Robia stricăciunii

”Căci firea a fost supusă deşertăciunii nu de voie, ci din pricina celui ce a supus-o-cu nădejdea însă, că şi ea va fi izbăvită din robia stricăciunii, ca să aibă parte de slobozenia slavei copiilor lui Dumnezeu.” Romani 8:20-21
Cine vrea sensurile din greacă să caute aici: http://biblos.com/romans/8-21.htm

δουλείας douleias 1397 N-GSF slavery
τῆς tēs 3588 T-GSF of
φθορᾶς phthoras 5356 N-GSF corruption

Cred că țin de 3-4 zile aceste gânduri în minte, joi seara la o părtășie le-am spus și acum le aduc aici și mai coapte.
În Efeseni 4 ni se spune cum l-am învățat pe Cristos și cum am fost învățați în El …despre omul cel vechi, apoi despre cel nou.
Dar mai întâi despre cel vechi.
Mirare! Dar nu știam noi cum ne era omul vechi? Trebuia să fim învățați?
Cu siguranță.
Numai Dumnezeu ne cunoaște bine.
Iar Cuvântul Lui este cea mai bună oglindă în care privim și suntem transformați în chipul Lui.
Ar fi prea superficial să ne mulțumim cu o analiză a omului vechi care să spună un singur cuvânt: păcătos, sau despre conținut: păcat.
La o adâncire în cunoașterea și învățarea Domnului, grozăvia robiei păcatului ne este descoperită mult mai detaliat în caracterul ei fioros, atât în Vechiul cât și în Noul Testament.
Acum vreau să spun ceva despre Robia stricăciunii.

Se referă la ”creație”, fire sau ceea ce este făcut de Dumnezeu, nu născut din Fiul.
Pământul, plantele, animalele, omul, toate  fac parte din creație.
Prin păcat, din omul căruia i-a fost dată în stăpânire creația a intrat stricăciunea în lume, nu numai în om.

Boala și moartea afectează în m0d egal plantele, animalele și omul. Mai mult, tot ceea ce ”se face” în lume, lucrări, construcții, unelte și mai ales filosofii, gânduri, etc. sunt afectate implacabil de această robie a stricăciunii.

Vegetația se răspândește în mod spontan cu precădere cea neroditoare, nefolositoare. Cea purtătoare de rod repede cade pradă robiei stricăciunii. 
Animalele cresc sălbatice în mod natural, pentru a putea fi folositoare se domesticesc.
Carnea umană, trupul de carne, de la naștere poartă în el amprenta amenințării accidentelor, bolii, degradării și apoi inevitabil a morții.
Uneltele și lucrările făcute de om sunt noi în prima zi, apoi încep să se strice, mai ales dacă sunt folosite în fiecare zi un pic. O casă, o mașină, o sculă, dacă nu le întreții continuu se degradează repede.

Ordinea socială stă în picioare prin susținerea unor legi administrate înțelept și continuu. Când această administrare slăbește, dezordinea, degradarea și stricăciunea se instalează ca stăpâni de drept și absoluți, într-o tiranie de necontestat.

Gândurile oamenilor sunt domeniul în care robia stricăciunii se arată în chipul ei cel mai odios și se instalează cel cel mai rapid.

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioșia față de Cristos..II Corinteni 11:3-4

Cel mai repede se strică gândurile. Faptul că acțiunile urmează imediat gândurilor ce le generează este ceva legic, normal și doar un nebun sau un fățarnic s-ar strădui să le oprească.
Nu putem opri stricăciunea cărnii noastre, îmbătrânim cu siguranță. Nu putem opri stricăciunea din lumea vegetală și animală,stricăciunea din obiectele lucrate de om. Obiectele, uneltele se degradează și cu multă trudă sunt menținute folositoare.
Nu putem opri decât în mică măsură stricăciunea socială, a degradării ordinii legale care ar trebui să existe, a  corupției. Eventual prin rugăciune suntem chemați să mijlocim pentru împărați, dar nu ni se garantează o societate perfectă.

Locul unde poate fi  oprită stricăciunea este în gânduri, la nivelul gândurilor.

Înnoirea minții este leacul pentru stricăciunea gândurilor. Lucrarea la care suntem chemați este una lăuntrică, a Duhului de înnoire a minții, a minților, prin supunerea gândurilor noastre Gândului lui Cristos care este cu adevărat atât Capul oricărei domnii și stăpâniri, cât și Cap al adunării atât de prețuite.

Această lucrare de contracarare a robiei stricăciunii este una plină de slavă, este libertatea Gloriei Copiilor lui Dumnezeu. Această libertate este întreținută de o lucrare continuă de ÎNVĂȚARE  a lui Cristos pentru anihilarea cancerului stricăciunii gândurilor.

One Response to Robia stricăciunii

  1. Mesagerul spune:

    Robia stricaciunii sau legea entropiei. Toate sistemele „evolueaza” dintr-o stare mai buna in alta mai rea, si niciodata, fara o interventie din afara lor, in sens invers! Daca stergi praful intr-o camera, dupa un anumit timp, el va aparea iar. Faci curat in garaj, dar, dupa un timp oarecare, dezordinea se reinstaleaza din nou. Lasi un pamant nelucrat si spinii si balariile il vor napadi implacabil. Nu-i nevoie sa-i sadesti, sa le pui ingrasamant, sa-i uzi, nu, ei cresc vigurosi fara nicio problema. Oamenii isi inchipuie ca au evoluat pe baza selectiei naturale. Nimic mai fals, caci legea entropiei n-ar fi ingaduit niciodata acest lucru. De alminteri lumea merge din rau in mai rau , spune Scriptura. Mancarea se strica, masinile se strica, sistemele de tot felul cedeaza, casele se altereaza, oamenii imbatranesc si se trec. „cele care se vad trec” spune Pavel, si e asa de trist ca noi de multe ori punem atat de mult pret pe ce este destinat sa se strice si sa treaca. Pamantul intreg si cerurile vor arde, spune Petru, intreband retoric: „ce fel de oameni ar trebuie sa fim noi?”. Unii care gandesc la lucrurle de sus(Coloseni 2)!
    In acest spectru al stricaciunii continue, al involutiei generale, omul credincios este destinat sa se innoiasca din zi in zi in omul dinauntru, chiar daca cel de afara se trece. Din zi in zi! Este lucrarea harului lui Dumnezeu care doreste sa ne scoata de sub robia stricaciunii si sa ne innoiasca continuu in Domnul Isus. Maret har!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: