Despre conspirativitate și dragoste

ConspirativitateaComunismul a dominat prin teroare, o teroare în primul rand ideologică si apoi fizică, mai ales indusă și tot mai rar aplicată. Datorită necesității păstrării imaginii în fața vestului, călăii sociali comuniști au inventat metode de teroare necunoscute până la ei, dovedindu-și “eficiența “ tocmai prin imposibilitatea cuiva de a-și imagina că o astfel de metodă de teroare există. Parte a metodei de teroare, dacă nu teroarea însăși ar putea fi numită “supravegherea ideologică  în vederea demascării” oricui ar îndrăzni să se opună liniei de gândire impuse.
Observați, nu am spus să se opună legii, pentru că diferența dintre comunism și celelalte societăți a fost că în comunism nu domnea legea ci ideologia. Oamenii nu erau pedepsiți  pentru lucruri ilegale, ci pentru delicate de gândire, era ilegal să gândești împotriva partidului.  Orice societate în afară de comunism pedepsește faptele, nu gândurile. Comuniștii au supravegheat întreaga societate în vederea demascării oricărei firave apariții de gândire neconformă, de ”erezie” ideologică.
Diferența față de inchiziție este mică.
În acest scop comuniștii au creat un uriaș sistem de supraveghere ideologică socială, toate structurile societății fiind subjugate acestei ierarhii criminale de canalizat informații cu scopul ca nimeni din societate să nu scape supravegherii. Orice formă de structurare socială (grupare, segregare) era bună pentru comuniștii, o transformau rapid în arbore informativ, în pâlnie de strâns înformații. Erau securiști în fabrici, în sate, între minorități, achizitorul de lapte, medical veterinar, frizerul, fotograful ambulant, popa  și…pastorul erau oameni ideali, lucrau cu oameni, intrau în casele oamenilor, puneau o întrebare două și nu-i bănuia nimeni.
Cheia succesului metodei era conspirativitatea deplină, să se poată spune: “așa ceva nici nu există”.
Informatiile erau materia primă a fabricii de represiune, analizate în laboratorul de dezinformare, prelucrate în mașinăriile  de scopuri ideologice pentru a fi transformate în pachete de intimidare, defăimare, influență pozitivă, descurajare, înfricoșare, etc. Rețeaua de distribuție a produselor acestei fabrici era diversă, dar lucra 24 ore/zi, 7 zile din sapte furnizând regulat ”alimente”ideologice ce ne-au transformat treptat, devenind în 1989 niște Zombi care întrebam ce avem voie să gândim și așteptam să ni se spună. A fost o drogare mentală, o intoxicare cu minciuni sub domnia terorii, suntem și astăzi victime de care nu capitalismul, ci doar Cuvântul lui Dumnezeu ne va elibera.Cei care trebuiau să stea în spărtură, dărâmau zidul, cei care zideau erau alungați, iar cei care ”se trudeau” deschizând cetatea erau lăudați. A avut loc un război fără arme de fier, fără gloanțe de plumb, fără tranșee în pământ, fără zgomot și fără foc. A fost un război cu arme de idei, cu gloanțe de defăimare și dezinformare, cu tranșee de influență și conspirativitate, cu zgomot de intimidare și frică, cu foc de spaime și amenințări. Un război tăcut al terorii ideologice, al supravegherii minților în vederea dominării, al creerii omului nou care gândea comunist.
Conspirativitatea era tranșeul acestui război, tipul de ascunziș indispensabil. Hoțul de știri despre mintea ta intra deghizat în prieten, stăteai cu el la masă, te rugai împreună, iar apoi el mergea cu tot ceea ce fura din gândurile tale și turna în vrafuri de hârtii stocate minuțios de cei ce-ți făceau analiza ideologică. Mengele opera cadavre, diseca o singură dată, acești Mengele ai gândurilor îți operau creierul zi de zi, lună de lună, prin cascadele de informații turnate de prietenii tăi. Tot conținutul creierului tău era pe masa lor, pe acele foi scrise de cei ce te înconjurau, erai analizat și cântărit, evaluat în vederea compromiterii și slăbirii, ”nimeni nu e perfect”. Înconjurați de conspirativitate ca de o cetate, își făceau munca cu un sadism și minuțiozitate care îngrozește pe orice cercetător de astăzi al dosarelor de atunci. Miza era descoperirea din fașă în vederea anihilării a oricărui formator de opinie nesupus. Lucrurile s-au schimbat puțin în timp….
Comunismul a fost o închisoare a gândurilor, dar și religiile sunt multe tot așa. Au ceva în comun bisericile legaliste cu activiștii ideologici, poate de aceea au colaborat așa de bine.Dragostea

Am stat de vorbă cu mulți din cei prigoniți. L-am întrebat pe Traian Dorz în 1985: ”care este poezia care vă place cel mai mult din tot ce ați compus?”
Mi-a recitat imediat:

”poate fi-nfrunzita lunca, iarba s-o’nvesmante,
mieii pe campii sa cante, graurul sa cante,
pot ciresii sa-nfloreasca, inul sa rasara,
poate campul sa-nverzeasca, – NU E PRIMAVARA.

pot copiii sa se joace, vantul sa adie
pot sa se imbrace-n zambet caisii toti la vie
pot albinele s-alerge floare dupa floare,
clopotele pot sa cante – NU E SARBATOARE.

pot sa sune mii de strune, cantecul suspina,
pot sa arda candelabre, jale e-n lumina,
pot sa fie oua rosii, casa e tacere –
cand mormintele sunt pline – NU E INVIERE

CAND NU VOR MAI FI PE LUME ZIDURI SI LACATE,
CAND VA RASUNA SI GANDUL NUMAI LIBERTATE
CAND VA FI LUMINA-N CASA SI SENIN AFARA –
AIA FI-VA SARBATOARE, AIA-I PRIMAVARA!…
” Alte cântări nemuritoare, pag 341

Mi-a mai spus că a compus-o la Gherla într-o zi de paște, dimineața, când sunau clopotele de la catedrala din oraș…era soare, primăvară, bucurie pe-afară, iar ei erau închiși….
Am mai vorbit cu mulți, dar ce m-a marcat a fost mărturia soției unui frate închis, care a insistat la soțul ei să-i mărturisească TOT ce a fost întrebat de securitate. El cedase securității și la insistențele ei a mărturisit plângând. De la mărturisirea lui a început ridicarea. La ruperea cu securitatea a plătit cu libertatea.
Dragostea nu permite ascunzișuri, tăinuiri. Ceea ce au pretins comuniștii a fost conspirativitate și față de soție sau soț: ”să nu știe nimeni ce am vorbit”. Cei care nu respectau erau uciși. Au fost mai mulți decât se știe sau se crede, unii au fost ”sinuciși”.    Conspirativitatea, promisiunea ei, tăinuirea ucid dragostea. E un legământ cu diavolul, promiți iubire Domnului, soției și în același timp conspirativitate ofițerului în legătura căruia ești. Ingrediente suficiente să te transforme într-un monstru moral. Oricâte anestezice de adormit conștiința ai lua, din acel punct ești angajatul vrășmașului. Dragostea Duhului este legătura care ne leagă de Domnul și de frați, nu putem să fim legați de ”altceva” fără să rănim pe Domnul și pe frați. Numai conspirativitatea luată separat e o trădare monstruoasă a dragostei.
Insist să afirm că această rușinoasă coabitare cu securitatea (chiar simbioză) nu a fost cauza căderii, ci pedeapsa ei. Căderea a fost cu mult înainte de vremea comunistă, atunci când adunările au renunțat să mai urmeze modelul biblic și au început să se organizeze în chip lumesc. Dumnezeu le-a pregătit o capcană în care au căzut tocmai prin acei pe care și i-au pus ca șefi, prin cei la care se uitau ca la unșii Domnului. Părăsirea învățăturii Harului a dus la acestă grabnică decădere, din care, după opinia mea nu există ridicare. Pastorul plătit+trupa de laudă și închinare sunt un cocktail spiritual cu vânzări masive in fast-food-urile religioase ale Babilonului, cei care nu vând așa ceva dau rapid faliment în climatul religios concurențial acerb al vremii noastre.

Anunțuri

2 Responses to Despre conspirativitate și dragoste

  1. […] aș fi știut atunci? Ce bine era? Câte capcane evitam, câți oameni ocoleam! Mă gândesc la conspirativitate, această închisoare a informațiilor, ghetou al bârfei, bazar al vânzării de frați, teritoriu […]

    Apreciază

  2. […] convinse  că numai cu ele s-a procedat așa. Cu voia Domnului am câteva gânduri despre conspirativitate și dragoste, despre creșterea uneia și uciderea celeilalte, despre măsura în care fățărnicia numelui […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s