”Nu sunt pești în Feroe”, o poveste cu Wurmbrand

Am cunoscut un frate din insulele Feroe.  Acest frate a fost traducătorul din engleză în Feroeză a lui Richard Wurmbrand prin anul 1978 când RW a făcut un turneu în insule. A fost fantastic. Niciodată în toată istoria insulelor nu s-au adunat 5000 de oameni la un loc(populația era de 30.000). Erau pe un stadion adunați și Wurmbrand a vorbit. Înainte cu câteva zile, prim-ministrul lor feroez(socialist) fusese la Moscova și la întoarcere a declarat că nu-i adevărat ce spune Wurmbrand, în țările socialiste biserica nu este prigonită, nu există biserică subterană, el a fost acolo și n-a văzut așa ceva.
Pe stadion Wurmbrand a spus: ”venind aici cu vaporul de pe altă insulă, m-am uitat la apă, m-am uitat bine, insistent și n-am văzut nici un pește. ” Apoi a început să strige: ”Nu sunt pești în Feroe, nu sunt pești în Feroe …..! eu n-am văzut.”. Era ridicol. Aproape toți cei din audiență erau pescari, 90% din economia insulelor o formează pescuitul. A adăugat:”faptul că prim-ministrul vostru nu a văzut creștini prigoniți nu înseamnă că nu există, nu i-a văzut el, poate chiar în subsolurile clădirii unde a fost el erau ținuți închiși creștini.” Nu sunt pești în Feroe! La alegerile următoare socialistul a căzut.
De ce scriu?
M-a indignat un comentariu al cuiva pe evz.ro despre dizidenți(10 sept ora 00:35 zglibut):
Eu nu am auzit de existenta unei Biserici paralele, subterane. Unde sa se adune ? Nu erau asemenea biserici. Se adunau oamenii pe la case particulare pentru o cintare, o rugaciune, se mai infitra un securist pe care il podideau lacrimile de durere si gata bilciul. Nu erau dizidenti . Decit la sate ici colo cite un chelos care nu purta cravata si ceas la mina si care nu se conforma legilor Dept Cultelor. Dar nu era o Biserica Subterana. Confundati Biserica Subterana prigonita din China ! Si nu se compara deloc !
”Nu erau dizidenți, nu erau dizidenți” urlă toți orbii astăzi, noi nu i-am văzut.
”Nu sunt dizidenți, nu sunt dizidenți” repetau ca papagalii toți clericii unși de secu’!
Uitați-vă în cărțile de cântări, majoritatea cântărilor sunt compuse de dizidenți, de cei din biserica subterană. Nu i-a zis nimeni așa(bis subterană), e ok, dar așa a denumit-o Wurmbrand pentru americani, ca să înțeleagă. Erau diferiți, nu erau o organizație, li se spunea în zeci de feluri: ostași, betaniști, treziți, tremurici, etc., sper că nu sunteți atât de neserioși să vă însușiți gândirea și vorbirea dușmanului.
Hai să vă dau nume de oameni neincartiruiți în Cultele recunoscute sau marginalizați și ”coborâți” în ”subterană”: Traian Dorz, Sergiu Grosu, Vasilica Moisescu, Mia Iovin, Ferenc Visky, Szilagy Sandor, Costache Ioanid, Richard Wurmbrand, Nicolae Moldoveanu, Constantin Tudose, Todor Nicolae, Pocsy Gustav, Damaschin Ioanovici. Chiar cei cu care unii se laudă astăzi ca Aurel Popescu, Liviu Olah, Caraman, Marcu Nechifor au fost la limita acceptării, păstrând strânse legături cu cei ilegali. Din fericire există dosarele securității.
Fără cântările lor, ce-ați cânta voi?
Iar câte adunări există și azi la fel de independente și de ”dizidente” ca atunci, poate comentatorul de pe evz.ro nici nu vrea să știe.
Un dizident. (Cu păr pe cap, dar fără cravată că n-am costum.)

Un comentariu

  1. Biserica lui Dumnezeu trebuie sa se delimiteze total de Stat. Slujitorii ei nu trebuie sub nici o forma sa accepte sa fie retribuiti de catre Ministerul Cultelor.(Stat).Dar , in prezent toate cultele recunoscute de Stat , sunt sustinute financiar ( prin retribuirea slujitorilor si altele)de catre Statul Roman. Si nu o fac fara interes. De ce trebuie ca biserica sa aiba parte de recunoasterea Statului ? de ce trebuie sa permitem Statului sa se amestece in treburile bisericii ? pana cand biserica prin liderii ei accepta jugul Statului ? Statul nu face favoruri bisericii in mod gratuit. Cine crede astfel se inseala.Biserica ar trebui sa-si vada de treburile ei ,nu cum sa placa autoritatilor sau sa le faca jocul ( campanii elctorale , prezentare candidati ,etc.)

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s