Împotrivirile științei

”Timotee, păzeşte ce ţi s-a încredinţat; fereşte-te de flecărelile lumeşti şi de împotrivirile ştiinţei, pe nedrept(în mod fals) numită astfel,”
1 Timotei 6:20

A te feri nu înseamnă a opune opoziție ci a evita. A ocoli.

Despre farisei și cărturari, Domnul Isus a spus același lucru: ”lăsați-i”!

Sunt lucruri pe care le pun undeva și nu le mai deranjez, le las, le ocolesc, mă feresc de ele.
Au și simboluri:

Consider că a venit vremea ca blogul meu să aibă așa ceva. Voi face o pagină specială cu postări ”de evitat”.
De exemplu: ce pot să spun de un om care mărturisește că este creștin și scrie plin de virulență împotriva cărții Genezei? PPT-ul cu Cronologia  creației mi-a adus cele mai dure atacuri de până acum. Se pare că nu lovesc în vânt. Este o vorbă, când dai cu o piatră într-o haită de câini, numai cel lovit schelălăie. Voi posta într-un loc special comentariile acestui ”dumitru” pentru ca să nu zică că-l cenzurez. Cine vrea să-i răspundă, nu mă supăr, s-o facă. Comentariile nu vor fi însă la liber, încerc să verific de 4-5 ori pe zi, dar sunt zile cu acces mai rar. Mă uit la răbdarea lui Dumnezeu.
Încep să le postez aici, iar această postare va fi prima din pagina ilustrată de imaginea de mai sus.

1.Dumitru către vesteabună (5 iulie 2011, ora 15.09)
”…dragul meu, cine ti-a spus ca sunt liberal? asta-i o eticheta simplu de pus pe parerea oricui nu gândeste ca tine- sau ca voi, creationistii fundamentalisti. Problema este nu cu voi, cei simpli si creduli- apreciez mult onestitatea voastra- ci cu acei care va manipuleaza. Iar asa-zisii oameni de stiinta creationisti, profesionisti ai manipularilor nu sunt din România, ci vin din America, (mai exact de la periferia intelectuala a ei).
Un exemplu:- cel mai de seama exponent al creationismului “stiintific”, Ken Hovind este in puscarie, condamnat pentru fraude masive. Un escroc.
Cartile creationiste, din punct de vedere al unui demers stiintific autentic, nu valoreaza doi bani. Sunt doar o colectie de date luate de ici-colo, împanate cu sloganuri stereotipe si punctate cu versete din Biblie-(ai putea sa-mi recomanzi una mai buna decât “Si totusi Biblia are dreptate”, -carte pe care a trebuit sa o pun jos în momentul când am citit în prefata ca autorul nu are nici o diploma de studii in domeniile pe care le abordeaza- un impostor).
Asta nu înseamna ca daca nu cred in unele din povestirile Bibliei nu cred în Dumnezeu, -si ca discreditez tot ce scrie in ea. Dar nu faceti din Biblie ceea e nu este! Voi, interpretând Biblia, faceti o greseala mare: confundati cuvantul “inspirata” cu “dictata”! Si este o mare diferenta. Daca poezia lui Eminescu ma inspira, asta nu înseamna ca, facând o poezie inspirata de el, o voi putea semna cu numele lui! Doar daca mi-ar dicta-o, numai atunci ar fi a lui.
Nici un om de stiinta din mediul academic international nu subscrie ipotezei creationiste fundamentaliste. Toti cei care propaga aceste teorii vin din universitati confesionale dubioase, din zona Bible-belt.
Unul din cei mai mari si influenti apologeti crestini ai sec. XX, C.S.Lewis,- este departe de a fi un creationist fundamentalist! Si el este unul dintre cei mai citati gânditori crestini de catre evanghelici.
Eu stiu si sunt de acord ca intelectul nostru e limitat, avem nevoie de credinta, si doar prin credinta Dumnezeu se lasa descoperit. Dar asta nu înseamna sa ma încapatânez a crede aproape orice si a gândi la un nivel prestiintific lucruri pe care si un copil de 10 ani le întelege!
Si fii pe pace, astea nu au nici o incidenta asupra mântuirii mele, sunt sigur de asta!
Dar te poti ruga pt. mine daca te îndeamna inima, m-as bucura! ”

2.Dumitru către vesteabuna (5 iulie 2011, ora 15.12)
”si scuza-ma pt. diacritice, dar aici unde sunt nu le am pe toate la îndemâna. Stiu ca esti scrupulos in asta…”

3.Dumitru către vesteabuna (5iulie 2011, ora 17.14)
”Un schelet de dinozaur, pt. ca sa se fosilizeze (adica materia osoasa din care e constituit sa se mineralizeze, sa fie penetrata de materia calcaroasa din jur) are nevoie de câteva milioane de ani. Asemenea fosile exista cu miile. Este un proces f. lent dar care este real, masurabil, studiat de oameni de stiinta si e imposibil de accelerat.
Acum se ridica întrebarea: au existat acele animale, acum câteva milioane de ani? Eu cred ca da.
Atunci ce facem cu Geneza?
… Cineva, care crede in creatie asa cum e prezentata in Genesa explica asta în felul urmator: Eu cred ce spune Biblia, nu ceea ce descopera arheologii în pamânt. Asa ca dinozaurii nu au existat! Doar ca Dumnezeu a creat acele schelete ale lor si le-a pus în pamânt, pt. a ne pune credinta la încercare sa vada: credem Biblia sau nu?
Vreau sa specific ca acea persoana era un martor al lui Iehova.( Martorii împartasasc acelasi crez fundamentalist in ceea ce priveste ineranta Bibliei: Biblia= Cuvântul lui Dumnezeu de la A la Z, fara nici o eroare, adevarata si conforma cu realitatea istorica ìn tot ceea ce afirma.)
…Eu nu vreau sa minimalizez Biblia, rolul si influenta acestei carti in formarea civilizatiei noastre este imens. Dar a pretinde ca este o carte DICTATA de Dumnezeu (asta presupun de fapt fundamentalistii când spun ca este Cuvântul Sau) -in loc de a spune ca este o colectie de carti inspirate de Dumnezeu dar redactate totusi de oameni, trecute prin filtrul lor de cunoastere si întelegere a lucrurilor, cu unele greseli si stângacii inerente si deasemenea contradictii- este o eroare din punct de vedere intelectual.
Multumesc pt. ca vei posta aceste rânduri, chiar daca vin în contradictie în unele privinte cu ceea ce crezi Domnia ta, -crez pe care îl respect profund!”

10 comentarii

 1. Nu stiu daca e oportun sa încep aceasta polemica, pt. ca nu vreau sa aduc atingere sistemului de reprezentari mentale,( istorice, teologice, axiologice) pe care-l reprezinta credinta cuiva.
  Parcursul meu este acela al unui tânar crescut în biserica Penticostala, cu activitati multiple în cadrul Bisericii, pasionat de studiul teologiei, cu o diploma de studii superioare intr-o renumita institutie de învatamânt din Elvetia (asta nu conteaza prea mult) si care, desi mai pastreaza legaturi cu biserica din copilarie a decis sa devina protestant. Spun toate acestea pentru ca cei ce vad mesajele mele sa ma poata situa dpdv al profilului social.
  ìn urma cu vreo 10 ani am început un studiu personal al Bibliei, corelat cu alte izvoare documentare, mai ales în domeniul arheologiei, istoriei si a literaturii comparate.
  Studiind aceste surse in paralel cu Biblia, am început sa fiu intrigat de faptul ca în ceea ce priveste Vechiul Testament, datele oferite de Arheologie de ex., – desi foarte abundente, contraziceau flagrant anumite relatari ale Bibliei. Si nu vorbesc aici de istoria foarte veche, pt. care oricum nu exista documente (perioada pana sa zicem la Avraam), ma refer mai cu seama la relatarea Exodului. ìn acea perioada, piramidele era deja o poveste veche de vreo 800 de ani!
  – Daca îmi vei permite, în contul promisiunii pe care mi-ai facut-o ca daca voi face observatii pertinente si respectuoase nu voi fi blocat- în zilele urmatoare am sa-mi expun puncte de vedere documentate, asupra unor aspecte care ma obliga sa cred ca unele relatari ale Bibliei nu au prea multe de-a face cu realitatea istorica.
  Vreau sa precizez ca datele pe care le voi prezenta sunt cele care circula în mediul academic international. Nu sunt date fabricate de catre cineva cu intentia de a discredita Biblia sau fundamentalismul crestin, în niciun caz. Si mai doresc ca, asa cum spunea Francis Schaeffer, întrebarilor cinstite sa l-i se raspunda în mod cinstit, fara acuzatii si anateme (cu care oricum sunt obisnuit!).
  Si, ceea ce e mai important: eu sunt si am ramas credincios! Stiinta si credinta sunt perfect compatibile, si complementare.
  Asa ca voi începe mâine…

  Apreciază

  Răspunde

  1. ”Si, ceea ce e mai important: eu sunt si am ramas credincios!”
   Dragul meu, te amăgești singur!
   Cui ai rămas tu credincios?
   Mersului la biserică?

   Cuvântului lui Dumnezeu nu i-ai rămas pentru că nu-l crezi.
   Evanghelia începe cu geneza. Cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este.
   Dacă acest lucru nu-l crezi, atunci Isus este mântuitor de cimpanzei în viziunea ta.

   Apreciază

   Răspunde

   1. ….Poate ca ar fi mai bine sa nu încep, nu cred ca esti pregatit sa primesti alte informatii decât cele pe care deja le ai si care-ti sunt comode. In legatura cu ceea ce cred, eu am ramas credincios lui Dumnezeu, acelui ce a creat lumile vazute si nevazute si ale carui însusiri nevazute si desavârsite le descopar in fiecare zi in jurul meu- chiar daca pentru aceasta a trebuit sa renunt la ecuatia care tie-ti este atât de draga si pe care eu o cred eronata: Biblia = Cuvântul lui Dumnezeu, de la un capat la altul.
    ìn legatura cu Vestea buna care începe în Genesa: nu stiu ce veste buna o fi avut Moise pentru copilasii madianiti, pe care i-a macelarit in totalitate, fara drept de apel (lasându-le în schimb în viata pe fetele fecioare- si te las pe dumneata sa-ti imaginezi cum s-a facut proba fecioriei acelor femei) – si te-as mai întreba daca vezi aici o urma a caracterului lui Dumnezeu, asa cum îl cunosti dumneata si eu. Si ma întreb daca printre acei copilasi nu erau si nepotei de-ai lui, dat fiind faptul ca în urma cu 80 de ani Moise fusese ginere la preotul din Madian (Jethro), luând-o de nevasta pe Sephora si având 2 copii cu ea, pe Gershom si Eliezer, pe care, dupa relatarile Bibliei – i-a repudiat, trimitându-i înapoi în Madian…adica, tocmai el se revolta împotriva faptului ca evreii s-au amestecat cu madianitii si pune sa-i omoare,el care si-a facut copii tocmai cu o femeie Madianita- frumoasa poveste de dragoste luata din Biblie, nu-i asa?
    Te-as mai întreba ceva: acei copii macelariti de Moise, erau cu adevarat oameni, sau ceva cimpanzei sau pui de capcaun? – Ar putea oare Dumnezeu, dupa ce a îngaduit ca ei sa vina în lume, -porunci sau cautiona omorârea lor, înainte ca ei sa fi facut ceva rau? -Chiar avea nevoie El de sângele acelor micuti pentru ca mânia Lui sa fie potolita,-acelasi Dumnezeu care, în dragostea Sa nemarginita l-a rânduit pe Christos ca sa moara pt. mine, dându-mi iertare DINAINTE pt. toate pacatele pe care le voi fi facut?
    Si chiar, cum pot sa fiu sigur ca într-adevar, Dumnezeu a fost cel ce i-a poruncit sau l-a inspirat sa-i omoare? Caci stiu ca daca eu as primi un astfel de „îndemn”, acela nu ar putea veni decât direct din fundul iadului! Asa ca povesti de genul asta, nu ma prea ajuta în viata de credinta si în umblarea mea cu Dumnezeu.
    E mai simplu sa gândesti simplu…si eu as fi dorit ca tot ceea ce scrie acolo sa fi fost confirmat de izvoarele istorice. Din pacate, nu e deloc asa. De aceea a trebuit sa-mi reformulez teologia.
    Daca vrei, posteaza aceste remarci, daca le consideri necinstite sau nesimtite sau periculoase, nu. Fa cum crezi ca e mai bine pt. cei ce cauta adevarul pe acest blog.Si vreau sa te asigur de integritatea si de respectul meu.

    Apreciază

    Răspunde

    1. si las’, ca si în cutia de gunoi remarcile mele sunt bune!!! eu nu ma supar, sunt un tip modest. cine vrea, le poate gasi si aici…

     Apreciază

     Răspunde

 2. Facerea omului.
  Geneza 2:4
  Iată istoria cerurilor şi a pământului, când au fost făcute.
  Gen 1.1; Ps 90.1-2;
  Geneza 2:5
  În ziua când a făcut Domnul Dumnezeu un pământ şi ceruri, nu era încă pe pământ niciun copăcel de câmp şi nicio iarbă de pe câmp nu încolţea încă: fiindcă Domnul Dumnezeu nu dăduse încă ploaie pe pământ şi nu era niciun om ca să lucreze pământul.
  Gen 1.12; Ps 104.14; Iov 38.26-28; Gen 3.23;
  Geneza 2:6
  Ci un abur se ridica de pe pământ şi uda toată faţa pământului.
  Geneza 2:7
  Domnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului, i-a suflat în nări suflare de viaţă, şi omul s-a făcut astfel un suflet viu.
  Gen 3.19-23; Ps 103.14; Ecl 12.7; Isa 64.8; 1Cor 15.47; Iov 33.4; Fapt 17.25; Gen 7.22; Isa 2.22; 1Cor 15.45
  De unde a stiut cel ce a scris acest pasaj din BIBLIE ca omul este facut din tarana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Cred ca acum 3500 de ani nu au existat oameni care sa stie asa ceva.

  Apreciază

  Răspunde

  1. Asta este cea de-a doua relatare a Genesei despre facerea omului, o proba clara a faptului ca Genesa nu a fost scrisa de o singura persoana (Moise), ci este o însailare de mai multe fragmente scrise de persoane diferite pe aceeasi tema. (Daca Moise o scria, nu ar fi facut-o de 2 ori si în niciun caz cea de-a doua oara de o maniera mult mai simplificata decât prima. Nu avea nici un sens.)

   Apreciază

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s