În casa voastră a fost totusi de multe ori Adunarea lui Dumnezeu…o scrisoare a lui Gusztav Pocsy către Aurel Popescu

Oradea 7 Mai 1981 –
”catre cei chemati care sunt chemati, care sunt iubiti pentru Dumnezeu Tatal si pastrati prin Isus Hristos(nu pentru)”(Iuda 1).

Iubita familie,
Nu stiu cum , dar numai ieri am primit randurile cu reamintirea trimisa de Valerica. Asa este cum scrie. Legatura noastra este vesnica, nu din cauza ca ne-am simpatizat, ci fiindca Hristos ne-a legat.(Ef. 4.15,16); cu toate ca in multe n-am avut aceeasi vedere si va spun inaintea lui Dumnezeu nu doresc sa se adevereasca pe mine Dumnezeul nostru comun, dar doresc sa se adevereasca lucrarea lui. Nu mi-e rusine sa va marturisesc , ca nu mai merg , adica nu mai poposesc in Bucuresti de cand a plecat Ana si Mihai. In diferite organizatii religioase nu am ce cauta caci chiar daca ma solicita, trebuie sa le marturiesesc, sa ii avertizez sa nu ma puna sa marturisesc Cuvantul , caci chiar dupa o singura marturie se face neliniste in biserica. Dupa doua-trei marturisiri se face trezire. Dar, asta dorim si noi spun predicatorii-argatii(numai argatii fug si lasa turma pentru o viata mai usoara, mai libera, mai imbelsugata). Nu. D-stra doriti sa se faca ortodocsi, baptisti, dar daca eu marturisesc Cuvantul , atunci se trezesc cei care sunt deja membrii de adunare si isi dau seama ca sunt inselati, caci ei au devenit numai “membrii de adunre”, fara sa devina si copii lui Dumenzeu.
In casa voastra, a fost totusi de multe ori “Adunarea lui Dumnezeu” cand Hristos Isus era Centrul si pe drapel nu era scris altceva decat :Numele lui Isus hristos.
Chiar si pana in ultima clipa, Cuvantul lui Dumnezeu avea intaietatea, chiar daca nu a fost auzit de unii. Asta era ce ne-a unit si eu(Dumnezeu mi-e martor) nu am cautat cu vorbe dulci si amagitoare sa va castig. Am riscat nu odata sa devin urat de voi caci v-am spus adevarul. Dar, trebuie sa stiti(inca nu este tarziu) ca Dumnezeu uraste lucrarea incropita si o scupia din gura. Sustin ca in fata Domnului tot asa de fara valoare este capitalismul, ca si socialismul; diferenta este numai atat: eu nu trebuie sa ocolesc pe atei si materialisti, dar trebuie sa ma despart de toti care au “forma de evlavie, dar tagaduiesc puterea”; si peste tot unde intr-o biserica in care domneste omul cu reguli omenesti, in care predicatorul este gestionarul, nu numai la noi, cu atat mai mult la voi. Nu este adevarat ca un copil al lui Dumenzeu se amesteca in treburile acestei lumi. Daca condamn o directiune politica , atunci ea este capitalismul cu numele lui dumenzeu pe buze si cu firea de “fiara”. Este mult mai periculos pentru adevaratul crestinism, decat ateismul deschis. Faraon a spus sincer si deschis(2 Moise 5.2). “…pe care n-a cunoscut-o niciunul din fruntasii veacului acestuia, caci daca ar fi cunoscut-o n-ar fi rastignit pe Domnul slavei.(1 Cor. 2.8). “…dar Domnul nu v-a dat minte sa pricepeti , nici ochi sa vedeti, nici urechi sa auziti pana-n ziua de azi’(deut. 29.2-4). Va dati seama ca acestea sunt o stare rece: “Oh, de ai fi rece…” Dar ce faci cu un om care sustine ca el este crestin, care spune ca el nu este orb, ca el vede?(ioan 9.40,41). Si, de fapt nu are numai o “forma de evlavie”(2 Tim. 3.1-5). “Departeaza-te de oamenii aceia”. Dar ganditi-va la regele Saul, tipul omului religios. Asa vorbeste: ‘…am ascultat glasul Domnului si m-am dus pe calea pe care m-a trimis Domnul…”(1 Sam. 15.20).
De cand ati plecat, eu in continuare fac calatorii in circuit, dar nici-un caine nu ma latra. Daca plec fara buletin de identitate asa ma intorc acasa. Asta e realitatea si asa a fost cand Aurel nu devenise reverend, uns de mana de om, ci era ing. Popescu, dar era mult mai reverend decat acuma. A fost un timp in viata lui cand era urmasul lui Pavel, cand lucra cu mainile si cu capul, dar totusi viata lui era mai roditoare decat acum si roadele erau ale Duhului, nu roadele unui om care nu face deosebire intre oamenii religiosi si cei credinciosi. Am uitat ca ieri, alaltaieri preotii asa zisi crestini au dorit ca adevaratii crestini sa fie bagati in inchisoarea lui Antonescu, dar nici in timpul lui Maniu, Bratianu, averescu nu era mai bine pentru “pocaiti”. Si iata unde am ajuns. Astazi daca cineva este anticomunist, il declaram crestin, spre mai mare rusinea crestinismului adevarat. Eu unul, dar slava Domnului nu sunt singur – refuz categoric acest crestinism. Ce diferenta mare este intre urmarea Stapanului nostru Isus Hrists, cel care are autobiografia pe pamantul nostru de azi; in Isaia 53.7: “cand a fost chinuit si asuprit deschis gura deloc ca un miel pe care-l duci la macelarie si ca o oaie muta inaintea celor ce o tund”. Si cand vad lupatorii nostri crestini, care lupta pentru “drepturile omului’ si nu se multumesc cu “Trupul lui Hristos” poate sa fie numai tolerat pe lumea aceasta, nu numai in tara noastra, ci si in S.U.A lupta pentru drepturile omului este ceva de natura acestei lumi; dar a rabda, a binecuvanta pe cei care ne prigonesc – nu e din lumea aceasta.(Rom.12.14). Nu mai trebuie sa asteptam prea mult ca sa fie adeverite in fata intregii lumi ca ceea ce spuneste de la Domnul. Pana atunci am timp si rabdare sa astept. Aveti grija copii sa nu va pierdeti cumva.
Am primit o scurta scrisoare de felicitare(multiplicata), in care scrieti intre altele: “Va purtam pe d-stra in deosebi in inima noastra, ati trimis. Nu vom uita incurajarile d-stra,etc.”. La cati zeci de frati ati trimis ? Si la urma iscalitura rev. Popescu. Chiar iei in serios acest titlu? Saracul de tine, nu asa te-am cunoscut. Si totusi ce a fost frumos in legatura noastra ramane in veci. Harul si pacea Domnului sa fie si sa ramana mai departe cu voi.
Al vostru frate, nenea Gusty.

sursa: aici ultimele scrisori

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s