…voi, părinților….. creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului

Este o poruncă dată părinților.
Nu învățătorilor de școală duminicală.
Nici nu există o astfel de slujbă în adunare.
Dacă ar fi, ce simplu ar fi fost să fi scris: El a rânduit în biserica, întâi apostoli, apoi…apoi….învățători de copii.
Nici pomeneală.
Slujba învățării copiilor este dată de Domnul părinților, în mod special mamelor.
Ce seamănă omul aceea va secera!
Nimeni nu va secera ce se va ruga să secere.
E o înșelare comună să ignori educația, așteptând totul de la regenerare, de la ”atingerea Duhului”.
Mama și bunica lui Timotei n-au făcut-o.
Această greșeală o fac astăzi în masă mai ales așa zișii carismatici, sau cei de tentă carismatică și mulți din cei influențați de ei.
”Domnul le va schimba inima” zic unii despre propriii copii lăsați de izbeliște în fața jertfelor moabite ale net-ului și tv-ului.
Cu siguranță o va schimba …spre lucrurile semănate.
Nicidecum spre altceva.
Astăzi toată educația este abandonată în seama bisericii.
Biserica s-a transformat însă dintr-un loc al învățării într-unul al show-ului, al divertismentului.
Tinerii merg acolo goi și ies beți, nu hrăniți.
Cercetarea de sine nu face parte din meniul servit de clerul impus de securiști peste turme formate după chipul PCR.
Este o situație de plâns, iar când cineva dă preșul puțin la o parte și iese mirosul, celor care ar fi trebuit  să strige li se face brusc rău.
Ce n-a spus amvonul (rechiziționat de securiști), a spus tastatura.
Și spune.
Nu se poate schimba firea pământească educată să se comporte religios. Eu nu în acest scop scriu.
Nu e nici o pagubă chinul ei.
Nu e slujba nimănui s-o oprească, nu e o slujbă duhovnicească să oprești un om de a se strofoca.
Însă vestirea Adevărului este o slujbă duhovnicească, iar de câte ori un om se întoarce la Domnul, vălul este luat.
Prețuirea Cuvântului, grija de a nu-L călca se numește credință, o virtute disprețuită azi, în lumea flămândă de compromis și înspăimântată de ocară.
Dacă câte unul pe an din cei ce citesc ce scriu, este încurajat și întărit în omul lăuntric ca să nu se aplece sub un jug nedrept, știu că n-am scris degeaba.
Mărit să fie Domnul!

28 Responses to …voi, părinților….. creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului

 1. Cristina spune:

  …voi, părinților….. creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului – Biblia nu separă învățăturile. Nu există învățătură religioasă și învățătură academică. Biblia nu spune că educația religioasă trebuie facută de parinți iar cea academică trebuie facută de Cezar.

  Pentru a crește copiii în învățătura Domnului, aceștia nu trebuie trimiși în templele pagânilor. Oare creștinii sunt dispuși să facă acest lucru?

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Cristina, apreciez blogul tău(îl știu de mai de mult) și iau în considerare viziunea ta. Vreau să-ți răspund azi…dar acuma plec la adunare. Har și pace.

   Apreciază

   • Cristina spune:

    Daca am dat impresia ca aceasta este viziunea mea inseamna ca am esuat. Asa cum ai spus, Dumnezeu a dat parintilor responsabilitatea sa-si invete copiii. Nu este viziunea mea, ci porunca lui Dumnezeu.

    Apreciază

 2. vesteabună spune:

  Bună Cristina
  M-am întors de la adunare.
  Vreau să știi că o soră care a crescut în adunare cu noi și acum este în America are cinci copii și face homeschooling cu ei.
  Este o oportunitate dar și un jug pe care nu cred că-l pot purta toți.
  La mine pe blog vei găsi Istoria hutteriților, a acelei mișcări care a instaurat educația ca normă de la 3 ani în sus. Ei practică educația copiilor în comun în cadrul comunității de bunuri, ei locuiesc toți laolaltă, nu au proprietate particulară.
  Cred că depinde foarte mult de mamă. Dacă tu ai fost la școală, mama ta a fost, rudele tale, etc….va fi foarte greu să schimbi mentalitatea unui …clan, să lupți împotriva curentului. Chiar, cum o faci? Când ești altfel, ești suspect, devii analizat, suspicionat, vânat.: ”se dă mare, o să cadă el.” Iar dacă te poticnești puțin:” v-am spus eu!”
  Enunțarea de principii și atașamentul sau distanțarea de ele e un lucru sec, cui folosește să știe că opinia x are 15472 de aderenți iar opinia y 23892 de simpatizanți. Iubitorii de opinii creatoare de divergențe vor jubila când opinia care este delectarea creierului lor crește în sondaje, dar slava Domnului nu este arătată în jubilarea lor.
  Din câte știu (parcă de la Feri) sunteți calviniști prezbiterieni, deci cel puțin teoretic, doctrinar, teologic, ar trebui să aveți consolidat sistemul teologic calvin care pune ca țintă Gloria lui Dumnezeu.
  Imi declin capacitatea de a înțelege fraza ta: ” Nu există învățătură religioasă și învățătură academică.” Refuz să cred că pentru cineva Învățarea Vechiului Testament este egală cu învățarea matematicii. Sunt convins că orice mamă și tată creștini, crescuți la statura lui Cristos vor fi capabili să-i învețe pe copiii lor Cuvântul lui Dumnezeu. Dar sunt la fel de convins că nu există mamă în lume să știe matematică, chimie, fizică, etc. cât 7 profesori însumați.
  Hai să zicem că școala de acasă merge până într-a 4-a. Bunul simț îmi comandă să cred că nu face nimeni homeschooling la liceeni. Confirmă-mi te rog! Dacă face înseamnă că un astfel de de sfătuitor ne trimite în timp la anii 50 din sec 20, căci un astfel de nivel tehniologic poate preda o mamă din manuale, fără laboratoare și sistem școlar.
  Ce greșesc?

  Apreciază

 3. Cristina spune:

  Foarte multe gresesti. Ai foarte multe preconceptii gresite si nu cred ca vrei sa intelegi cum vine treaba cu educatia acasa. Ca sa ramin la subiect, voi pucta subiectele aduse de tine:

  – sa spui ca homeschooling este un jug pe care nu toti pot sa-l poarte este ca si cum ai spune ca hranirea si imbracarea copiilor este un jug pe care nu toti pot sa-l poarte. Daca statul obliga pe TOTI oamenii sa frecventeze scoala pentru ca UNII parinti nu pot sa-si educe copiii acasa, de ce nu acceptam ca statul sa ne imbrace si sa ne hraneasca copiii pentru ca UNII parinti nu pot purta acest jug?

  – istoria huteritilor o fi interesanta, dar nu inteleg ce legatura are cu discutia

  – da, este foarte greu sa schimbi mentalitatile oamenilor, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa continuam sa implinim Biblia. Doar pentru faptul ca nu pot schimba mentalitatea unui musulman nu inseamna ca eu, ca si crestin, sa incetez sa ascult de Dumnezeu, nu?

  – Daca sint incredintata ca ceea ce fac este biblic, de ce m-ar interesa ce vor spune altii? Sa ma intereseze ce spun altii mai mult decit ce spune Dumnezeu?

  – nu stiu cine e Feri si nici ce inseamna „calvinisti prezbiterieni”. Cit despre glorie, da, Dumnezeu merita toata gloria. Ca daca am da-o omului, am fi umanisti.

  – cred ca bunul simt al tau nu a crescut la statura lui Cristos, pentru ca exista mii si mii de absolventi de liceu care au absolvit acasa. La anul voi avea si eu o astfel de absolventa 🙂

  – esti neinformat in privinta educatiei acasa dar faci afirmatii foarte categorice. Iti garantez ca, in general, copiii educati acasa sint mai pregatiti decit cei din scolile publice. Deci se poate face educatie acasa fara sistem scolar 🙂

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Să facem o pauză cu homeschooling-ul…noi practicăm și homechurching-ul și peste 40 de minute vin frații la adunare, apoi avem agapă. După aceea cu voia lui Dumnezeu o să-ți răspund. Mă înviorează siguranța cu care-ți prezinți argumentele. Mărit să fie Domnul!

   Apreciază

  • vesteabună spune:

   Bună Cristina
   Cred că ești de acord că într-un stat e mai bine să fie sistem școlar decât să nu fie.
   Apoi, nu toți sunt creștini, iar cei care nu sunt, nu li se poate impune să fie. Dragostea ce ne leagă de Domnul are vremea ei.
   Celor ce nu văd de exemplu că homeshoolingul este mai bun decât școala de stat, nu ai cum să-i faci să vadă în 2 ore și 3 postări.
   Istoria huteriților are legătură cu discuția pentru că ei practică tot o chestie lipsită de popularitate și asocială: proprietatea în comun a bunurilor, un fel de comunism creștin cu o istorie de aproape 500 de ani. Merită studiat și numai din respect pentru faptul că peste 150 de ani au trăit în Transilvania, la Vințu de Jos.
   Îmi plac toți non-comformiștii. Ar fi groaznic să nu fie. Cu cât sunt mai mulți cu atât e mai ușor să fi ciudat, să umbli ”prin Duhul” de exemplu. De schimbat mentalitățile oamenilor în masă e aproape imposibil, în grup e greu dar câteodată realizabil, prin exemplu personal însă se schimbă câte ceva. Cea mai sigură metodă este schimbarea completă a minții prin metanoia adusă de proclamarea Veștii Bune. Aici sunt rezultate.
   ”Daca sint incredintata ca ceea ce fac este biblic, de ce m-ar interesa ce vor spune altii? Sa ma intereseze ce spun altii mai mult decit ce spune Dumnezeu?” La aceste afirmații ale tale nu am nimic de adăugat decât un amin auzit de tine și o mulțumire auzită de Domnul. Mărit să fie Domnul.
   Feri e un frate care mi-a zis de voi și credeam că-l cunoști.
   Mulțumesc de bunulsimțometru cu care m-ai măsurat, nu cred că este etalonat bine, dar e mai bun decât fără….bunul simțul meu o să mai crească săracul, dar s-a mai tocit pe bloguri.
   Președintele țării noastre (Domnul să-l binecuvinteze!) folosește mult expresia ”Vă garantez!”. Cum îmi garantezi că :” in general, copiii educati acasa sint mai pregatiti decit cei din scolile publice.”
   Nu cred că problema este a copiilor, ci a mamelor-profesoare. Ai multe argumente biblice în favoarea mamei sau bunicii profesoare, dar cred că toate argumentele se limitează la teritoriul spiritual al Cuvântului lui Dumnezeu. Nu poți preda chimia, biologia, matematica, geografia, istoria, …toate deodată, tu cu un singur kilogram de creier.
   Și dacă ai putea, unde crezi că Dumnezeu îți cere asta?
   Te-ai duce să te opereze un medic care a făcut facultatea de medicină la homeschooling? Un dentist?
   Hai să zicem că merge homeschoolingul până în clasa a 4-a, să-l acceptăm până într-a 8-a, dar la liceu?
   Unde punem limita?
   Nu cumva a 12-a e cam sus.
   Cu considerație!
   Mă bucur ca ai popsit pe blogul meu obscur, sunt onorat că astfel de purtător de argumente a poposit în ograda mea, sper ca și Domnul să fie onorat de dialogul nostru, iar frații și surorile care vor citi să fie zidiți.
   d.

   Apreciază

 4. Cristina spune:

  Nu, nu sint de acord ca statul sa se amestece in educaţie pentru ca nu asta este treaba statului. Educatia este responsabitatea părinţilor.

  Legile naturii si legile lui Dumnezeu arata ca copiii sint născuţi părinţilor, nu statului sau bisericii. Asta dovedeşte ca Dumnezeu a dat părinţilor datoria de a-si educa, ingriji, hrani si îmbraca copiii, indiferent de religia părinţilor. Tot asa cum un părinte ateu are dreptul sa-si hraneasca copiii, asa are dreptul sa-si educe copiii.

  Feri ţi-a spus de mine si familia mea?? Cum se face ca el ne cunoaşte dar noi nu?

  S-au făcut studii si s-au verificat notele la testele naţionale. Copiii educaţi acasă au avut note mai mari decit cei de la şcoala publica si decit cea privată.

  Educatia acasă nu înseamnă ca un copil nu iasă din casa pina la 18 ani si ca mama este cea care ii preda toate materiile. Educatia acasă înseamnă ca parintele este in control a ceea ce învaţă copilul. Sint părinţi care pot preda toate materiile, alţii plătesc tutori, alţii pot face schimb cu alţi părinţi la materiile pe care le ştiu. De exemplu eu predau matematica la copiii ai căror mame nu ştiu matematica, dar alţi părinţi predau fizica si biologia copiilor mei pentru ca eu nu le cunosc. DAR, diferenţa in educatia acasă este ca eu am cumpărat fizica care vine din perspectiva crestina si caut profesor care îmi va invata copiii aceasta fizica, nu ce fizica vrea profesorul. Absolut toate materiile sint predate din perspectiva crestina, nu ateista asa cum se preda azi in scoli. Din cauza asta Dumnezeu cere părinţilor sa-si educe copiii, in frica de Domnul.

  Aici vorbim despre şcoala preuniversitara, nu universitar. Ai văzut vreun absolvent de liceu care a devenit doctor sau dentist??? Eu nu vorbesc despre specializare ci despre educatia de baza.

  Pina la specializare este datoria părinţilor sa îşi educe copiii, deci pina la terminarea liceului.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Statul este dat de Dumnezeu. Ce face statul, Dumnezeu va judeca, angajații statului sunt slujitorii lui Dumnezeu. Nu sunt fii, să reținem. Este un domeniu sensibil: a mulțumi pentru un stat imperfect, chiar corupt. A spus-o apostolul, să mulțumim pentru împărați și angajații de la guvern, chiar dacă chiar El, Pavel era ținut abuziv în închisoare în așteptarea mitei care nu venea. Nu scria memorii statului ci scrisori fraților.
   Copiii sunt dați părinților pentru o vreme, ”tată să nu numiți pe nimeni pe pământ”, Domnul Isus nu i-a spus Mariei niciodată:”mamă”. Copiii ne sunt împrumutați, nici noi nu suntem perfecți.
   Acolo nu scrie să-i creștem numai în învățătura Domnului. Nu se exclude adică și o altă școală. Eu, de exemplu am fost o vreme profesor într-un liceu creștin, mai apoi fiul meu a fost elev acolo. Consider acest tip de licee ca ceva bun.
   De ce ar fi școlile cu profesori creștini mai rele decât grupul vostru de mămici întovărășite să predați după tiparul descris de tine: ”…eu predau matematica la copiii ai căror mame nu ştiu matematica, dar alţi părinţi predau fizica si biologia copiilor mei pentru ca eu nu le cunosc….„?
   Mai este acesta homeschooling, când o mămică-matematician predă la 10 elevi, apoi una biolog, biologia la toți și tot așa?
   Cum delimităm mămicile? Nu devine un churchschooling? Pentru că bănuiesc că mămicile fac parte din aceeași biserică, nu? Ce faci dacă nu sunteți mămici-profesoare pe-aproape?
   Hai să-ți spun ceva drăguț. Cu mult înainte ca copiii noștri să facă școala de stat i-am învățat creaționism: la venire, la plecare, în călătorii, când ne treazeam și când ne culcam. Când fetița cea mică a ajuns în clasa a șasea, la geografie, doamna de geogra a început să vorbească despre originea lumii, pământului, milioane de ani și ere.
   Fata noastră, extrem de intrigată a ridicat imediat două degete și a informat-o pe ”doamna de geogra” că nimic din ceea ce spune nu este adevărat, că Dumnezeu a făcut pământul în șase zile, acum șase mii de ani. ”Doamna de geogra” s-a fâstâcit, s-a pierdut și..a scăldat-o cu : ”știți..programa”.
   Fata a venit acasă cu: ”auzi mamă ce prostii spune profa de geogra”….și i-a descris scena indignată. Soția m-a sunat, am rămas mut. Nu am regizat nimic, a fost o reacție spontană.

   Cristina, mandatul bisericii este unul ceresc, al moștenirii cerului. Pământul este valea pribegirii noastre, nu facem norme rigide în țară străină. Apreciez cum ți-ai întins țărușii ”cortului împrejurărilor tale de pribeag” dar după tăria cu care insiști pe model dai impresia că e o casă.
   Până la urmă, dacă nu excluzi complet educația laică, divergența ar rămâne între vârsta până la care se face cea părintească. Tu propui primele 12 clase să le facă părinții(ok, grupul de mămici policalificate), specializarea la facultate. Eu am arătat un paralelism între școala părintească (în care se predă continuu Cristos, Cuvântul Său)și cea de stat.
   Unde-i păcatul meu?
   Mi se pare mie, tu te-ai bucura să dispară școlile de stat?
   Iartă-mi sarcasmul, sunt țări în Africa unde școli de stat nu există, bucuria ta eventual ar fi împlinită. Nu vrei să vezi cum arată o țară cu 95%analfabeți.
   Nici Biblia care pare a te învăța pe tine chestii de administrare socială nu o pot citi bieții negrii.
   Nu crezi că e providența lui Dumnezeu că a trimis statul înaintea evangheliei Sale, să-i învețe pe oameni literele?

   Apreciază

   • Cristina spune:

    Se vede ca indoctrinarea comunista a avut succes. De unde pot sa trag concluzia ca unii crestini nu sint chiar atit de tari pe cit se cred, multi cad in plasa comunistilor.

    De exemplu, nu cunosti ce spune Biblia despre rolul statului. Nu cunosti ca Dumnezeu a dat fiecarei institutii rolul ei. In primul si in primul rind, Dumnezeu a facut familia, nu statul. Dumnezeu a dat parintilor anumite responsabilitati, statului anumite responsabilitati iar bisericii anumite responsabilitati. Atunci cind fiecare isi incalca limitele intervine haosul care este astazi. Ce ai spune daca guvernul nu ar mai lasa biserica sa faca botezuri, ci guvernul ar face? Nu ai spune ca asta este treaba bisericii? Doar pentru ca comunistii ne-au facut sa credem ca statul stie sa educe copiii mai bine, nu inseamna ca este adevarat sau ca asta este rolul guvernului.

    Care este rolul nostru pe pamint, atita cit sintem lasati aici? Nu sa il slavim pe Dumnezeu, sa ascultam de poruncile Lui, sa propovaduim Evanghelia Lui?

    Unde in Scriptura ni se spune ca Dumnezeu este de acord ca poporul evreu, sau noi ceilalti, sa ne dam copiii sa fie invatati de filisteni si de pagini? Nu scrie mereu in Scriptura, chiar tu ai scris in post, ca parintii trebuie sa-si creasca copiii in mustrarea si invatatura Domnului?

    In primul rind Biblia ne spune sa cautam intelepciunea, nu succesul academic. PS14:1 ne spune ca nebunul spune ca nu exista Dumnezeu. Astazi scoala de stat are programa in care spune ca nu exista Dumnezeu, deci cei care o predau sint niste nebuni. Oare asa vor capata intelepciune copiii nostri, invatind de la niste nebuni? Doar spune in Prov 13:20 ca cine se insoteste cu nebunii o duce rau.

    Ce spune la 2 Tes 3:14 – Şi dacă n-ascultă cineva ce spunem noi în această epistolă, însemnaţi-vi-l, şi să n-aveţi nici un fel de legături cu el.</em. – nu numai ca copiii nostri au legaturi cu cei care neaga Cuvintul, dar si invata 8-10 ore programa paginilor/nebunilor!!

    Ps1:1,2 ne spune sa nu ne asezam pe scaunul celor ca il batjocoresc pe Dumnezeu, dar copiii nostri petrec mii de ore pe scaunele lor. Spune ca sa cugetam zi si noapte la legea Lui! Cum pot copiii nostri cugeta la legea lui Dumnezeu cind sint indoctrinati in fiecare zi cu invataturi ateiste si umaniste??

    Luaţi seama ca nimeni să nu vă fure cu filozofia şi cu o amăgire deşartă, după datina oamenilor, după învăţăturile începătoare ale lumii, şi nu după Hristos. – Coloseni 2:8

    Copiii nu sint echipati in credinta lor cu puterea de a rezista filosofiilor pagine sau de a refuza minciunile care sint predate azi in scoli (una dintre ele este ca statul trebuie sa „educe”). Copiii sint in formare si fara grija constanta a parintilor, acestia sint in pericol de a face un pas gresit si sa renunte la credinta cu totul.

    Nu vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul? – 2Corinteni 6:14
    Scolile publice sint, prin lege, seculare, ceea ce inseamna ca Dumnezeu nu are ce cauta acolo. Copiii crestini nu trebuie sa primeasca o educatie si sa fie injugati la un jug cu cei necredinciosi, fiind toata ziua intr-un loc unde Dumnezeu este irelevant in toate aspectele vietii.

    Intereseaza-te sa vezi de cind s-a inceput ca scoala sa fie obligatorie. Cine a facut 10 clase obligatorii si de ce? Comunistii, de la Hitler, Mao, Ceausescu, au vrut controlul mintilor fragede….

    PS. Nu, „grupul de mamici-profesoare policalificate” nu fac parte din aceeasi biserica, de exemplu sint singura din biserica care fac homeschooling. 🙂

    Apreciază

    • vesteabună spune:

     Gata, mă predau…anumite argumente ale dumitale au putere de convingere. Plecăm în concediu CU FAMILIA chiar acum, acolo nu avem net decât ceva pe mobil, slăbuț. O să-ți răspund poate mai târziu. Mulțumesc pentru popasul pe aici și pentru timpul dat unor comentarii bune, iar dacă tot ai venit și m-ai notat cu ”nu cunosti ce spune Biblia despre rolul statului” și alte calificative, n-ar fi rău să citești ce am scris despre subiect. De exemplu, despre autorități cunosc și am scris: Despre autorități: https://vesteabuna.wordpress.com/2008/07/21/despre-autoritati/
     Poate ar mai fi de completat acea postare cu ”autoritatea părinților asupra copiilor, nu a statului.” Oricum îți mulțumesc.
     Har și pace.

     PS Te-am pus la blogroll.

     Apreciază

 5. Mesagerul spune:

  Interesanta discutia cu homeschooling. Am vazut ca in anumite medii crestine a luat avant initiativa de a-i invata pe copii acasa. aka homeschooling. Initiativa asta are, pe langa o motivatie formativa, sa zicem, profana (mate, fizica, bio etc), si una crestina. Se spune ca educandu-i pe copii acasa, ii vei pastra, macar formal, intr-un mediu crestin. Se prea poate, zic eu, numai ca daca ar fi sa ne uitam la exemplu lui Daniel, de pilda, putem observa ca educatia primita acasa a sadit in el un set de valori de neclintit in fata provocarilor cotidianului. Chiar si in prima Academie din lume, avandu-l ca examinator pe insusi Nebucadnetar, capul de aur, el ramane ferm ancorat in ceea ce tatal si mama sa il invatasera de mic. Interesant, mediul nu-l schimba pe Daniel, desi era un mediu extrem de nociv, am fi spus noi.
  Daca ar fi sa ma refer si la latura profana, nu-mi dau seama cum se poate transpune modelul american in Romania. Daca stau sa ma gandesc bine, copiii americani sunt instruiti intr-un cadrul destul de general si, comparativ cu sistemul romanesc, pare destul de..diluat. Eu am fost 5 ani profesor de matematica. Ei bine, daca un licean de la noi se „joaca” cu integrale, derivate, sisteme, matrice, trigonometrie etc, un licean american se…lupta cu probleme elementare de logica. Sa fim cinstiti, copiii romani(ma refer la cei cat de cat seriosi, nu la pleava) sunt mult mai bine pregatiti decat orice copil american de aceeasi varsta si conditie. Deci ma intreb, oare homeshoolingul chiar poate functiona si in Romania? Daca ar fi sa ramanem intr-un cadrul crestin, cati parinti pot sa-i invete pe copiii lor sau ai altora, sa zicem….fizica atomica. Sau analiza matematica. Sau anatomie.
  Deci dincolo de concept, trebuie sa ne gandim si la partea practica, aplicativa, a acestuia intr-un anumit context. Parerea mea e ca in Romania acest lucru, cel putin in viitorul apropiat, nu e posibil.
  Se amintea si de liceele zis crestine. Experienta fratelui pare sa fie una fericita, dar, personal, consider ca aceste licee sunt cele mai slabe, din toate punctele de vedere.
  Deci, ca o parere personala, nu mediul in care e copilul conteaza, atata timp cat parintele si-a facut datoria sfanta de a-l indruma si a-l invata in respectul sfant fata de Dumnezeu. Iar pe de alta parte, chiar si in mod practic, homeschoolingul nu cred e aplicabil in Romania.

  Salutari!

  Apreciază

  • Cristina spune:

   Desi nu mi s-a adresat acest comentariu, as vrea sa iau putin din timpul dvs si sa raspund.

   Oare citi ani avea Daniel cind a fost luat in Babilon? Nu ne spune virsta exacta, dar ni se spune ca era „tinar” si as putea specula ca asta nu inseamna ca era de 6-7 ani, nu? Deci pina la tinerete, el a fost educat de parinti, iar cind a fost sa fie in casa lui Nebucadnetar, el a putut sa stea tare in credinta. Acelasi lucru il spun si parintii care vor sa-si educe copiii acasa. Pina cind copiii lor vor deveni „tineri”, parintii sa poata sa-si invete copiii acasa ca sa stea tari atunci cind vor fi „in casa lui Nebucadnetar”.

   Scolile publice din America predau o materie diluata, de aceea multi parinti stiu ca pot face o treaba mai buna acasa. Homeschoolingul poate functiona foarte bine si in Romania, deoarece asa cum stiu acei copii sa se „joace” cu matricele in scoala, o pot face si acasa.

   Cit despre materiile respective, fizica atomica, analiza matematica sau anatomie, parintele poate angaja profesori care sa predea aceste materii. Asa cum un profesor poate sa predea la scoala, poate preda si in privat, nu? Doar meditatiile sint la moda in Romania. Care ar fi diferenta?

   Liceele crestine nu sint cele mai slabe, ci mai bune ca cele de
   stat. S-a vazut la bacalaureat anul acesta cum liceele crestine au avut un numar de absolventi net superior liceelor de stat.

   Homeschoolingul este aplicabil oriunde atita timp cit se vrea. La fel cum si hranirea este aplicabila in Romania, tot asa si scolarizarea poate fi. Nu vad nici o diferenta.

   Apreciază

 6. Mesagerul spune:

  Nu atat varsta lui Daniel din timpul relatarii conteaza, ci faptul ca educatia primita de la parinti i se intiparise ferm, producand in el convingeri imbatabile. Fratele Dan ne spunea si despre experienta fetitei dansului. Deci nu varsta conteaza, ci educatia si instructia pe care o primesc copiii. Daca aceasta conditie este indeplinita (prin har, evident), atunci mediul in care isi vor desfasura vietile nu-i va schimba.

  In ce priveste partea de formare culturala si profesionala, ma rog, fiecare face cum crede. In ce ma priveste, avand in vedere considerentele de mai sus, ma rog ca Dumnezeu sa ma ajute sa-i cresc pe copiii mei in ascultare sfanta de Cuvantul lui Dumnezeu. Aceasta mi se pare de o importanta covarsitoare, pentru ca dimensiunea aceasta ii va face sa creasca frumos atat inaintea lui Dumnezeu, cat si inaintea oamenilor. Degeaba are un om N diplome, daca nu stie sa se poarte, sa vorbeasca, sa puna problema etc. Cunosc foarte multe cazuri ale oamenilor din adunari(!) care, in ciuda unor diplome de prestigiu, habar n-au sa se poarte. N-au eleganta, n-au stil, n-au prestanta, n-au, intr-un final, eticheta. Eticheta cerului! Iata de ce consider ca prima conditie, aceea a educatiei copilului din frageda pruncie in teama sfanta de Dumnezeu, il va plasa apoi pe copil sau pe tanar pe o directie buna, sfanta, cereasca. Caci, in fond, credinciosul este in primul rand cetatean al cerului. De ambasador al cerului…ce sa mai zicem!?

  Apreciază

  • Cristina spune:

   Exact, conteaza educatia primita de la parinti. Insa cita educatie poate primi un copil pina la virsta de 6-7 ani ca sa poata sta tare in credinta? Aici nu ma refer la situatia cind un profesor vine si spune ca nu exista Dumnezeu si copilul sare si spune ca exista. Un copil nu este in stare sa recunoasca influentele anti-crestine in ideologia predata in scoli. Intr-un text literar nu stie sa analizeze daca scriitorul vine dintr-o perspectiva sau nu. Istoria nu se preda dintr-o perspectiva biblica si copilul nu intelege adevaratul sens al istoriei.

   Daca vreti sa va cresteti copiii in ascultare sfinta de Cuvintul lui DUmnezeu, ce ziceti atunci cind Cuvintul porunceste parintilor sa-si educe copiii, nu sa-i dea la scoala filistenilor? Ce veti zice daca copiii dvs va intreaba ca Dumnezeu zice sa nu furi, dar cei mai multi crestini isi trimit copiii la scoala pe banii altora?

   Apreciază

 7. Mesagerul spune:

  Draga Cristina, influentele anti-crestine nu tin de scoala, ele fiind omniprezente in viata aceasta. Repet, din punctul meu de vedere, problema nu scoala, ci problema e cvasiabsenta educatie in mediile crestine. Parintii sunt datori sa cladeasca un caracter in fata caruia influentele anticrestine n-au nicio putere.

  Cat despre „scoala filistenilor”….eu cred ca este o abordare subiectiva. Si nu-mi dau seama de ce fur daca-mi dau copiii la scoala, acolo unde se predau mate, fizica, geografie etc!? Personal, voi fi satisfacut daca copiii meu vor studia in aceleasi institutii de invatamant in care am invatat si eu. Daca noi, ca parinti, contand pe harul lui Dumnezeu, ne vom creste copiii in respectul sfant fata de Dumnezeu, nu voi avea nicio emotie ca ceva negativ s-ar putea prinde de ei. Si contez pe harul Lui. Slava Lui!

  Apreciază

 8. vesteabună spune:

  Cristina, apreciez dialogul cu tine și felul cum îți susții punctul de vedere. Argumentele tale cel puțin recomandă o a doua posibilitate, mai ales pentru cei care pot s-o practice.
  Am sincere îndoieli însă că ar fi posibil să ne izolăm copiii noștri într-o ”seră spirituală” etanșă. Gândește-te la internet, la tv, la mobile cu net, la comunicare, la influența nu doar prin asociere (în școală), ci prin inundare informatică. Asta cum o mai reglementăm, pe vremea când a apărut homeschoolingul in USA nu era internet?
  Fără să dau impresia că înclin steagul, afirm totuși că ce este născut din carne este carne, chiar și copiii noștri.
  Copiii din comunități izolate, ai hutteritilor de exemplu, nu sunt scutiți nici ei de ”manifestarea păcatului” în carne la un nivel anumit. Nu zic să-i aruncăm pe copii ”în mocirlă”, dar nici să afirmăm că păcatul vine doar prin influență externă.
  Păcatul este în carnea omului, nu vine doar din afară.
  Cred că învățarea lui Cristos are în sine și învățarea cu privire la stricăciunea din omul cel vechi. Homeschoolingul sau orice altă reglementare socială cu pretenții de panaceu universal lasă și impresia că tot răul din lume s-ar concentra, de ex. în ”școala publică” și inima necredincioasă tot ar rămâne dispusă să se sature din mediul rămas admis.
  Citesc acum ”Early anabaptist spirituality”, o carte plină de citate ale menoniților și huteriților de la început. Ei recomandă chiar și locuirea departe de ”poarta Sodomei”, în comunități cât mai departe de tumultul din ”Bâlciul deșertăciunilor”.
  Ce s-ar întâmpla dacă am face fiecare câte-o lege pentru fiecare din aceste bune recomandări?
  Cu considerație!

  Apreciază

 9. Cristina spune:

  Nu stiu daca cu un anumit scop sau din nestiinta conversatia se tine pe doua planuri. Eu vorbesc despre un subiect, si mi se raspunde cu altul. Am invatat ca daca un om nu este de acord cu ceva si nici nu este dispus sa inteleaga, orice i s-ar pune, el nu este deschis sa vada alta fateta a lucrurilor. Multumesc pentru gazduire.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Buna Cristina. M-am gândit la ce mă acuzi. Tu spui că nu merg după subiectul tău. Doresc să-ți amintesc că tu comentezi la subiectul ”…voi, părinților….. creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului”. Tu ești cea care ai intrat cu ”homeschooling” peste postarea mea. Deci tu ai venit cu cel de-al doilea plan al discuției, nu eu. Dacă cineva ”cu un anumit scop sau din nestiinta” face astfel încât ”conversatia se tine pe doua planuri” nu sunt eu acela. Eu sunt cel care m-aș putea plânge că ”eu vorbesc despre un subiect, si mi se raspunde cu altul.” legat de faptul că ai intrat cu ”homeschooling” peste postarea mea într-un fel paralel. Nu e nici o problemă, nu m-am supărat. Dar dacă sunt două planuri de discuție, tu ai venit cu al doilea. De ce te superi că eu am rămas cu al meu?

   Apreciază

 10. Mesagerul spune:

  Iarta-ma, dar care sunt cele 2 planuri de care vorbesti? Citind ultimul tau mesaj, intrezaresc o combinatie de subiectivism si patetism in el. De ce o iei personal? De ce „Multumesc pentru gazduire”?

  Uite, apropos de educatie, una din insusirile care as dori sa fie o componenta a educatiei copiilor mei, este tocmai aceasta: sa stie sa cantareasca obiectiv si lucid o discutie, arguementele, punctele de vedere, sa stie cand sa taca, cand sa vorbeasca etc. Chiar si cand discutia ar parea sa fie in „dezavantajul” lor (ghilimele isi au rostul lor in context), ar trebui sa fie capabili sa cantaresca bine argumentele. In cuprinsul cartii Iov, dincolo de substanta discutiei, ca sa zic asa, se observa si un aspect care poate parea formal, dar nu este: discutiile au loc intr-o ordine ce rezida dintr-un respect reciproc. E drept, discutia e cumva taioasa uneori, dar respectul ramane, fiecare ascultandu-l cu rabdare pe celalalt. Deci, revenind,…homeschooling? Da, nicio problema, dar daca copiii mei nu vor sti sa se poarte, daca nu vor avea eticheta de care vorbeam mai sus, atunci pot fi absolventi „Magna cum laude” la Harvard sau Sorbona, n-am facut nimic! Iti spun sincer: mediile crestine mi se par cuiburi care mustesc de prost gust si prosta crestere. Da, dar la diplome si la prestanta personala desarta….nu ne intrece nimeni. Vrem sa fim CINEVA, dar habar n-avem sa ne comportam, sa vorbim, intr-un final, sa-L reflectam pe Dumnezeu si caracaterul Sau sfant. „Fiti sfinti caci Eu sunt sfant” este etalonul la care orice copil al lui Dumnezeu este chemat!

  Din aceasta cauza, premisa, baza, mi se pare extrem de importanta. Despre asta era vorba, nicidecum de planuri paralele.

  Har si pace!

  Apreciază

  • Cristina spune:

   Exact asta am facut: am cintarit obiectiv si lucid, am citit argumentele (sau lipsa lor), punctele de vedere si am inteles ca trebuie sa tac, pentru ca discutia nu duce nicaieri. Nu mi s-a raspuns la punctele prezentate de mine, ci s-au adus in discutie presupuneri nefondate, ba chiar lucruri neadevarate. Pot fi acuzata ca nu stiu sa ma comport daca nu raspund minciunilor, pentru ca nu afirm ca sint CINEVA. Eu discut despre homeschool bazat pe experienta, cei mai multi discuta doar ca sa fie contra.

   Apreciază

 11. Mesagerul spune:

  Iar o iei personal. Nu tinteam spre tine cand am spus ca „vrem sa fim CINEVA”, ci era un aspect ce ne priveste pe toti, aspect ce trebuie corectat de „invatatura si mustrarea Domnului”(titlul si tema articolului!). Deci, asa cum spuneam si mai sus, homeschooling-ul poate fi o alternativa viabila, dar numai daca baza a fost bine pusa. Aici mi se pare esenta.

  Mi-am permis sa-mi expun un punct de vedere(care cred ca e scripturistic) vis-a-vis de aspectul educatiei copiilor, iar apoi un punct de vedere personal cu privire la invatamantul „profan” in contextul numit „Romania”. Nu inteleg de ce trebuie s-o iei personal sau sa te simti ofensata? Te asigur ca n-am avut nicio intentie sa te contrez sau, mai mult, sa te ofensez. Daca consideri contrariul, sunt gata sa-mi cer iertare.

  Sa ai pace!

  Apreciază

  • Cristina spune:

   Exact aceeasi tactica. De aceea am preferat sa nu continui discutia despre homeschool. Unde am aratat ca ma simt ofensata? Unde am aratat ca am luat-o personal? Daca m-ai cunoaste, sau daca te uiti pe blogul personal, vei vedea ca sint ultima persoana care sa renunte la o discutie despre homeschool. Dar cind eu vorbesc despre vreme si cel cu care dialoghez vorbeste despre manele, nu se poate duce o discutie inteligenta, nu? Sint dispusa sa vorbesc despre homeschool oricind, atita timp cit discutam despre acelasi subiect. Ultimul raspuns al Vestei Bune nu mi se pare ca adauga la discutie.

   Apreciază

   • vesteabună spune:

    E destul de ironic acest răspuns, e mai bine a nu fi publicat. Cu înțelegere!
    Comentariile lui m….l sunt considerate nepotrivite.
    E mai bine să închidem subiectul și să ne rugăm pentru îndurarea lui Dumnezeu.
    Nu are nici o logică ”uciderea prin cuvinte” în numele luptei pentru Viața dată de Cuvânt.

    Apreciază

 12. […] la Vinț. Mai este o școală despre care ne îndeamnă apostolul: școala părintească. ”….și voi părinților …creșteți-i”, nu voi învățătorilor de școală duminicală sau liderilor de tineret. N-am citit despre […]

  Apreciază

 13. […] în profesionalizarea învățării, reducerea spațiului și a timpului învățării, înlocuirea părinților ca învățători cu […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: