Ne-Învierea lui Tolstoi

Am recitit recent ”Învierea”. Dădusem pe undeva de jurnalul lui Tolstoi și citindu-l am realizat că omul a murit în păcatele lui. Nu L-a găsit pe Cel ce mântuie sufletele. Cum citisem „Învierea” acum vre-o 20 de ani, m-am apucat și am recitit-o să văd ce m-a impresionat atunci, ce am crezut că a fost o schimbare în viața lui Tolstoi, pe care el a numit-o Înviere?
N-a fost nici o înviere, a fost doar o luptă a conștiinței, a cunoscut cât de cât diagnosticul dar  nu și-a vindecat boala pentru că ura tratamentul. Sau mai bine zis a apelat la tratamente greșite.
Citind cartea am ajuns la pasajul cu participarea lui la evanghelizare, în palatul unei prințese ruse în Petersburg, la sfârșitul anilor 1800. Rețin disprețul cu care-l descrie pe evanghelist, toată atmosfera, mesajul, cântările fiind descrise destul de plastic.
Acum mi se face clar.
Evanghelistul descris (caricatural) în nuvelă este doctorul Baedecker, un neobosit vestitor al Cuvântului.
O descriere a vieții lui o găsiți aici.
Palatul din Petersburg unde se făceau evanghelizări aparținea prințesei Lieven, o credincioasă înflăcărată.
Pasajul dialogului cu Tolstoi îl redau integral:
Count Tolstoi knew of Dr. Baedeker’s ministry in the prisons and caricatured it in his novel, Resurrection. Tolstoi was in the first part of his life, as he tells us, a worldling, gambler, and indefatigable debauchee. Then came a change which at least made him decent. But it was a change that did not reach the heart of the Gospel. Naturally then the great writer had little sympathy for the great evangelist offering a great salvation. When the two met, Tolstoi asked Dr. Baedeker his purpose in coming to Russia.

 „To preach the Gospel in the prisons,” replied Baedeker.

 „There should be no prisons,” retorted Tolstoi.

 „So long as there is sin in the world there will be also prisons,” was the evangelist’s quiet answer.

 „There should be no sin in the world,” returned Tolstoi.

 „What do you mean?” asked Dr. Baedeker.

 „I mean that if people were rightly taught there would be no sin,” replied the Count.

 Dr. Baedeker quoted Luke 11:21-22: „When a strong man armed keepeth his palace, his goods are in peace; but when a stronger than he shall come upon him and overcome him, he taketh from him all his armour wherein he trusted.”

 „What is that taken from?” inquired Tolstoi with curiosity.

 „From the Scripture,” came the reply. „There is one stronger than we – the evil one – against whom we are helpless. My message to the prisoners of Russia and to sinners everywhere is that there is a Stronger One still Who is able to free the prisoners and slaves of Satan and to change them into holy and beloved children of God.”

Vezi și: Dr Baedecker and his apostolic work in Russia, pag 198

5 Responses to Ne-Învierea lui Tolstoi

 1. Mesagerul spune:

  Hmm…eu traiam cu impresia ca Tolstoi a fost, in cele din urma, un om mantuit. De altfel, citeam in cartea lui Lucian Cristescu „Incepe sa traiesti” despre cum Tolstoi, framantat de multe intrebari, si marcat de lipsa raspunsurilor, avea gandul sinuciderii. Dar, intr-o calatorie printr-o padure, gaseste pacea cu Dumnezeu si, drept urmare, da robilor, isi vinde toata averea si-o imparte la saraci.

  Autorul cartii mai sus mentionate conchide: „Tolstoi isi traieste ultimii ani in lumina, inspirand, prin exemplu sau, generatii de oameni dupa el”.

  Oricum, „Domnul cunoaste pe cei ce sunt ai Lui”.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Lucian Cristescu insusi este un om nemantuit de legalismul lui. Am avut multe lupte cu el pe forum prin 2001-2002, pe vremea cand putini stiau ce e aia internet. Eu postam atunci cu nickul ”evanghelist”. Nu stiam atunci ca el e mare mitropolit al celor ce socotesc o zi mai presus decat alta. Dumnezeu sa aiba mila de sufletul lui, ca e legat cu lanturi multe, scurte si groase. Uneltele lui de evaluare nu au cum sa fie calibrate, de aceea le ignor.
   Har!

   Apreciază

 2. Mesagerul spune:

  Frate drag, nu Lucian Cristescu era subiectul. 🙂
  Ci Lev Tolstoi. Cartea respectiva mi-a fost inmanata de un credincios (nu adventist) din zona Ploiestiului, care m-a rugat s-o citesc, ceea ce am si inceput sa fac, astfel citind si paragraful cu Tolstoi. Stiu bine cine e Lucian Cristescu, dar stiam, in mare, si cine e fratele respectiv, asa ca, manat de o curiozitate legata de perceptia dansului, am inceput s-o citesc.
  In fine…urmare a articolului tau, m-am apucat sa citesc mai adanc despre viata lui Tolstoi. Acum inclin sa-ti dau dreptate. Har si pace!

  Apreciază

 3. George spune:

  Am o deosebită apreciere pentru acest blog și autorul lui. Când citești romanul Învierea a lui Tolstoi, la maturitatea ta e greu să nu observi convertirea protagoniștilor (Nehliudov, Maslova și desigur Tolstoi) – articolul era scris în 2011, l-am readus mai în față, cu un alt titlu, iar cel vechi (Evanghelia, o putere la îndemâna omului!) l-am lpsat în interior. Folosesc cuvântul convertire fără alte pretenții, Tolstoi și-a surprins personajele pe acest drum al renașterii, dacă a fost și „de sus” asta Dumnezeu știe. De unde știa Tolstoi că citirea NT le era de ajuns celor întemnițați și că nu mai e nevoie de alte predici și explicații în acel timp prețios pentru a rămâne doar cu ceea ce e vital pentru ei?

  Apreciază

 4. George spune:

  Biserica Ortodoxă Rusă, nici în 2010, la 100 de ani de la moartea lui Tolstoi, nu l-au iertat pe scriitor de rătăcirea lui de la ortodoxie. Hristos în noi, nădeldea slavei. Să nu limităm harul lui Dumnezeu și credința, care vin de la El, prin filtrul nostru, pentru noi sau pentru ceilalți. Să lăsăm copilașii să meargă la Isus Hristos (fără îngrădire).

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: