Manipularea prin emoții

Emoțiile sunt atitudini, reacții ale sufletului. Extrem de dominante, pe perioada cât se manifestă pot răpi întreaga personalitate a omului și îi pot copleși gândurile, hotărârile, faptele, angajamentele, îi pot schimba viziunea.
Emoțiile sunt cei mai buni agenți de manipulare atât a persoanelor ca indivizi, cât și a maselor.
Energiile degajate de stările emoționale produc  efervescențe sociale de multe ori imprevizibile și uneori periculoase, sociologii nu au întotdeauna rețete pentru tratarea lor, psihologii abordează cu reticență mai ales emoțiile de mase, conducătorii de mulțimi apreciați sunt cei ce știu să dezamorseze astfel de ”bombe sociale” sau cei geniali: să le întoarcă în favoarea lor.
Dar ca regulă generală, emoțiile sunt de evitat pentru un conducător prudent.
Nu tot așa este în religie.
În religie emoția este marfa principală.
Dozată scrupulos, administrată inteligent, emoția devine o energie numai bună pentru cel ce-o știe stăpâni și mânui. Ca energia nucleară, rea în bombă, dar ”bună” în reactor.

Am fost nevoit să fac această introducere pentru a contura ideea acestei postări: NICI UN CREȘTIN ADEVĂRAT NU MANIPULEAZĂ EMOȚII, nu manipulează prin emoții.
A fi creștin înseamnă a fi în Cristos, a-L  mărturisi și proclama pe Cristos, nu emoții.
Cristos este Cuvânt, înțelegere, Înțelepciune, nu  emoție de diverse origini.
Cristos se învață, se predică, se cunoaște…tot mai mult, nu se simte ca o influență prin atingere sau prin intrarea într-un mediu creat artificial.
Fabricarea emoțiilor a fost o slujbă străină de preocupările apostolilor Celui Adevărat.
Cunoașterea Cuvântului, proclamarea Cuvântului, aducerea de jertfe duhovnicești sunt slujbe ale omului lăuntric, care pot fi considerate într-un anume context și produc în mod secundar emoții(bucurii, pace, râvnă), dar nicidecum un set de emoții goale nu pot fi etichetate ca rezultate ale cuvântului sau lucrare a lui Cristos. Pentru că există emoții fabricate religios, în mod pios, de dragul emoției însăși și a câștigului de reacție în cei vizați,..le pot spune fără greșeală: victime. Religia fără proclamarea lui Cristos, în special în zilele noastre megachurchul în care domină regia unui teatru de tip nou, nemaiauzit și nemaiîntâlnit decât poate la catolici și ortodocși, acest tip de religie există și se menține prin emoții controlate.
În context spiritual, emoțiile devin infracțiune…în limbaj biblic: păcat.
Mass-media domină prin emoții: ei ”fac” știri, nu le transmit. Iau întâmplarea, o îmbracă într-o haină înzorzonată cu emoții și o servesc cu fast și suspans:”Gheorghe a băgat furca în Ion…” etc.
M-am cercetat pe mine.
Mult timp m-am considerat un om cu simțul umorului, găseam hazul sau chiar ironia în multe momente, improvizam acea stare care decupla pentru o vreme gândul omului de la temelia realității vieții, care, vorba lui Chambers, este tragică. Creeam emoții și dominam prin ele.
În domeniul religios omul s-a obișnuit, chiar îi place și caută emoțiile. Fastul, muzica, pompa, sau în carismatism, entuziasmul, transfigurarea mistică sunt elemente care au ca factor comun emoția de diverse origini și intensități.
Carismatismul nu vine de sus, este ceva ce se găsește natural în firea pământească, dorința după exacerbarea emoțională.
Muzica joacă rolul ei de mașinărie principală în acest tip de fabrici de emoții.
Oamenii sunt atât de obișnuiți cu emoția, încât dacă aduci un mesaj dezbracat de această atât de comună haină, sunt șocați și …emoționați chiar prin aceasta.
A folosi emoții, a fabrica emoții, în loc să-l înveți pe Cristos este o infracțiune spirituală.
Corurile, templele, liturghiile și programele, fanfarele, orchestrele, grupurile de laudă și închinare sunt toate ”uneltele păstorului nebun”, instrumente pentru fabricat emoții fără de care nu reziști într-o lume ”concurențială” în care acest tip de repere sunt semnele recunoscute. ”Ne pleacă tinerii, frate, peste drum, acolo e viață…” am auzit des aceste remarci de la conducători ”înfrânți” de diferite nuanțe.
Apoi oratoria, o altă sursă de emoție primitivă este o altă infracțiune, hoție de suflete și capcană de oameni.

Nu-mi iese din minte adunarea de la Troa. Toată noaptea. Au vorbit, au dialogat, până la ziuă, Pavel și-a lungit vorbirea(trebuia să plece a doua zi), l-a înviat pe Eutih, bietul băiat. Să adormi? Sunt convins că a fost o atmosferă calmă, de cercetare, de învățare, ca la școală. Nicidecum circul din megachurchurile carismatice sau paradele de la Fatima, Nicula sau Sfânta Parascheva. Nici marș pentru Isus n-au făcut.
Nu găsesc nici o urmă de rânduleț în Noul Testament care să justifice tipicul de la Zalău, de exemplu. Personal sunt 100% convins că nu așa a fost și nu așa este adunarea Domnului.
Emoțiile fabricate, fără origine în Cristos n-au ce căuta în preocupările noastre. Lipsa lor să ne bucure, prezența lor să ne tulbure.
Puterea învierii Lui n-are nimic comun cu ”puterea” de-a cânta cu mulți decibeli un cântec care-ți face să țopăie picioarele, dar la ale cărui cuvinte nu te gândești. Vorbesc și din experiență proprie, am condus, fabricat și folosit așa ceva ani mulți.
Bucurie falsă, pace …lipsă.
Scriu…că tot mai citește câte unul.
Har!

PS Despre ce facem când venim la adunare am scris aici.

3 Responses to Manipularea prin emoții

 1. elisa spune:

  Pai ni se spune ca dormim daca nu cintam cu foc ca si carismaticii.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   La Troa nu gasim ca cineva ar fi propus după învierea lui Eutih o ora de lauda si inchinare stând în picioare pentru dezmorțire. Nu, au mai stat de vorbă, au frânt pâinea, lucruri calme, cu folos și pace. Nici măcar oră de rugăciune n-au făcut în noaptea aceea, Sper să nu mă ardeți pe rug pentru ce scriu, sau dacă vreți s-o faceți să mă anunțați, să fug.

   Apreciază

 2. […] lumea aceasta este tare neliniștită și dornică după senzații, chiar și lumea religioasă. Să fie un program cât mai bogat și mai variat, cu instrumente, cu […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: