„Dumnezeu s-a pulverizat” Hoinărescu Țepeș, 1986, conferință UTC pe teme ateiste

Eram student.
În holul facultății a apărut un anunț:”Problema sectelor religioase” Conferință pe teme de ateism la BCU, ora 15…UTC…bla, bla …susținută de Hoinărescu Țepeș. Cunoșteam bine numele. Crescut fiind în familie de pastori, numele lui se rostea cu voce scăzută, era ”omul negru”, ”împuternicitul” un fel de semi-zeu care dădea sau anula drepturi.
Aveam atunci un pic de aer de nebunie. O nebunie frumoasă, așa ca prietena mea (actuala soție).
Am mers amândoi la respectiva conferință. O sală plină de activiști UTC plictisiți, dar asta e, activitate necesară pentru progresul în carieră.
Am luat notițe.  13 pagini. Le prezint pe rând. A început cu ”fenomenul sectar”. Acest termen ”sectar”, sectari s-a tot repetat. 
Apoi a trecut la prezentarea succintă a ”sectelor” din Romania, legale și ilegale. A început cu baptiștii. ”Afișează lozinci, au una de bază: Un domn, o credință, un botez”.
A continuat cu adventiștii:”Nu sunt numericește mulți, bat pasul pe loc de ani de zile.” Scopul lor!
Apoi penticostalii:” Un tânăr a rostit: ”Riga-avariga” …tălmăcirea, a tălmăcit ce a vrut în numele lui Isus…..datorită izolării credincioșilor, citind toată ziua Biblia, își schimbă fizionomia, devin livizi, se tund, fără cravată, nu poartă verighete, nu cercei, nu nimic.”
Despre Creștinii după Evanghelie a spus că ”au principiu de morală mai tare decât baptiștii. ” Martorii, Adventiștii Reformiști, stiliștii au fost amintiți. Oastea Domnului ”a fost acaparată de un preot celibatar, legionar…”, ”ostașii alunecă la penticostali”. ”…duce la fărămițarea BO”. A amintit de ”curentul pietist” la reformați, probabil betaniștii. Treziții, apăruți, după HȚ ca urmare a turismului străin și penticostalii dizidenți au încheiat lista.

A continuat cu o analiză, ”carență a noastră” a spus despre lipsa întrajutorării care e puternică la sectari. ”Pun accentul pe tineret” în special la baptiști. ”De ce reușesc ei?”
De ce reușesc? Cadrul legal permisiv. Cam ăsta a fost răspunsul. M-a șocat ceva atunci. Când a afirmat:” Nu există nici un impediment dacă vreți să treceți la un cult neoprotestant..” NIMENI NU A RÂS! Am subliniat în notițe. Analiza a continuat cu o tentă dialectică și apoi practică. ”De ce unii intelectuali își părăsesc biserica și trec la neoprotestanți, baptiști, adventiști..?” Internaționalism religios. ” La Curtuiuș vin mașini pentru a fi vindecați oameni din toată țara…”dacă sunt vinovat condamnați-mă””

”E greu să treci un cult în afara legii după ce l-ai recunoscut.” ”Noi mizăm pe creșterea nivelului de cunoaștere a comunităților lor. Au dat afară pastorul cu câteva clase primare. ALTFEL POȚI DISCUTA CU UN OM LICENȚIAT!”, ”Emanciparea se simte!” ”Responsabil de la Turda: 7 copii, nici unul nu a urmat credința părinților!”,”Se va renunța la vorbirea în limbi…!”
”Conceptul de divinitate: DUMNEZEU S-A PULVERIZAT! A ajuns pe piață mai ieftin ca tărâța!”
Asta a fost. Am luat notițe. Nu demult le-am găsit.
Și a mai fost ceva.
Nu mai știu ce minciuni a spus cu care nu am fost de acord. Eram foarte mare baptist atunci. Am așteptat să se împrăștie toți, am ieșit în holul bibliotecii odată cu el, am ochit ușa de ieșire și l-am abordat: ”nu ați avut dreptate” sau ceva de genul… Nu s-a așteptat. Rămăseseră doi, el și un ”aghiotant”. Noi eram pe hol pregătiți de retragere. A urmat un viu schimb de argumente, l-am uitat, la care la un moment dat s-a enervat și a urlat:”ba da, Țon a spus-o, în biserică la Vădan….” Eram între cunoștințe. Am plecat repede să nu ne prindă.
Și m-am mai gândit la ceva. ”…cel peste care va cădea ea(Piatra) îl va spulbera”. Poate este prea târziu, nu știu, dar dacă încă trăiește poate să se întoarcă la Cel pe care l-a prigonit, dacă nu se întoarce îl va spulbera cu siguranță. Dumnezeu nu s-a pulverizat, dar Hoinărescu va fi ”pulverizat”(spulberat) cu siguranță dacă nu se râzgândește(pocăiește) față de Dumnezeu. Poate este o ocazie acum, Google-ul găsește multe, poate va găsi și acest text, își va aminti de ce a făcut și se va întoarce la Cel prigonit.

4 comentarii

  1. Omul vorbea cu tupeul celui care știe bine. A și mințit pe alocuri, dar a spus multe adevărururi, din surse ”sigure”.
   Despre sursele lui: cred ca a depins mult de personalitatea ”colaboratorului”. E evident că au fost mai multe atitudini ale furnizorilor de informații. Într-un fel au colaborat cei șantajați, în alt fel cei sinceri, în alt fel cei naivi, în alt fel cei vicleni. A mai fost un soi de informatori, cei care au crezut că sunt mai șmecheri ca securiștii, unora le-a reușit. Pe baza acestor diferențe de atitudine, cei care insistă pe spălarea, uitarea sau justificarea trecutului, vor să ne facă să credem că lunga, larga, adânca, lata și înalta colaborare n-a fost trădare, nici vânzare de frați. Că trebuie făcută atâta diferență până sunt toți trădătorii justificați.
   Eu am o altă opinie față de acel lung și dureros proces. Nu cred că trădarea a fost cauza unei căderi ulterioare sau actuale, cred că procesul de trădare al fraților de către ”frați”, mai ales de către ”conducători” a fost pedeapsa, a fost efectul, cauza acestei pedepse a fost alta.
   Cred că respingerea călăuzirii Duhului în alegerea conducătorilor adunărilor a dus la acea stare de plâns. Au trădat imberbii absolvenți de seminar, fără maturitate spirituală și de multe ori fără naștere din nou. Cei care au stat în acele biserici, ei i-au ales, sau au îngăduit alegerea. Trădarea a fost pedeapsa lor, a alegătorilor, ei(membrii) înșiși îi susțineau. Au fost multe glasuri care s-au împotrivit acelor stări de lucruri atunci, dar au fost respinse. Doar la judecată, când toate acțiunile oamenilor vor fi actualizate la nivelul de intensitate emoțională și de cunoaștere de la petrecerea lor, atunci vom ști tainele motivațiilor
   Să ținem cont că nu au trădat toți, nu au colaborat toți. Cei care nu au colaborat au fost excluși sau marginalizați de către colaboratori.
   Unul din acești excluși a fost fratele Pocsy.
   Merită citită mărturia lui, e de atunci, nu de acum, felul cum a observat la frați de-ai lui ezitarea care a urmat semnării angajamentului colaborării. Pocsy nu știa de colaborare, a observat însă slăbirea mărturiei.
   Pocsy a mai scris ceva, a insistat că nu regimul comunist a produs degradarea mișcării evanghelice în Romania, a spus chiar cam așa:”cu mult înainte de regimul comunist adunările au renunțat să-și aleagă conducătorii conform Cuvântului…”, de ex. ”dintre voi” și că adunările au ”program” dinainte de regimul comunist. Cei care au fost intimidați, care au ieșit afară singuri, care au fost omorâți au fost mai mulți decât se crede sau se știe. Până astăzi nu există o atitudine pro-analizarea acelor lucruri, de aceea nici pocăința nu va veni niciodată. La fel și ”vărsarea din gură” a tuturor acelora aflați în părtășie cu stări nejudecate e sigură.
   Să nu-i învinuim pe comuniști pentru că niște pseudoprezbiteri au acționat în firea lor proprie de lupi deghizați, nu comuniștii sunt de vină, nici chiar lupii singuri.
   Aruncarea de către ”enoriași” a întregii vinovății pe umerii conducătorilor de astăzi sau de atunci nu este fair play. ”Înadins se fac că nu știu” nu este o atitudine care va absolvi pe cineva. De aceea cred că ”enoriașii” adormiți trebuiesc treziți, pastorii privilegiați nu au interesul. Plata fărădelegii care a născut trădarea, justifică și tăcerea.
   ”Ai în Sardes câteva nume…” rămâne o consolare. Cu aceste câteva nume Dumnezeu își poate glorifica mărturia la fel sau mai bine decât cu mulțimi sedate spiritual prin programe regizate și istorii măsluite.

   Apreciat de 1 persoană

   Răspunde

 1. Cu siguranță Dumnezeu are o înțelepciune copleșitoare și la vremea potrivită râde de cei ce se ridică împotriva lui.
  Acum doi ani, în în exact aceeași sală unde Hoinărescu și comuniștii au declarat în 1986 că „Dumnezeu s-a pulverizat”, a avut loc o evanghelizare ținută de Aurel Gheorghe.
  Sala a fost arhiplină.
  Am scris atunci, acum detaliez.
  https://vesteabuna.wordpress.com/2019/05/01/aurel-gheorghe-la-cluj/
  AM CREZUT CĂ VISEZ.
  Am mers la acea evanghelizare mai mult de bucuria de a auzi rostit acolo Cuvântul lui Dumnezeu.
  Legat de Aurel, nu-mi făceam mari vise, după câte cunosc „serviciile” de la noi, eram convins că va fi flancat de „frați buni” și plini de râvnă. Nu m-am înșelat, pe unii i-am cunoscut, fiind clujean de 40 de ani. L-au înconjurat cu multă dragoste la terminare ca să monopolizeze discuțiile. Chiar unul din team-ul cu care venise, l-am identificat ca Iudă și chiar persoana care i-a găzduit pe mai mulți (plecată de la martori) s-a intersectat cu ani în urmă cu mine, fiind „în misiune”. Așa că omul doarme între doi soldați ca Petru în pușcărie, în lanțuri și într-o închisoare transparentă
  Mai adaug un amănunt.
  Am identificat două tendințe în vorbirea din ultima vreme a lui A G.
  Una logică, rațională, a prezentării unui Plan divin cronologic, etic și juridic, cu sentințe și expirări și alta confuză, mistică, carsimatică,a unei treziri, așa cum dai foc la miriște.
  În ultimul timp, bănuiesc că la „influențarea pozitivă” se răresc prezentările profetice și se apasă pedala trezirilor carsimatice.
  Am observat această tendință la el de acum doi-trei ani, atunci am scris:
  https://vesteabuna.wordpress.com/2018/10/21/de-ce-intarzie-trezirea/
  Citez:
  „Întrebarea din această postare este foarte serioasă: chiar trebuie să ne așteptăm ca Dumnezeu să mai aducă astăzi o astfel de „trezire” religioasă, de felul celor din secolul 19?

  Convingerea mea este că NU și voi aduce mai multe argumente:…”
  am adus nouă.
  În vremea comunicării instant de acum, continuarea lipirii de etichete este ridicolă, iar a umple săli, se pare nici lui Dumnezeu nu i-a plăcut și pur și simplu nu mai este nevoie.
  Poate apuc să postez pe mâine „Ridicolul etichetării și gloria comunicării”

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s