fost niciodată în planul lui Dumnezeu, e o invenție umană. Eclesia Lui e o stare de relaționare a Harului în dependență deplină de Cel care este Capul. Eclesia nu e un lucru pământesc ci ceresc. Eclesia e un mediu în care bogăția de Har primită de fiecare mădular este liberă să lucreze, să fie împărtășită, să slujească creșterii celorlalți, căci pentru ei a fost dat harul. Unde această libertate nu este, nici Eclesie(Adunare, biserică) nu este.
Glorie Lui!

One Response to Datori, iertați, îmbogățiți

  1. […] Cu detalii am mai scris despre subiect aici. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: