”Eu nu mai știu unde s-a greșit”, din dosarul de la securitate (6.)

Continui să prezint file din dosarul de la secu. Mi-e greu s-o fac. Identitatea persoanelor nu e greu de bănuit, mă învârteam atunci prin lumea apropiată ”marilor preoți”. Chiar cel ce mi-a scris această scrisoare este astăzi pastor.
La întâlnirea noastră din 2 iulie 1989 a venit și cineva nechemat. L-am bănuit de  spion. Nici astăzi nu știm cine l-a invitat, atunci a avut o scuză. De fapt un altul aproape nebănuit a fost spion sigur, posibil să fi fost amândoi. Dumnezeu la marea judecată va dezvălui. După terminarea întâlnirii acest P. mi-a scris. Nu-mi amintesc să-i fi răspuns, poate tocmai datorită suspiciunilor cu care-l înconjuram sau mai sigur datorită altui motiv pe care-l voi arăta mai încolo.
Iată scrisoarea lui P către mine interceptată în 20 iulie 1989. Menționez că inițialele T. și P. din scrisoare erau așa în original, ”pentru conspirativitate” probabil. Scrisoarea o am în original, ofițerii au copiat bine.

NOTĂ

D. din C… str..nr…ap… primește din B. de la o persoană ce se semnează P. următoarele:
”Am venit de la biserică puțin cam întristat dar asta nu m-a împiedicat să-ți scriu.
După cum ți-am spus la telefon trebuie să mai vorbesc cu fratele T. și după aceea să-ți scriu ție. În urma convorbirii la telefon dintre T. și P. acesta din urmă a spus fratelui T. că el nu știe nimic de întrunirile tineretului în afară de cea de la O. Fratele T. l-a întrebat dacă A. este la el și dacă acesta nu i-a spus. Fratele P. a zis că A. este la el dar că acesta nu i-a spus nimic. Îți dai seama în ce impostură(?!) sunt în fața fratelui T. spunându-i acestuia în convorbirile telefonice avute că fratele P. știe de voi, mai mult decât atât, vă dă și sprijinul în lucrare și lucrul acesta binențeles știindu-l de la voi. Acum eu nu mai știu unde s-a greșit, dar așa am înțeles că fratele P. știe (și de propunerea pe care ai făcut-o în C.) și chiar de la fratele A. am înțeles că O.(orașul) sprijină această lucrare a tineretului.
     Oare dacă fratele P. știe de lucrarea aceasta, de ce nu i-a spus și fratelui T.? Cu atât mai mult că ei sunt foarte buni prieteni și anul acesta și-au petrecut concediul împreună.
     Sper că lucrurile se vor aranja dar până atunci sunt cam neliniștit. Pe data de 24 sosesc la Felix și stau 18 zile la Hotelul Crișana. Dacă poți, până pe 23 sună-mă la telefon. Tot așa seara târziu 23-24. Dacă poți să vi la Felix ar fi și mai bine.”

MI/SCj /8/…542…                                                      20.07.1989
Nr Ex 2                                                                             SIA-104……

Un comentariu

  1. E ingrozitor cum a reusit comunismul sa urmareasca fiecare suflare. Oare cati ani vor mai fi nevoie sa se curete relatiile dintre noi ca urmare a fostului regim deoarece sunt sigur ca reminiscentele regimului vor fi resimtite si dincolo de moartea biologica a celor implicati.

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un comentariu