Să nu-ți faci chip cioplit!…sau ”Când imaginea suprimă Cuvântul?”

Azi e ziua de naștere a lui Brâncuși:
Motiv de mândrie naționala. Google a schimbat logo-ul:

Mândria națională, gloria, talentul…? Ceață, fum în ochii Domnului.

Pentru cei cu ochi spirituali deschiși înaintea acestor amăgiri stă Cuvântul Domnului: ”să nu-ți faci!”
Am crescut printre ”artiști”. Mici genii le-ai zice, neînțelese… normal.
Noi, plebea, ne-dotații, ne-iluminații cu talent, nu-i putem înțelege.
Accesul la geniu este probabil un privilegiu al naturii capricioase, te transformă într-un subiect al adorării prin obiectele lucrului mâinilor tale.
Cred că cea mai bună carte care a definit și aliniat cel mai bine gândurile lui Dumnezeu despre imagine la înțelegerea și limbajul zilelor noastre este ”Când imaginea suprimă Cuvântul?” a lui Wolfgang Zöller.
E una din primele 10 cărți pe care le recomand când mă mai întreabă cineva.

Despre atitudinea față de imagine!

Îți dai seama de ebrietatea mentală a cuiva după seriozitatea cu care vorbește despre nimicuri împletită cu ignorarea lucrurilor cu adevărat vrednice de iubit.
Cel mai vrednic de iubit este Domnul, cel mai serios de tratat este Cuvântul Lui, cei mai demn de ascultat sunt oamenii Lui, cei a căror ființă a devenit o epistolă vie.
Entuziasmul după artă, aprinderea după imagine, fuga după spectacol religios sunt semne evidente ale rătăcirii minții de la calea Domnului, Domnul a lăsat cu îmbelșugare aceste rătăciri pentru ca cei orbiți de ele să poată fi recunoscuți cu ușurință de ceilalți, iar probabilitatea confuziei să scadă.

De ce este atâta confuzie?

Discutam aseară după o strângere cu cineva(un medic) despre confuzie și i-am dat acest exemplu: ”un medic bun nu-l recunoști dintre mediocrii prin faptul că știe să lege mai bine un deget tăiat sau să facă o injecție, ci un medic cu adevărat bun (un chirurg de exemplu) este cel care în confuzia de țesuturi asemănătoare depistează țesuturile bolnave, tumorile, cangrenele și le separă”.
Cuvântul lui Dumnezeu are acestă finețe de a deosebi duhurile, de a pătrunde până la ”deosebirea sufletului de duh”(mulți cred că e unul și același lucru) și compară cu ”încheieturile și măduva”.
Confuzia spirituală care domină și inundă toate mediile de comunicare este lăsată cu prisosință de Domnul pentru a spori gloria Cuvântului Său care face distincția necesară. Cu cât confuzia este mai mare, cu atât gloria Celui ce se numește pe Sine Cuvântul este mai abundentă în
”…..cei care-n rugă inimile-şi frâng,

cei care fac din trupul lor, altarul
pe care singuri, jertfa se aduc,
cei care urcă zi de zi Calvarul
şi la nimic, fiinţa îşi reduc,…:”(TT, apostazie)

Mărit să fie Domnul

Citiți cartea!

4 Responses to Să nu-ți faci chip cioplit!…sau ”Când imaginea suprimă Cuvântul?”

 1. […] vederii îndeosebi vine pofta. Dumnezeu vorbește și diavolul arată. Am mai scris despre aceasta aici. Mă gândesc de câteva zile că aceste cuvinte trebuiesc într-o mare măsură luate la propriu. […]

  Apreciază

 2. Cetatea de scapare spune:

  Cartea o cunosc in limba germana”Wenn das Bild das Wort zerschlägt”De Wolfgang Zöller.Prin ea am ajuns in 1986,in perioada in care Duhul D-lui,lucra la eliberarea mea de sub patima TV-lui,sa inteleg ce produce aceste imagini in viata de credinta.Am vazut ca exista si in l.romana traducerea ei.Ma bucur ca ati adus-o inaintea cititorilor,o recomand si eu tuturor sa o citeasca.Har si pace tuturor.

  Apreciază

 3. Taby spune:

  Minunat articol!Si eu am cartea, si pot spune ca este folositoare!Acum 10-15 ani, nu il intelegeam pe tata de ce era impotriva televizorului, astazi imi pare rau ca nu mi-a explicat mai des acest lucru.Chiar daca nu am televizor,(ciudat nu??)nu ii duc lipsa insa,ma gandesc ca sunt 1000 de alte lucruri,care pot deveni idoli…Domnul sa ne fereasca!Har si pace!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: