Aluatul cel vechi…despre ritualismul șamanic.

”Harul Lui Dumnezeu…ne învață s-o rupem cu păgânătatea și cu poftele lumești…”
La triburile păgâne, legătura omului cu spiritele o face șamanul. Șamanul este personajul religios principal din trib. Dacă nu poate făta renul este chemat șamanul, dacă se naște un copil, vine șamanul, dacă moare cineva, tot șamanul îi face slujba de trecere (prohod, slav.).
Autoritatea șamanului este dată în primul rând de tradiție, de frica de a nu călca tradiția, obiceiul, nici vorbă de o analiză conștientă a eficacității sau originii practicilor lui.
Șamanul face accesarea duhurilor prin ritualuri, însoțite de obiecte, jertfe sau chiar și temple.Acest ritual are spectatori, de cele mai mult ori persoanele care au solicitat ”intervenția”+alții.
E un ”aluat” foarte vechi, din vremurile când oamenii au încetat să-l mai păstreze pe Dumnezeu în conștiința lor, ”inima lor fără pricepere s-a întunecat”. Vorbim de fiii lui Noe, nepoții lui Noe, strănepoții lui Noe, etc. căci alți oameni nu au mai fost pe pământ. Născuți din cel trecut prin apă, contemporani cu el încă 600 de ani, generațiile până la Avram au ajuns adânc idolatre în practici, uitând de Cel care i-a trecut prin apa potopului. Cel ce crede că aceste obiceiuri țin de trecut   ar fi bine să vorbească cu un misionar din Siberia, să se uite la numărul de reclame la vrăjitori din ziare, să vadă câți preoți trăiesc dintr-o ghicire pe care chiar și Biserica ortodoxă o acuză adesea sau să analizeze ritualismul din propria biserică evanghelică. E de fapt păgânism ambalat în versete biblice.
Invocarea dumnezeirii prin ritualuri este adânc înrădăcinat în ADN-ul omului fără Cristos. Puterea păcatului (cea deranjantă, dătătoare de boli, moarte, handicapuri, etc), omul o vrea atenuată NU prin schimbarea minții prin curățirea păcatului prin Cristos, ci prin ritualul rapid, plătit și neapărat fastuos. Ca Naaman sirianul. Șamanul are rolul lui cheie în ritual, șamanul execută invocarea duhurilor, a dumnezeirii, acest obicei e larg acceptat și considerat ca normal, de fapt obligatoriu  în lume. acest teatru, această fățărnicie este un aluat repede crescător, e bine să fie măturat complet și cu grijă, dospește!
Domnul Isus și apostolii au prezis creșterea acestui aluat și între creștini, de la insignifiant la copleșitor, de la nebăgat în seamă la atotstăpânitor. Chiar de aceea ne-a spus să fim plămădeală fără aluat, adică fără acel rău care crește.
Câteva cuvinte despre aluat!
În traducerea Cornilescu are sensul de agent de fermentare, de dospire, nu se înțelege întregul material ca astăzi. Plămădeala este întreaga masă pusă la dospit. Azi sensurile s-au schimbat, prin aluat înțelegându-se tot ”materialul” pus la dospit.
Pentru dospire se folosește PUȚIN aluat. Atât de puțin!
Șamanul modern are diplomă, hirotonisire sau ordinare, amvon, templu și o puternică susținere de către adulatorii săi.
Este o singură problemă: Domnul Isus nu a lăsat șamani în adunarea Lui, nu a lăsat executanți de ritualuri pentru că nu a lăsat ritualuri. Și nu ne-a dat nici acel Duh de frică care să ne facă să ne plecăm capul în fața acestui ”puțin aluat”.
Ritulismul este păgânism. Invocarea, așa zisa binecuvântare, de copii, de miri, de temple, de case, etc . seamănă teribil cu șamanismul, cu păgânismul păgânilor despre care a zis că ”să nu ne asemănăm cu ei”.
Este o singură soluție pentru aceste păgânătăți: renegarea.

”Măturați aluatul cel vechi.” Chiar și în cantități mici e periculos, crește rapid.

3 Responses to Aluatul cel vechi…despre ritualismul șamanic.

  1. […]    Nu biserici, nici temple, nici diplome, nici muzică profesionistă, nici program, nici ritualuri, nu de astea dă Domnul.  Dați afară din inimile voastre dragostea pentru aceste falsuri, sunt […]

    Apreciază

  2. […] Prima lecție a  Harului este ruperea cu păgânătatea, deslipirea de idolatrie, vrăjitorie, ritualism și alipirea de Cuvântul care ne poate zidi, crescând prin ascultarea Cuvântului în Cel care […]

    Apreciază

  3. […] care știu ca au o încărcătură emoțională pentru mulți dintre voi, verificați-le, căci sunt idoli. Este un alt Nume care se cere Glorificat. Pentru ajutor, recitiți:”Hristos și securitatea”. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: