Îmbătați de minciună, uciși de adevăr

(câteva gânduri după citirea cărții Răscumpărarea Memoriei)Scriu din Ierusalim, nu din cel pământesc, ci din Ierusalimul lăuntric, din cel al inimii, din cel despre care profetul scrie: ”Ierusalimul să fie în inimile voastre”. Din Ierusalim se vede bine, e citadela păcii, grădina Harului, cetatea pe care Domnul o apără. Luptele văilor și mercenarii popoarelor se văd tare bine din Ierusalim, deșertăciunile luptelor lor își reverberează ecoul peste zidurile între care susurul blând și subțire al Harului răsună ca un acompaniament încântător.
Ce altceva ar mai putea fi în inimă? Idoli, idoli mulți și imateriali, filosofii iubite, paradigme sădite cu interes, timp și efort, construcții mentale de solide evidențe închegate cu încheieturi de argumentații logice. ”poporul acesta își poartă idolii în inimă
În inimă pot locui filosofii ce justifică nelegiuiri, filosofii despre care apostolul avertizează ca nu cumva cineva să ne fure cu ele.
Toate neprihănirile de origine umană(justificările, îndreptățirile) au ca și componentă o filosofie sau mai multe, argumentații construite cu migală, motivații solide, înșiruiri de cauzalități aparent impecabile atunci când își apără dreptul la existență.
Dar a locui în afara Ierusalimul este o nebunie al cărei ridicol nu se vede decât dinăuntru, așa cum fericirea turmentatului este compătimită de rațiunea curată a celui trezit nu a celui beat.
Toate explicațiile căzutului sunt pentru ca nu cumva să vrei să-l ridici, să nu iasă din starea de ebrietate care-l ține căzut.
Oglinda Cuvântului lui Dumnezeu este un obiect evitat de cel turmentat. Explicațiile minții lui neagă realitatea, iluzoriul justificărilor cu care a fost sedat fac zadarnică orice încercare de a-l așeza în fața oglinzii.
Orice încercare de raportare a celui turmentat la Cuvântul lui Dumnezeu este sortită eșecului. De mult i-a fost înlocuită autoritatea Cuvântului, domnia Domnului Isus cu un idol: cultul, asemenea lumii, ca lumea, lume.  Omul a fost furat. De filosofia cultului, de integrarea în lume, de falsa evanghelie a slujirii la doi stăpâni.
Prin ce e rău cultul?
În primul rând prin aceea că nu este poruncit de Domnul, nici planificat după planul Său, nici dat în Cuvântul Său. Numai acum când citim cu cât efort a fost tăiat din pădure, cioplit cu barda și plantat prin grădinile Domnului, ne dăm seama de cât de idolatră este această construcție socială: cultul. Cât de departe de Ierusalim, cât de străină de legământ. Ideea de cult, după ce a fost găsită ca bună și justificată, a justificat la rândul ei nelegiuirile ale căror roade le descoperim acum.
Nu e lupta mea, e departe de Ierusalim, n-am găsit în toată Scriptura delegații de trimiși la Babilon pentru recuperarea celor robiți. Nici nu cred că vreunul ajunge cu cititul până aici, textul de mai sus nu conține licoarea potirului cu care se turmentează Babilonul. N-am treabă cu luptele  Edomului, atât timp cât nu atacă Ierusalimul, nici cu luptele dintre asirieni și egipteni, nici măcar cu luptele Israelului, cel cu capitala la Samaria și cu altare la Betel și Dan. Ierusalimul e locul ceresc, singurul loc unde se merită să lupți, împotriva duhurilor răutății ce l-ar asedia. Carnea și sângele, Egiptul și Babilonul, Edomul, Moabul și Amonul, rudele noastre de dinainte de paște sau chiar Israelul celor 10 seminții, frații noștri firești nu sunt Ierusalim, luptele lor nu ne privesc. De câte ori s-au bătut între ei, Domnul nu a trimis pe ai lui să-i împace, nici Babilonul să-l vindece, nici Egiptul să-l regenereze. De câte ori s-au dus Iudeii să facă alianțe au sfârșit-o rău. Pentru cei din Ierusalim e bine să rămână cu Ierusalimul în inimă, nu cu idoli. Viziunea adunării, a Ierusalimului cel nou(de fel nou) din inimile noastre este ancora sufletului, speranța de care ne ținem, fără această viziune suntem orbi. Cultul, cultele, organizațiile de orice natură, bisericile-instituții cu strălucirea lor prefabricată, popii cu ierarhiile lor,cu gloria lor programată și transpirată oferă o strălucire falsă, orbitoare, asemenea lumii. Lumeștii se simt bine în ele, lumea se simte bine cu ei. Cartea RM este o istorie a apostaziei, a deportării în ”Babilon”, a înrobirii spirituale de către o gașcă de infractori spirituali. Ieremia5:31 ”Proorocii proorocesc neadevăruri, preoţii stăpânesc cu ajutorul lor, şi poporului Meu îi plac aceste lucruri. Dar ce veţi face la urmă?
Nimic.
Plăcerea servită regulat ca un sedativ este garanția înțepenirii în sistem.
Șocul descoperirii va ucide pe unii. Nu pe cei  opaci și împietriți, ci pe cei a căror conștiință a fost cât de cât tulburată și neliniștită știind că au lucrat cu altă ungere, că s-au bizuit pe alt domn, că și-au întemeiat autoritatea pe străini și au prigonit pe frați. Nu am nici o îndoială că ”dizidenții” vor judeca lumea, cei disprețuiți și alungați, cei bătuți și defăimați, închiși, tăiați de la slujire și îndepărtați. Acceptații și lăudații, dirijorii de coruri și maeștrii de chimvale zăngănitoare, de negăsit în Testamentul Domnului, teologii și țârcovnicii nu și-au luat parte de moștenire din Har, ci din lumea care i-a lăsat și lăudat și pe care o încântă.
S-ar fi închis ”bisericile”! vor pretinde apostolii minciunii. Am avut libertate! Cu siguranță, s-ar fi închis ușile spre orizontală dar cea pe care nu o poate închide nimeni ar fi rămas deschisă. Acum e închisă și închisă va rămâne și când vor striga:”Doamne deschide-ne!”, cu explicații.    Nu biserici, nici temple, nici diplome, nici muzică profesionistă, nici program, nici ritualuri, nu de astea dă Domnul.  Dați afară din inimile voastre dragostea pentru aceste falsuri, sunt idoli, căutați numai acele lucruri lămurit scrise în Cuvântul Lui, numai pe Cristos. Veți rămâne cu tare puțin după standardele lumii, dar se va deschide ușa aceea imposibil de închis, se va turna mana ascunsă și Har după Har.

One Response to Îmbătați de minciună, uciși de adevăr

  1. calator spune:

    Amin!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: