Paharul mulțumirii

Am în minte două imagini:

Una:


si alta:

Domnul ne-a spus că prin luarea cinei, noi vestim moartea Lui. El a murit ”ca să adune ÎNTR-UN SINGUR TRUP pe copiii Lui cei risipiți” Ioan 11:52.
Ce mai vestim prin cină? Că ”am fost făcuți UNA CU EL printr-o moarte asemănătoare cu a Lui.

Forma cum luăm pâinea și paharul este  ”vestirea” în sine. Ca și cum la botez, contează felul, scufundarea, nu apa oricum, tot așa la cină contează paharul, nu vinul, pâinea, UNA, nu bucățele.

E important ca să vestim corect moartea Domnului printr-o singură pâine și un singur pahar.

Postare generată de aici: http://mariuscruceru.ro/2011/01/02/paharele-euharistice-de-la-alesd/,  poza a doua de mai sus este tot de acolo.

Invit pe cei ce iau cina în felul al doilea să se  întoarcă la modul lăsat de Domnul Isus.

Evanghelia este tot aceeași, răul este tot altul.

 

11 Responses to Paharul mulțumirii

 1. vesteabună spune:

  Am comentat la mariuscruceru.ro si las si aici comentariul:

  E interesant la baptiști că sunt foarte ”după Cuvânt” în ce privește FORMA botezului: scufundarea în apă. Simbolul fiind evident SCUFUNDAREA în apă, nu doar apa sub orice formă.
  Însă la cină, deși atât interpretarea simbolului cât și mesajul Domnului Isus ne obligă la O SINGURA PÂINE, UN SINGUR PAHAR, baptiștii devin dintr-o dată ortodocși în interpretare și fac cum le taie capul. Agreez cu argumentele lui ”un oarecare”: Cina Domnului trebuie să se ia dintr-un pahar dacă nu vrem să stricăm simbolul. Peste tot scrie:”acest pahar”, nu ”acest vin” și nici ”aceste păhărele”. E foarte clar: ”beți toți din el”.
  Totuși chiar dacă stăpânul acestui blog sau vre-un pastor râvnitor, într-un elan utopic ar vrea să se întoarcă la Scriptură, să înceapă să ia cina dintr-un singur pahar, eu îl invit să n-o facă, din două motive:
  1. Și-ar ridica mulți dușmani, iar spiritul martiric nu mai e la modă printre baptiști, a murit cu ultimii martiri uciși…tot de baptiști.
  2. Ar strica ”frumusețe” de realitate. Realitatea e că ”mai multe păhărele” reflectă exact situația ”unității” de duh a membrilor cultului baptist. E o babilonie cu un singur numitor comun acolo: membralitatea. Nu neg că pe ici pe colo mai sunt scânteieri ale cerului, ca în Sardes, sau poate mai puțin. Zic să lăsați păhărelele în pace, ”vorbesc bine”.
  Nu pot să nu trec peste grija lui ”ascultareacredinței” față de ”ce s-ar face cei dintr-o biserică de 1000 de membrii dacă ar trebui să ia cina dintr-un pahar?” Probabil Celui ce a zis ”Acest Pahar” nu i-a trecut prin minte că unii vor fi atât de fără minte să se adune atâția la un loc. Nici nu s-a gândit că ”Bătrânii Adunărilor Lui” vor trebui să fie atât de puțini, și Adunările atât de numeroase încât să le facă de-un salariu.
  Am scris despre mărimea unei adunări aici: https://vesteabuna.wordpress.com/2009/04/18/masura-marimii-unei-adunari-lucrarea-fiecarei-parti/
  Citez: ” Mega-churchul, worshipul, marșurile, catedralele și fastul, sunt lucruri pe care bunicii noștrii le-au lepădat cu oroare. De ce să ne condamnăm nepoții la un primitivism de tip sud-american, al unei religii de fațadă, fără implicare, fără pocăință, fără Hristos, fără Har. O religie plină de acțiune umană, fără credință și fără Cuvânt, cel mult cu filosofii înșelătoare ale unor bieți maeștrii care sunt disperați în găsirea de soluții pentru a atrage oamenii in temple.
  Nu observați ce val de înșelatorie perfidă țese diavolul prin religia închinării carnale? Muzică, fast, spectacol, temple și atotputernicul:…el, clericul, persoana care face tot, fără masura darului lui Hristos, dar și fără Harul măsurat….”
  Mărit să fie Domnul!

  Apreciază

 2. dacian goicovici spune:

  Aha, pai daca este asa importanta forma probabil ar trebui sa ne interesam si cum a fost forma paharului, sau din ce material era facut paharul. Sa nu cumva sa bem dintr-un pahar cu forma gresita.
  Painea este aceeasi, dar fiecare mananca o alta bucata din paine. La fel si vinul este acelasi si fiecare bea o alta parte din El. Initial a fost in acelasi recipient, nu?

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Dragă Dacian
   Te-am crezut om serios.
   Cu astfel de comentarii (care seamănă cu a da unui om un picior în spate) arunci dialogul în șanț.
   Vezi că sunt ”regiuni evanghelice” unde se accepta și încurajează astfel de lupte.
   Aici nu!
   Noi stăm înaintea Domnului, cu El discuți așa?
   E vorba despre masa Domnului, nu masa cultului sau a pastorului.
   La Cuvântul Domnului ne raportăm.

   Apreciază

 3. dacian goicovici spune:

  ok, imi pare rau daca am exagerat. M-a luat valul de la subiectul cu vorbirea in limbi.
  Totusi ca sa revin la dialog.
  Este adevarat ca scrie o paine si un pahar, dar nu se consuma painea si paharul ci painea si vinul. Si nu cred ca paharul ci continutul paharului simbolizeaza sangele Domnului. Din felul in care interpretezi tu eu pot merge un pas mai departe si spun :ICorinteni spune ca Domnul a luat Paharul . „Paharul” articol hotarat care arata un anume pahar. Pavel mentioneaza de mai multe ori „paharul binecuvantat”, iarasi articol hotarat. Daca interpretam ca important este paharul si nu continutul se ajunge la doctrine precum cea a „Sfantului Graal”, cum ca acel pahar a avut ceva deosebit. Cred ca interpretarea ta e periculoasa.
  Spuneai ca luptele de un anumit gen nu sunt incurajate aici. Totusi faci niste generalizari in primul comentariu cu privire la „baptisti”, care nu doar incurajeaza ci promoveaza un fel de lupta cu care eu nu sunt de acord si anume: Etichetarea „baptistilor” pe baza celor pe care ii cunosti tu.
  In comentariul meu, probabil deplasat, am contrazis ideea pe care ai expus-o si nu am atacat persoane, pe cand tu ai facut aprecieri cu privire la anumite aspecte pe care cred ca doar Dumnezeu le stie, cum este (sic) ( restul e moderat)

  Apreciază

 4. vesteabună spune:

  Faptul că în primul comentariu am scris despre baptiști la pers. III-a te-a derutat, făcându-te să crezi că sunt un outsider care nu știe despre ce scrie.
  Sunt baptist așa cum a spus și Pavel spune despre sine: ”fraților eu sunt fariseu, fiu de farisei…”. Sunt născut în famile de baptiști, a cincea generație, educat baptist, botezat baptist, exclus dintre baptiști pentru nefrecventare, am înțeles taina Adunării și am început s-o practic. Părtășie, stăruință în învățătura apostolilor, frângerea pâinii, legătura frațească și rugăciune, starea de Betania, de Har, a dragostei frățești fără popi stingători de duh și fără program alungător de Domnul. ”O cale nespus mai bună” despre care zicea Pavel.
  Nu admit să-mi scri ca și comentariu: ”tu zici..” și apoi să-mi pui în ”gură” minciuni. E nou, dar deja des pe net, parcă tot unul vă învață.
  Despre pahar, rămâne cum am scris mai sus, ce scri tu sunt minciuni. Dacă semnezi cu numele real, o să râdă copiii tăi de tine, chiar nu-ți pasă? ești ridicol!
  Un singur exemplu, tu scri: ”Si nu cred ca paharul ci continutul paharului simbolizeaza sangele Domnului. ”. Păi dragul meu, Domnul nu putea să zică ”acest vin este legământul cel nou”? și apoi să zică ”beți toți din ele”,adică fiecare din paharul lui. Nu erau pahare, nu avea fiecare pahar? Putea să le binecuvânte pe toate, nu să ne ”deruteze” cu ”acest pahar” de atâtea ori. A luat un pahar, nu un burduf, l-a binecuvântat, a luat o pâine, noi toți suntem un trup adunați printr-un singur legământ (pahar).
  Te rog frumos să nu schimbi nimic, nu de aceea am scris, ci ca să fie de mărturie. Dar dacă Domnul te va scutura, te vei scutura și tu bucuros de conformism. Doar atunci să schimbi, dar cu plâns de pocăință și cu bucuria și pacea credinței.
  Eu zic să încheiem dialogul nostru!
  Har.

  Apreciază

 5. Aurica Danci,Borsa spune:

  PRIMA IMAGINE MA DUCE CU GANDUL LA UN TOT UNITAR, LA UN INTREG,LA CEVA NESTIRBIT SAU NESCINDAT.A DOUA IMAGINE IN SCHIMB,IMI SUGEREAZA MAI MULTE PARTI,UN INTREG FRANT,IMPARTIT IN MULTE BUCATI,ESTE CA SI CUM AM AVEA O PIATRA PRETIOASA SI AM SCAPA-O DIN MANA, EA DESCOMPUNANDU-SE IN MII DE PARTI MICI SI NEUNIFORME CARE NU S-AR MAI PUTEA FOLOSI LA NIMIC CHIAR DACA PIATRA INITIALA A AVUT MARE VALOARE.ESTE ESENTIAL SA FACEM ASA CUM NE-A INVATAT HRISTOS SISA NU NE LASAMIMPRESIONATI SAU INFLUENTATI NICI MACAR DE CEI CARE ISI DAU NUMU MARI,IN TEMPLE…ARTICOLELE POSTATE DE D-VOASTA SUNT INTERESANTE SIDE REAL FOLOS PENTRU CEI CE VOR SA LE PRIMEASCA SI SA LE INTELEAGA.SA NE AJUTE DOMNUL SA NU PRIVIM IN PARTI,PENTRU CA DRUMUL CATRE CER ARE UN SINGUR SENS:INAINTE.

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Sora Aurica
   Mă bucur ceea ce scriu și postez vă folosește.
   Într-adevăr, imaginea a doua cu păhărelele duce gândul spre ceva împărțit (Cristos a fost împărțit?), dar e bine așa. Simbolul urmează realitatea. Oamenii nu mai sunt făcuți una prin jertfă, ci prin cerere de intrare în cult. Cultul este mai bine văzut decât Domnul.
   Încercați să nu mai scrieți numai cu litere mari, e obositor.
   Multe salutări!
   d.

   Apreciază

 6. vesteabună spune:

  foxxy, ce-i cu numele asta ciudat?

  Apreciază

 7. Bogdan spune:

  Mai ,,netaiatilor imprejur la inima” parca pe la adunari va vad numai zambet de ,,mantuiti” ce sunteti. Ati inlaturat evidenta si anume ca nu e vorba de pahar, de paine sau de vin ci e vorba de : de nu va manca cineva Trupul Meu si nu va bea Sangele Meu nu va avea viata in el. Asta inseamna ca nu e vorba de un simbol, ci de o realitate: trup si sange. Sau, imi cer scuze, aici sunteti sinceri: voi nu aveti trup si sange. Imi place cum se voteaza la comanda postarile domniei voastre, tine de vreo spalare a creierului adeptilor?

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Dragul meu
   Dă dovadă te rog de caracter creștin și vorbește respectuos chiar și cu un dușman, cum mă consideri! Câștigă-mă prin bunătate, prin eleganță, prin smerenie. Așa ai scris că parc-ai dat cu bâta! CAUZA PE CARE O APERI NU MERITĂ APOLOGEȚI MAI VIRTUOȘI?

   Apreciază

 8. Capilnean Beniamin spune:

  Dupa cum am observat se pare ca biblia moderna face mai multa priza ca cea antica.
  Cina cu paharele mici a izvorat din mandrie.Fratii nu mai sunt frati,ci domni.Surorile nu mai sunt surori,ci doamne.Nu o spun ca o critica dar dupa cum se vede nu mai vrem sa fim frati cu DOMNUL ISUS,ci vrem sa fim domni prin imbracaminte eleganta.Vrem sa fim igienici.Umblam dupa slava ca cineva sa ne laude.
  DOMNUL ISUS spunea,,Nu a manca cu maini murdare spurca pe om.Ci ceea ce iasa din inima spurca pe om.Nu ceea ce intra in gura spurca pe om.Ci ceea ce iasa din gura spurca pe om.”
  Toate lucrurile se schimba,se modernizeaza.Dar pocainta nu se modernizeaza dupa (…moderat…) care s-a pus ca o caracatita peste Romania.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: