Nu locul sterpei închinări

Motto: ”Şi dacă unul a căzut, mormântul lui să fie 
nu locul sterpei închinări, ci pildă sfântă, vie…” Ioan Marini, unul din pionierii Oastei ”Domnului”.

E ciudat să vezi oameni cu Biblia în mână și cu idolatria în inimă. Citesc (sau pretind c-o fac) una și fac alta.
Mormintele lui Iosif Trifa și mai recent al lui Traian Dorz au devenit locuri de pelerinaj.
Se merge de zeci de ani la Sibiu și de ani buni la Beiuș. Se întind corturi, se fac programe artistice, piese de teatru, lumânări, icoane, cruci, slujbe.
Inițiată ca o mișcare de contracarare a ”pocăiților” s-a autodefinit în anii ulteriori ca o mișcare de trezire ”evanghelică” în cadrul Bisericii Ortodoxe.
A fost o Trezire evanghelică sau adormire idolatrică?
Răspundeți voi după ce vedeți filmulețele, de aici…,sau…, sau.. sau… sau… sau

Evident litera a din abecedarul Harului: „RUPEREA CU PĂGÂNĂTATEA ” nu s-a predat la acea școală.

Nu toți au fost însă așa. Ioan Marini a lăsat scris ca mormântul lui să nu devină un loc de pelerinaj.

Şi dragă frate, dac-o fi să nu mai pot a-ţi scrie,
şi de-oi cădea în lupta grea pe câmp de bătălie,
să nu stai zile, săptămâni, plângând de întristare;
nu-ţi măcina credinţa ta în plâns şi nelucrare.

Ci pune mâna ta pe steag şi sabia ţi-o-ncinge,
e timpul lucrului cu spor şi-al jertfei pân-la sânge…
Şi dacă unul a căzut, mormântul lui să fie
nu locul sterpei închinări, ci pildă sfântă, vie…

Aşa, iubitul meu, precum, îţi spun în astă carte,
nimic nu te oprească-n drum, de-a merge mai departe.
Din jertfa celor ce-au căzut, o nouă Oaste-nvie,
şi-n cei puţini puteri vor fi în şapte ca-ntr-o mie.

Ca testament eu nu vă las decât un singur Nume:
Isus Hristos cel răstignit, ce L-am vestit prin lume.
Cuvântul Său curat şi sfânt să-l ţineţi cu-nfocare
mai înălţat, mărturisind a Sa răscumpărare.

 

Melodia aici: http://www.tezaur-oasteadomnului.ro/index.php/ioan-marini/articole/2652-x-pilda-sfanta-vie-nu-locul-sterpei-inchinari

Anunțuri

8 Responses to Nu locul sterpei închinări

 1. vesteabună spune:

  Las tot eu primul comentariu.
  Văzându-i cât cântă de frumos, te întrebi de unde vine acest entuziasm?
  În mod sigur nu de la Duhul care ar fi trebuit să-i învețe mai dinainte lepădarea păgânătății.
  Dacă cineva nu consideră această ordine o prioritate, ar trebui să-și reetaloneze cântarul minții cu care face astfel de estimări.
  De asemenea nu e greșit să se judece fiecare pe sine, cât din entuziasm îi provine dintr-o tradiție și cât din dragostea de Domnul. Să nu ne trezim cu practicarea unei contradicții rușinoase, să zicem de ex. că-L iubim pe Domnul dar să facem lucruri care El a spus că nu-i plac. E prea slabă comparația cu ”a-i duce soției flori care le detestă” sau ”a-i face soțului cadouri care ști bine că îl irită”. Poate comparațiile ajută, deși sunt slabe, dar Domnul ne-a lăsat Cuvântul Său, Cuvânt în care idolatria, păgânătatea, nu sunt subiecte conciliabile.
  Har!

  Apreciază

 2. Mesagerul spune:

  Frate, o astfel de forma de idolatrie am vazut si eu, dar catre persoane aflata in viata. Se ajunsese ca, la un moment dat, unii sa spuna asa, cand intra cate un frate proeminent in adunare: ” a venit Domnul Isus al nostru”. Si acestia care se inchina in fata unui mormant (varuit), si ceilalti care se incoloneaza in spatele vreunui om adorndu-l, sunt, din punctul meu de vedere, din aceeasi ceata. Sigur, exista variatiuni, dar sunt variatiuni pe aceasi tema. Tema? Paganatatea, cum ai spus. Trist!

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Lucrurile sunt delicate Daniel. Dacă intri mai adânc în taina fărădelegii rămâi uimit de abilitatea celui rău în uneltire. Una dintre metode este (am scris mult despre ea) centralizarea. Cei firești sau manipulați din ”grup” iubesc centralizarea, o confundă cu unitatea, cât de atenți trebuie să fim să nu fim amăgiți de asemănări. Cei firești vor iubi centralizarea (chiar în jurul unui lider), de fapt cei lumești vor iubi firescul și lumescul în orice situație. De aceea o bună metodă este de a purta zilnic crucea, de a fi Cristos cel răstignit între noi, în toate acțiunile și vorbele noastre. Acest lucru nu are legătură cu popularitatea ci cu lipsa ei, cu respingerea, dar e o bună protecție. A lăsa să se dezvolte lângă noi lucruri lumești va atrage pe cei lumești care la un moment dat vor copleși și învinge pe cei duhovnicești. Este ca și cu ocuparea Canaanului. Promisiunile se cuceresc prin credință. Pentru scopul și planul lui Dumnezeu de a deveni cele dintâi roade ale făpturilor Lui este suficient. Lupta spirituală are de-a face cu dărâmarea fortificațiilor minții, cu înconjurarea lor, cu ”groaza” pe care Domnul o va trimite înaintea noastră. Fața Domnului, sabia gurii Lui, ochii învăpăiați poartă această groază, de aceea cei firești se fofilează de la fața Domnului, din fața Cuvântului lui Dumnezeu în cetățile condamnate ale propriilor raționamente. Cucerirea Canaanului minții oamenilor este o lucrare care cere timp dar e plină de slavă. Se conduce bine din Ierusalim, din legământul de Har, prin Har.
   Bine este ca atunci când răul e mic să fie discret condamnat, Avraam l-a alungat pe Ismael în copilărie.
   Vezi că pomișorul vorbăreț nu e măslin altoit, ci mărăcine de pe malul Tibrului, e foarte posibil să scrie din chilia unei mănăstiri cu net și wireless.
   Iar de la la oponentul dumitale bihorean aștepți prea mult, dânsul participă la conferințe cu uniții cu Roma, totul e să fie respectivii destul de cărturari cât să-i stimuleze orgoliul nerăstignit. De pocăință duce lipsă și de smerire. Are un scaun la +2m deasupra cotelor fraților, n-are cum.
   Avem toți greșelile noastre, eu tare mă bucur când mi le spune unul și altul, prinde bine și dacă exagerează.
   În cele cerești să rămânem, în lucrurile Harului, în Ierusalim, sanbalații ne vor provoca continuu să dezbatem subiecte lumești, să participăm la sinoade nepornite de Domnul, să, să, să.
   Ce temelie trainică e Cuvântul lui Dumnezeu și ce ancoră este nădejdea în promisiunile Lui.

   Apreciază

 3. Mesagerul spune:

  Da, inselatorul actioneaza pe toate planurile. Iar domniile lor, subiecti ai inselaciunii, incurca grav lucrurile, uitand sau nestiind ca 0^1=0!

  Pe de alta parte, frate draga, daca n-ar fi harul lui Dumnezeu…..! Chiar vorbeam cu Simona despre acest aspect, ca nu intelegem, nu cuprindem harul la adevarata lui valoare. Dar va veni un timp cand „in parte” va fi o istorie incheiata. Oh, ce perspectiva avem, frate!

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   ”Dacă suferim cu adevărat împreună cu El”. Acum au plecat niște frați de la noi, asta am discutat, despre un alt fel de suferință, aceea de a fi bârfit, calomniat, izolat, înnegrit. Și acesta e un mare Har, dacă ar știi prigonitorii cât Har ne atrag, s-ar opri. Dar tocmai în felul acesta Harul se întoarce și spre ei, prin rugăciuni și binecuvântări vărsate ca niște cărbuni aprinși pe capul lor. De mult ori lucrează ”prin frați” conștienți sau inconțienți. Așa e Harul, strălucește prin contrast în împrejurări cu totul potrivnice, ca și diamantul pe catifeaua neagră.
   Să rămânem în cele cerești, citesc acum ”Lumi diferite” de William MacDonald. O carte clară!

   Apreciază

 4. oarecine spune:

  Iubitilor cu umilinta ingaduiti-mi sa-mi exprim dezamagirea pe care am simtit-o citind acest articol,sunt ostas in Oastea Domnului ,dar niciodata nu ni-sa predicat altceva decat dragostea Domnului Isus pentru sufletele noastre dusa pana la sacrificiul suprem pe crucea Golgotei .Viata noastra pe acest pamant este trecatoare ca urmare suntem invatati in aceasta lucrare(rea cu spuneti voi)sa luptam zilnic cu pacatul care ne poate infasura asa de lesne ,nu luptam impotriva pocaitilor ci ne umilim si ne pocaim continuu inaintea Mirelui si Mielului care va veni sa-si ia MIREASA .Daca nu intelegeti aceasta Lucrare si nu vreti sa o cunoaste-ti n-o defaimati si n-o judecati asta o v-a face Mielul lui Dumnezeu cand v-a sta pe scaunul sau de Judecator Suprem .Pana atunci noi ne bucuram de credinta voastra in Isus va iubim cu toata dregostea si v-a doresc ca Pacea Domnului Isus Hristos care intrece orice pricepere sa umple inimile voastre.Cu aleasa pretuire un ostas,Slavit Sa Fie Domnul.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Dragă ”mistik”(oarecine)
   Oricine vede pe un om beat mergând pe drum va trage concluzia logică că acela vine de la cârciumă.
   Oricine vede pe un om închinându-se la idoli (icoane) va trage concluzia logică că acel om este departe de Cuvântul lui Dumnezeu.
   Ce mai zice și face fiecare pe lângă e alt subiect, ca și cum se prea poate ca un bolnav de cancer să aibă dinții stricați, sau să cânte frumos.
   Prietene, tu scrii: ”Daca nu intelegeti aceasta Lucrare si nu vreti sa o cunoaste-ti n-o defaimati …” Cunosc OD de aproape 30 de ani. L-am cunoscut personal pe ”fratele Traian”, am fost la adunări ilegale cu el, am fost la înmormântarea lui.
   Umilința dumitale presupusă în al treilea cuvânt e falsă. Umilință față de noi, cititorii? Faptul că nu lepădați idolatria e o îngâmfare față de Domnul, umilință ar fi să vă supuneți Cuvântului Său.
   Nu mă măgulește ”dragostea” dumitale, n-o caut, nici prețuirea dumitale. Prețuiește prima dată Cuvântul Domnului și nu-l mai călca prin închinări idolatre.

   Apreciază

 5. vesteabună spune:

  Se pare că acest articol a avut cel puțin un mic efect, semnalizarea bolii. Slăvit să fie Domnul. Dorim și grabnică vindecare.
  http://www.tezaur-oasteadomnului.ro/index.php/ioan-marini/articole/2652-x-pilda-sfanta-vie-nu-locul-sterpei-inchinari

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s