Originea corupției!

Pentru că nu este autoritate decât de la Dumnezeu” Romani 13:1

Corupţia işi are originea in dispreţul omului faţă de autoritatea de deasupra lui.
Pentru a putea analiza corupţia, e necesar sa înţelegem autoritatea si felul cum oamenii se raportează la ea.
Am scris mult despre autoritate aici.
Nu repet decât concluzia că: orice autoritate vine de la Dumnezeu.
Cine dispreţuieşte autoritatea îl dispreţuieşte pe Dumnezeu, instauratorul ei.
Deci nu mai vorbim de corupţie, ci de atitudinea faţa de Dumnezeu.
Aceasta atitudine este formata în om de mic prin învaţare si obiceiuri.
Dumnezeu ii este predat omului ca atotputernic sau slab, drept sau coruptibil, intransigent sau mituibil.
Mai mergem un pas deci și concluzionăm că în funcţie de imaginea pe care omul o are despre Dumnezeu, omul va fi drept sau corupt.
Imaginea pe care omul o are despre Dumnezeu o primeşte de la învaţătorii religioşi.
Un Dumnezeu prezentat ca ieftin de cumpărat printr-un ritual plătit este o caricatură grosolană, care induce inevitabil in om ideea ca dacă Dumnezeu poate fi cumpărat cu bani, cu atât mai mult autorităţile inferioare lui Dumnezeu pot fi influenţate. Într-un fel îl fac pe om să se simtă părtaş castei prin mita varsată visteriei minciunii, păzită de toiagul răutăţii. Vedem si istorico-geografic, cu cât o societate are un cler mai ritualic, cu atât corupţia, mita şi nepotismul sunt mai dezvoltate, pentru ca au o înrădăcinată temelie ideologică.
Nu scriu pentru îndreptarea societăţii. Dacă tot ai ajuns cu cititul până aici, merită să ştii, scriu pentru trezirea ta. Daca plăteşti tribut şi zeciuiala unui cleric perpetuezi tocmai corupţia de care vrei să scapi.
Întreţii o imagine a unui Dumnezeu care poate fi cumpărat cu bani, a cărui evanghelie este o marfă, nu un dar.
Vrei să nu mai vezi corupţie în jurul tău?
Dă-o afară din tine! Începe cu tine, cercetează-te ce fel de Dumnezeu zugrăveşti prin faptele tale.
Dumnezeu te (răs)cumpără pe tine, nu tu Îl cumperi pe El. Te apropii de El direct prin Hristos, fără plată şi fără popă.
O conştiinţă ameţită de ideea clericală, care se va indrepta spre un popă să-şi plătească ceva păcate, este exact tiparul de om care se va îndrepta cu mită în mână să scape de vre-o nelegiuire sau mai grav îşi croieşte întreaga viaţă pe un eşafodaj de nelegiuiri, ca doar treaba popii e să primească un mic procent din profitul furat şi rezolvă el cu Dumnezeu. Dacă ai un astfel de personaj în conul privirii tale când te uiţi spre Dumnezeu, ai şi inima pregatită să corupă sau să fie coruptă.
Conştiinţa care se raportează la un Dumnezeu care „nu se uită la faţa omului” şi „nu primeşte daruri” va fi ferită de corupţie pentru ca va înţelege ca orice autoritate de pe pamant este o expresie a autoritaţii incoruptibile a lui Dumnezeu.
Clericul nu este o autoritate impusă de Dumnezeu, nu-l găsim în tot Noul Testament. Zeciuielile(fără suport in Noul Testament), banii daţi „Domnului” sunt de cele mai multe ori un „câştig mârşav” al unui impostor. Îmbunarea lui Dumnezeu prin plătirea de ritualuri crează in subconştient o convingere ca orice autoritate trebuie îmbunată, că doar „toţi suntem păcătoşi, nu?”
Ca şi concluzie, originea corupţiei trebuie cautată în adâncul conștiinței umane, acolo unde omul crede sau nu în existența dreptății divine, acolo unde gândurile și cugetul:”sau se învinovățesc sau se dezvinovățesc între ele.” În adâncul gândurilor noastre se găsește rădăcina mentalitații cainice, a lucrătorului, a celui ce asudă și jertfește rodul sudorii lui(blestemului). Cu acest rod vrea sa-și cumpere eliberarea.
Iosif in Egipt, cât har?
Frații lui îi aduceau bani iar el voia să le salveze sufletele. E imaginea Domnului cu noi: El vrea sa ne umple si noi  credem că așteaptă daruri. Gândire total stricată. Har inseamnă gratis si grațiere, nu plătire.

3 comentarii

 1. Citat dintr-un articol:
  „Acatiste, pomelnice, lumânări și tot soiul de obiceiuri bisericești sunt ”plătite” de pios cu bani mulți, în speranța că Divina Făptură va vedea cât este el de generos în casa Lui și îi va multiplica cu generozitate ”investiția”. Nu dă unui sărman niciun leuț pentru pâine, că doar nu are el așa griji sociale: pe flămânzi să îi ajute altcineva, nu-i treaba lui. Votul dat din ură, acelora care le satisfac setea sălbatică de sânge prin discursuri sforăitoare denumite „anticorupție” este dovada vie a răului care le mistuie sufletul. Manifestările populiste, cu scrâșnete de dinți și priviri tăioase, numai bune de însoțit blasfemii despre ”statul de drept” ori ”independența justiției”, sunt pe placul lor, ale ”pioșilor”-haștagieni: cel mai creștinește cu putință este să militezi și să votezi pentru ca semenii tăi să intre nevinovați la pușcărie. S-a dus nevinovat la pușcărie? Piosul nu crede, iar dacă e așa, oricum nu contează, că doar n-o fi vina lui. Ba chiar e mai bine: s-a mai eliberat un post pe undeva, numai bun de cerut la rugăciunea viitoare ori a mai dat o afacere faliment, rămânând oamenii pe drumuri. Fericirea ”piosului”-haștagian e deplină atunci când răul îl lovește năprasnic pe co-creștin … urcă în topul bogaților cu câteva locuri, căci cei năpăstuiți au coborât în ierarhia socială după el ca bunăstare.

  Rămâne totuși o întrebare, veche de două milenii: atunci când va fi să voteze, piosul ipocrit îl va alege iarăși pe Baraba? Probabil că DA.”
  sursa: https://evz.ro/baraba-candideaza-comentariu-de-ingrid-mocanu.html

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s