„Ce sunt toate partidele din creştinism, dacă nu cocioabe zidite cu pietre furate de la templul Domnului?” meditaţii de fratele Niculiţă la I Corinteni 3:17

Cap. 3:17

„Dacă nimiceşte cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu; căci Templul lui Dumnezeu este sfant, si aşa sunteţi voi „

Cum se poate nimici un templu sau o clădire oarecare? Răspunsul vine de la sine: imprăştiind cărămizile care alcătuiesc templul sau clădirea.

Cine ia din pietrele vii cioplite de Domnul Isus prin jertfa Sa, pietre randuite numai pentru Templu, ca să-şi zidească o cocioabă, acela se face vinovat de păcatul nimicirii Templului unic şi sfant al lui Dumnezeu.

Căci ce sunt toate  partidele din creştinism, dacă nu cocioabe zidite cu pietre furate de la Templul Domnului?
Să nu uităm marele adevăr evanghelic: toţi răscumpăraţii Domnului Isus sunt pietre vii, chemaţi ca să alcătuiască impreună un Templu unic, o casă sfantă in care să locuiască Dumnezeu pe pămant (vezi 1 Petru 2:5; Efes. 2:21-22; Evrei 3:6).
Chiar dacă sunt partide in creştinism şi, prin accidentul naşterii, fiecare credincios aparţine trupeşte la una din ele, cel luminat de Duhul lui Dumnezeu trebuie să vadă adevărul şi să-l mărturisească fără teamă; partidele nu sunt lucrarea lui Dumnezeu; Dumnezeu are un singur Templu sfant, la care sunt chemate toate sufletele răscumpărate.
Toţi cei care stau in fruntea partidelor ar trebui să spună lucrul acesta, pentru ca credincioşii să se poată iubi şi, prin iubire, să aibă părtăşie unii cu alţii, neţinand sema de partida din care fac parte. În felul acesta nu nimicesc Templul lui Dumnezeu. Dar dacă intreţin duhul de partidă, se fac vinovaţi de nimicirea Templului sfant.
Orice păcat ingăduit intr-o adunare sau intr-un suflet este mijlocul prin care diavolul dă lovituri Templului lui Dumnezeu, căutand să-l nimicească.Mare atenţie!

„Dacă nimiceşte cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu, căci Templul lui Dumnezeu este sfant; şi aşa sunteţi voi.”

Prin stricarea Templului, adică a Bisericii lui Dumnezeu, mai inţelegem schimbarea direcţiei, a chemării şi a stării pe care ea (Biserica) a primit-o de la Stăpanul Hristos.

Biserica nu are altă situaţie pe pămant decat cea pe care a avut-o şi o are Domnul Hristos – Capul, ea fiind Trupul Lui.
După numele pe care-l poartă se poate vedea şi poziţia ei in lume. În originalul grec al Noului Testament, pentru cuvantul „Biserică” este folosit cuvantul „ekklesia”, cuvant alcătuit din prefixul „ek” care inseamnă „afară din şi verbul „kalein” care inseamnă „a chema”. inţelesul este deci: „O chemare afară din”, adică „Un popor chemat cu un scop deosebit şi hotărat”.
Unii au tradus cuvantul ekklesia cu: „Adunarea celor chemaţi (scoşi) afară”. E o traducere mai liberă, dar cu acelaşi inţeles.
Biserica sau ecclesia, după numele ei, este chemată, scoasă din felul de a fi al lumii. Toată lupta şi lucrarea pe care o duce ecclesia pe pămant, este să propovăduiască prin trăire şi prin vorbă calea cea una a Domnului Hristos – Capul ei.
Biserica este deosebită de restul lumii prin sfinţenia şi lucrarea sa.
Mădularele ei (membrii) sunt vii, intrucat formează Trupul lui Hristos şi nimic mort nu poate fi primit in el. Cand insă in Biserică pătrunde duhul lumii, asta inseamnă stricarea ei.
„Dacă nimiceşte cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu; căci Templul lui Dumnezeu este sfant; şi aşa sunteţi voi.”
Biserica – Adunarea lui Dumnezeu pe pămant – mai poate fi stricată şi prin invăţăturile străine de Cuvantul scris al lui Dumnezeu. Aceste invăţături schimbă direcţia omului, care in loc să meargă pe calea mantuirii, merge pe o cale abătută.
Toate invăţăturile care au fost introduse in Biserică după primul secol al creştinismului, adică după apostoli şi mai ales după secolul 3, sunt invăţături străine de Noul Testament, sunt aluatul vrăjmaş care strică plămădeala adevărului mantuitor, sunt bomba diavolului aruncată in Templul lui Dumnezeu, stricand dulcea părtăşie a celor mantuiţi şi lăsandu-le in schimb o formă de evlavie, care nu mai seamănă cu adunările frăţeşti infiinţate de Duhul Sfant prin apostoli.
„Dacă nimiceşte cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela il va nimici Dumnezeu, căci Templul lui Dumnezeu este sfant; şi aşa sunteţi voi.”
Fraţii mei, judecata lui Dumnezeu este aspră. Să nu ne facem vinovaţi de păcatul nimicirii Templului lui Dumnezeu, fie prin intreţinerea duhului de partidă, fie prin invăţături străine de Noul Testament, fie printr-un alt păcat cuibărit in inima noastră.

lată, cuvantul Domnului ne~a vorbit din nou.

14 comentarii

 1. Biserica din Corint, prin felul in care este structurata, pare cel putin interesanta.Asa cum se autodefinesc, credinciosii din Corint erau impartiti in patru grupari:”ai lui Pavel”, „ai lui Apolo”, „ai lui Chifa” si ” ai lui HRISTOS”.Lucrul normal, noi nu suntem de acord cu primele trei categorii, fiindca noi nu suntem legati de oameni!Cu toate acestea, Pavel ii eticheteaza pe toti ca fiind lumesti!(1 cor. 2:4).In ce priveste primele trei categorii, noi consideram lucrul acesta ca fiind normal, dar suntem gata sa acceptam aceasta cantarire ca fiind dreapta si pentru cea dea patra categorie?Pavel spune ca asa stau lucrurile!Este riscant si chiar tendentios sa sustin ca eu sunt al Lui Hristos si ceilalti nu sunt!Eu sunt al Lui:slavit sa fie Dl pentru asta!In ce-i priveste pe ceilalti…”Dl cunoaste pe cei ce sunt ai Lui”.Exista o doza mare de risc de a trai intr-o „stare super-spirituala”, asta ca individ, iar ca grupare in ceva de genul GFN (gruparea fara nume).DUMNEZEU sa ne dea har pentru a fi feriti de acest pericol!

  Apreciază

  Răspunde

 2. Ok CM, te rog să-mi detaliezi acest MARE RISC de a fi GFN , Gruparea Fără Nume. Ai scris: „Există o doză mare de risc de a trăi într-o “stare super-spirituală”, asta ca individ, iar ca grupare în ceva de genul GFN (gruparea fără nume).DUMNEZEU să ne dea har pentru a fi feriți de acest pericol!”
  In tot NT văd grupari FN, sau cu nume date de alții, sau doar creștini. De ce e mai bine acum cu -iști și -ali, construcții sociale cu schelet istoric, doctrinar sau mixt decât în simplitatea NT. Eu în aceste structuri lumești văd un mare RISC, nu în simplitate. Tu ai ceva în minte când spui RISC, dar eu nu, de aceea te rog să detaliezi. Nu cumva gândești ca cel ce frâna pe cei ce zideau cu cuvintele:”ce construiesc acești iudei….să se suie o vulpe și va dărâma zidul lor de piatră!”
  Ce nume aveau grupările din Roma, ce centru, ce ierarhizare? Găsești ceva?
  Mai scrii tu:”Este riscant și chiar tendențios să susțin că eu sunt al Lui Hristos și ceilalți nu sunt.”
  Iarăși vezi riscuri! Eu nu mă laud că sunt al lui Cristos ca și cum mi s-ar merita, dar nici nu voi spune că nu sunt, numai ca să se simta cineva bine. Îl voi slăvi pe Cristos indiferent de ce slăvesc alții. Cât despre ce sunt ceilalți, eu sunt prea mic si lumea prea mare ca să socotesc.

  Apreciază

  Răspunde

 3. “Vă îndemn, fraţilor, pentru Numele Domnului nostru Isus Hristos, să aveţi toţi acelaşi fel de vorbire, să n-aveţi dezbinări între voi, ci să fiţi uniţi în chip desăvârşit într-un gând şi o simţire.” (1 Corinteni 1.10)

  Sunt diferente asa de mari intre gandurile si simtirile credinciosilor din diferite adunari, cu tot indemnul binecuvantat prezentat mai sus. Ma gandesc ca toti sunt de acord cu adevarul prezentat in acest verset si ca doresc sa aibe cu totii acelasi gand si aceeasi simtire, si acestea sa fie nu ale vreunuia dintre noi ci gandul si simtirea Domnului Isus. Si totusi, sunt diferente atat de mari incat… iau nastere partide. Cum sa procedam ca sa nu “nimicim Templul lui Dumnezeu” in contextul articolului de mai sus? Este clar ca a iesi afara din tabara este solutia corecta primita de la Dumnezeu, dar, afara din tabara nu pentru a merge sau a construi o alta tabara, ci pentru a ne strange la El si in jurul Lui. Oile Lui scoase afara din staul de catre Domnul Isus, precum si celelalte “alte oi” ale Lui, nu sunt duse in alt staul mai deosebit, ci in turma pasunii Lui, turma definita de El si Numele Lui.

  O mare problema este ca toti credinciosii din aceste diferite adunari spun ca se strang pentru Numele Lui si El este in mijloc, cf Matei 18.20, dar, daca totusi El nu este in mijloc nefiind centrul care conduce in totul, este El cumva mai printrun colt al acestor strangeri? Sper ca stim ca El nu ocupa decat locul care I se cuvine numai Lui, adica doar in mijlocul adunarii Lui, ca si individual in inima unui rascumparat. Si atunci, pentru numele cui se strang acestia?

  Apreciază

  Răspunde

 4. v.b. te rog spune-mi daca cunosti pe fr. […moderat…],este fratele meu si prietenul meu ,am vorbit cu el despre tine ,poate va cunoasteti ,da-mi te rog un raspuns de unde esti, ca si noi suntem ca si tine „vino la noi in Austria”
  adresa mea […o știu…î

  Apreciază

  Răspunde

  1. Nu-l cunosc. Mulțumesc de invitație. Trec des prin Austria dar nu apuc să opresc nici la prieteni vechi. Am o vârstă la care sunt destul de rezervat în a-mi forma cunoștințe noi. Eu ce am de spus scriu aici. Dumneavoastră aveți un blog, ceva loc de unde să citească și să știe lumea ce gândiți?

   PS Nu cred că sunteți fix ”ca mine”. Fiecare are de la Dumnezeu darul Lui, unul într-un fel, altul într-altul.

   Apreciază

   Răspunde

   1. Multumesc mult zic ca Domnul sa te binecuvinteze,am gindit ca voi prinde o legatura, inca cu un om a lui Dumnezeu,care are o lumina deosebita fata de alti (crescuti la stefan gheorghiu) fiecare cu cocioaba lui ,si asa se tin de tari (mari) ca stiu ceva dar……. eu am 54 fr. de care vorbeam are 60 .Daca treci prin A si mergi spre Germania. te opresti un pic la St. pölten si ma suni in citeva minute am venit sunt aproape.06766259240.daca vei veni imi vei face o bucurie multumesc
    mult har

    Apreciază

    Răspunde

     1. nu am blog ca nu stiu cum sa fac .sunt un om ce caut frati cu care sa pot avea cu adevarat partasie in cuvint in Duhul Lui Hristos, ceia ce ma mina duc o mare sete si flamind ,numai sa am cu cine ma hrani si adapa ,ceia ce este acum aici nui decit o batalie dupa scaune, lacomie dupa avere,o lacomie dupa trditie si nu dupa cuvint

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s