Singura învăţătură a Domnului

Este un singur Dumnezeu.
Este singurul nostru Tată.
El are o singură învăţătură.
Se poartă cu noi ca şi un tată cu copiii lui. Ca şi cu nişte copii. Ce le spui copiilor? Istorii, întâmplări, comparaţii, nu-i laşi să lucreze cu unelte adevărate, mai întâi le dai şurubelniţă de plastic, ciocănel de cauciuc, bucătărie din cutiuţe, apoi după ce capătă îndemânare le dai unelte adevărate.
Aceste lucruri li s-au întâmplat ca sã ne slujeascã drept pilde, si au fost scrise pentru învãtãtura noastrã
Deci, tot Vechiul Testament s-a întâmplat pentru noi, pentru ca să-L învăţăm pe Domnul Isus.
Vechiul Testament e învăţătura Domnului. Legea şi proorocii. Imaginea, umbra, modelul nu realitatea.
Noul Testament e împlinirea, învăţătura apostolilor, descoperirea tainei, vederea în chip clar, acel „atunci” când văd clar.
Când citesc Vechiul Testament, privesc într-adevăr cu faţa descoperită(căci vălul mi-a fost luat) ca într-o oglindă Slava Domnului(şi o înţeleg), dar văd în chip întunecos şi sunt schimbat în acelaşi chip al lui din slavă în slavă prin Duhul Lui numai dacă am strălucirea Duhului revelat în învăţătura apostolilor. Dacă n-o am, tot e bine că ştiu sfintele Scripturi, „toate scripturile mărturisesc despre El”. Mai ales pentru copiii noştri mici e extraordinar să-i învăţăm Vechiul Testament, e uşor de învăţat, e pentru copii, e frumos, e o poruncă: „creşteţi-i în frica şi învăţătura Domnului.” Nu cea a apostolilor, care o vor înţelege după pocăinţă.
Acolo în Vechiul Testament e călătoria noastră duhovnicească din Egiptul gândurilor carnale spre Ierusalimul gândurilor cereşti, cu punctul terminus în Sfânta Sfintelor, în faţa tronului de Har, în faţa Domnului Isus. Toată călătoria poporului Israel şi tot Vechiul testament are aceste coordonate: Egipt, Ierusalim, Babilon, Sodoma, etc. Să nu zicem „săracul Lot” ci să zicem săracii de noi, să nu zicem „ferice de Avram” ci să păşim pe calea lui Avram, etc.
Toate jertfele Vechiului Testament vorbesc de jertfa Domnului Isus şi de jertfele noastre duhovniceşti, regulile de atunci se aplică şi gândurilor, vorbirilor şi patosului exprimărilor noastre.
De ce nu învaţă clericii de azi acest drum şi evită Vechiul Testament? Pentru că drumul duhovnicesc arătat în învăţătura Domnului are ca punct terminus Sfânta sfintelor, poziţia noastră în Cristos, calea liberă spre El.
Clericii de azi şi dintotdeauna, pentru că s-au aşezat ei în locul Domnului Isus în cortul dintâi, al legământului faptelor, nu vor arăta niciodată drumul întreg pentru că ar trebui să-şi dea demisia, s-ar condamna pe ei. Clericalismul înseamnă negarea lui Cristos, răstignirea lui Cristos, întoarcerea la fapte în cortul dintâi. De aceea clericii nu proclamă Harul, e sentinţa lor la moarte, ei nu pot manipula prin Har, Harul domneşte.
Clericii se pun ca barieră în faţa despicăturii Perdelei sfâşiate din cort pentru ca oamenii să n-o vadă şi închid astfel oamenilor calea spre Cristos.
Domnul Isus a trecut de cortul dintâi, să trecem şi noi.
Să ne învăţăm şi copiii bine de tot învăţătura Domnului(Vechiul Testament), are în ea înţelepciunea care duce la mântuire.

9 comentarii

  1. […] Vestea Buna Isaia 52:7 "Ce frumoase sînt pe munţi, picioarele celui ce aduce veşti bune, care vesteşte pacea, picioarele celui ce aduce veşti bune, care vesteşte mîntuirea! Picioarele celui ce zice Sionului: Dumnezeul tău împărăţeşte!….Izbucniti cu toate in strigate de bucurie, daramaturi ale Ierusalimului! Caci Domnul mangaie pe poporul Sau, El a rascumparat Ierusalimul."" « Singura învăţătură a Domnului […]

    Apreciază

    Răspunde

  2. […] În lecțiile pe care ni Le-a lăsat Domnul în toate istoriile Vechiului Testament vedem lumina din locul întunecos a reprezentării simbolice a Domnului Isus. Dumnezeu care  ”se poartă cu noi ca și cu niște fii” a dat ”popoare pentru viața noastră” și a reprezentat Cristosul Spiritual sub forma unor întâmplări cu mult tâlc, al căror deplin înțeles îl avem numai după ”strălucirea din inimă”, după iluminare cu Duhul Sfânt, după deschiderea ochilor duhovnicești. Peste tot în Scripturi este pusă în contradicție sforțarea umană, planurile efemere ale ambițiilor minții de lut, cu Veșnicul Cuvânt, cu planul etern, cu ascultarea până la amănunt de smerita slovă. Moise care a lovit stânca, Saul care a jertfit prea repede, Eli care și-a ”supra”-cinstit fii, ne stau ca exemple didactice simplu de înțeles ale Supremației Cuvântului Puterii Lui asupra pretențiilor ridicole ale lucrului mâinilor noastre. Aceste exemple îl au în ele pe Cristos, Cristosul spiritual, cel Viu, ”toate scripturile mărturisesc despre El”. Să le înțelegem. Această supremație a Cuvântului este uzurpată în propriile noastre inimi de către înșelăciunea propriilor noastre abilități,  de lucrul mâinilor noastre, a firii noastre vechi. În noi sunt două firi. Firea veche vrea să producă lucrări pentru Dumnezeu. Dar Dumnezeu nu are nevoie de firea veche, ci de firea nouă. Firea veche are locul ei, pe cruce. Să înțelegem această taină a crucii, să nu ne amăgim cu prea-sculptatul text de pe amvoane:”Noi propovăduim pe Cristos cel răstignit”, când în fața acestui text firea nerăstignită a muzicanților își cântă zădărnicia pe toate octavele și în spatele lui mințile nerăstignite ale cărturarilor amăgesc candid și renumerat. Nu este posibilă coabitarea unei minți care a înțeles crucea lui Cristos, a unei inimi care și-o ia în fiecare zi, cu un întreg sistem de practici fără cruce. Poate dacă manifestările firii vechi ar fi sporadice și condamnate, dacă ar fi văzute ca un rău necurațit încă, coabitarea ar fi posibilă. Dar când ”lucrarea mâinilor” domină, când religia fabricată a devenit un sistem rigid și aprobat, încercarea de coabitare a firii noi cu el este sinucidere. Aici  ne sună ecoul textului părăsitului Pavel către disprețuitul Timotei:”….urmareste neprihanirea, credinta, dragostea, pacea, impreuna cu cei ce cheama pe Domnul dintr-o inima curata!” 2Timotei 2:22 Acesta este unul din temeiurile unității: crucea lui Cristos. Nimic altceva nu poate creea unitatea decât acest ”am fost făcuți una cu El printr-o moarte asemănătoare cu a lui(asemănarea morții lui)” adică prin luarea crucii. Har! […]

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s