Creștinism păgân!

A apărut în sfârșit și în limba română.
Am mai scris despre această carte aici.
Se poate cumpara de aici.
Alte relații despre subiect:
….. o recenzie in romaneste a cartii lui George Barna:

http://www.mersulvremurilor.ro/recenzii/pagan-christianity/

Citate de mai sus:” O carte care ar trebui citită doar după ce vă puneţi centura de siguranţă! Fiindcă în mod sigur ea va lua piuitul multora dintre cei care se vor încumeta să o abordeze…::”,”Oricât am fi de reticenţi, lucrurile afirmate în această carte sunt zguduitoare. De exemplu, faptul că acest concept despre clădirea bisericii este total străin de ideea lui Isus despre biserică,…”,”Afirmaţiile şochează prin radicalitatea lor. “Noi nu avem nevoie de colegii Biblice. Niciodată n-am avut nevoie de ele. Am inhalat prea mult din abordarea ateniană şi accentul înspre cunoaştere,…”,”Fain review! Nu de mult am inceput sa citesc lucrarea (oh, de-as avea eu timp la discretie…) si trebuie sa recunosc ca e tulburatoare. Un adevarat manifest anti-institutionalizare, anti-denominationalism, anti-etc.”

…parerea lui Daniel Branzei despre cartea “Pagan Christianity” este aici:http://barzilaiendan.wordpress.com/2008/07/07/sa-ne-imbracam-frumos-cu-podoabe-sfinte/


Citat de mai sus:
”….Dumnzeul evreilor si al crestinilor din veacul intai n-a fost Dumnezeul “cladirilor”, nici al “caselor de rugaciune” si nici al “bisericilor sau catedralelor” in care sa intri imbracat ca la bal, ca la parada modei sau ca la audiente. Iehova nu ne-a lasat prada unei religii a locurilor sau a formelor, a chipurilor cioplite si a ritualurilor. Singurul loc in care Si-a “asezat” El simbolic prezenta a fost “Cortul intalnirii” si, mai tarziu, Templul, dar … tine minte ca in timp ce toate celelalte popoare se duceau “in Templu” sa se inchine zeului lor, Dumnezeu ne-a interzis noua acest lucru. In Cortul si in Templul evreiesc intrau numai preotii, nici acestia toti si nici acestia oricand …

Iehova a vrut ca sa ne fie un “Dumnezeu de aproape”, a carui “umbra sa ne fie “asezata pe mana dreapta”, Dumnezeul vietii noastre din afara Templului, Dumnezeul vietii de fiecare zi. Iehova ne-a poruncit sa nu-L inchidem inTemplu, ci sa vorbim despre El cu ai nostri “cand  vei fi acasa, cand vei pleca in calatorie, cand te vei culca si cand te vei scula (Deut. 6:7).

Iehova nu s-a jenat de hainele noastre “de acasa”. Doar la sarbatori ne-a cerut sa ne spalam si sa fim imbracati in straie curate. Evangheliile ni-L descopere pe Fiul gandind si comportandu-se asemenea Tatalui. “Slujbele lui divine”, predicile Lui, pildele Lui au fost desfasurate in universul intim si prafuit al vietii: pe malul apelor, in gradini, pe drum si in casele umile ale oamenilor. El nu si-a limitat activitatea la Ziua de Sabat sau la cladirile sinagogilor. Acestea nici nu i-au fost prea primitoare sau prietenoase …  In Templu a intrat doar ca sa argumenteze si sa faca curatenie, sti tu de ce gunoaie …”

De fapt dacă  socotesc bine, toate aceste lucruri le-a spus răspicat fratele Longodor în cartea lui: ”Biserica Adevarată”.

5 Responses to Creștinism păgân!

 1. Corneliu spune:

  Pentru cei ce citesc in franceza, cartea „Le christianisme paganisé” in format pdf se poate lua de aici: http://ebook-chretiens.com/Documents/christianismepaganise.pdf
  Fiti binecuvantati!

  Apreciază

 2. […] s-o rupem cu păgânătatea și cu poftele lumești…” Prima lecție a  Harului este ruperea cu păgânătatea, deslipirea de idolatrie, vrăjitorie, ritualism și alipirea de Cuvântul care ne poate zidi, […]

  Apreciază

 3. Desi sunt in mare parte de acord cu ideea de baza a cartii, cred ca a facut mai mult un deserviciu miscarii organice. Barna nu e un practician, ci un teoretician care a analizat din afara si a scris o carte comerciala care intradevar se vinde bine. Eu as recomanda mai mult carti scrise de cei care practica intradevar acest tip de biserica si care desi nu sunt atat de „tulburatoare”, cred ca sunt mai utile si ii ajuta pe cei institutionalizati sau catedralizati cum spui tu, sa vada si o alternativa pt ca tot ce face Barna, aici e sa iti arate ce gresit e tot fara sa puna nimic in loc. Eu cred ca crestinii ar fi impresionati de simplitatea si de bucuria pe care o poti experimenta in cadrul unei adunari organice. Si cred ca asta e cel mai bun argument impotriva institutionalizarii.

  Cu drag, Madalin

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Lepădarea de sine, lucrarea duhovnicească a crucii nu este numai personală, cu referire la sine. Această dezbrăcare are de-a face și cu ”sinele comun” cu identitatea noastră de grup. Nevoia de apartenență, cum o numea Maslow nu trebuie subestimată(cum spuneai tu). E nu numai nevoie, ci e o frică de neapartenență, o teamă de respingere, de însingurare, teamă purtată cu noi din copilăria trecută prin cea netrecută. Ideea adunării organice, chiar susținută imbatabil de Adevărul scripturii, sugerată ademenitor de limbajul tău ”simplitatea si de bucuria pe care o poti experimenta in cadrul unei adunari organice” are o atractivitate palidă în fața grozavei frici de însingurare din fiecare om.
   E o schimbare de matriță a gândirii. Nu e un lucru ușor. E renunțare la templu, idolul atât de iubit, abandonul unui un cadru de activitate în care firescul din fiecare om se simte minunat. Lipsa de activitate din biserica-program, în loc să-l deranjeze, îl atrage, e tocmai ce dorea, un mediu religios lipsit de angajare, repetarea unor versuri de cântare nefiind o problemă pentru zombiul din eul nostru.
   Fratele Pocsy spunea într-un anume conjunctură: ”Ce, facem o fabrică de imitație de creștini?”
   Oamenii firești adoră repetiția și urăsc spontaneitatea dată de călăuzirea Duhului. ”Hai să citim toți, să repetăm”, activitățile zgomotoase, dar care nu angajează mintea le plac.
   Din fericire biserica organică nu funcționează cu oameni ”anorganici” ca să folosim termeni chimici. E bine așa.
   Pe mâine.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: