Cine n-are nevoie de cler?

Galateni 4:1-3 „Dar câtă vreme moştenitorul este nevârstnic, eu spun că nu se deosebeşte cu nimic de un rob, măcar că este stăpân pe tot. Ci este sub epitropi şi îngrijitori, până la vremea rânduită de tatăl său. Tot aşa şi noi, când eram nevârstnici, eram sub robia învăţăturilor începătoare ale lumii.”

Cine n-are nevoie de cler? Cei ce au ajuns la vremea randuita, care au alungat pe roaba si pe fiul ei, cei care au intrat din lege in Har, din robie in infiere, cei care striga Ava, cei care se apropie cu deplina incredere de Scaunul Harului. Cei care se socotesc cu totii frati si nu mai numesc pe nimeni rabi si parinte. Cei care nu mai au nevoie de alt mijlocitor pentru ca il cunosc pe Cel Unic.
Cei care „nu mai sunt copii” ci au ajuns la Capul din care trupul creste prin ceea ce da fiecare incheietura.
Cei care nu mai beau lapte, ci hrana tare, cei care s-au obisnuit sa deosebeasca binele si raul.
Cei care nu au nevoie de ritualuri, pentru ca cred in singurul ritual valabil facut asupra Lui insusi, aducandu-se pe Sine ca jertfa.
Cei care au iesit afara din tabara, din Egipt, Sodoma, Ur, Babilon, purtand batjocorirea Lui.
Cei care-L cunosc pe Marele Cleric al marturisirii lor, garant al Testamentului mai bun, chezas al bunurilor viitoare.

Ceilalti au nevoie.

Din pacate clericii sunt de doua feluri:

1. Clerici seriosi, care isi i-au in serios slujba legalista de administratori ai lui Moise si astfel cei ce asculta de ei ajung la Hristos candva. Acesti clerici seriosi nu pot fi invinuiti de prefacatorie si nesinceritate, dimpotriva invata pe oameni cu o constiinta buna tot ceea ce cunosc si ei si ii ridica pe oameni cat stiu. Pot fi asemanati cu epitropii si ingrijitorii din Galateni sau cel putin  cu o parte din ei.

2.Clerici prefacuti care pun mult temei pe ritual ca mijloc de transmitere a harului.

     Tu ai nevoie de cler, de cleric, de popa sau il cunosti pe Hristos si nu mai ai nevoie?

      Poate te vei grabi sa raspunzi: nu; dar inainte sa-mi raspunzi, gandeste-te daca se poate face o nunta fara popa? Dar nunta ta fara popa? Dar nunta fiicei sau fiului tau?
Sau fara pastor, ca in acest caz tot aia-i?

      Te gandesti la presiunea sociala? Si eu. Ca la „sola scriptura” degeaba ma gandesc, ca nu voi gasi nici 2 virgule care sa justifice ritualul
inventat. E o chestiune de credinta aici. Poti fi credincios sa mergi singur la Hristos, fara popa, dar sa vina Hristos cu tine afara, in lume, NU! Nu te rusinezi sa mergi la Isus ca Nicodim, noaptea, sa vorbesti cate vitejii in luna si stele vrei, ca si asa nu aud colegii de sinedriu, dar ziua, intre oameni, Hristosul sa stea la locul Lui, pe cruce ca-l dam noi jos dupa ce moare, il ingropam ca avem unde, il si imbalsamam.  Daca tacea!

     A fi crestin e o chestiune de duh, de  revelatie. Nu pentru clerici scriu, scriu pentru tine, pe clerici mi-a spus Domnul Isus sa-i las in pace:”lasati-i”.

     Deci, nu se poate face nunta fara popa. Nici inmormantare. Toate obiceiurile lumii, lumesti sunt tesute impletit cu popi si popisme, biserici si ritualuri. Le-au „pocait” oamenii si pe alea. Vezi fratele meu ca ai nevoie de popa!  Popa stie mai bine ca tine asta. Dar hai sa ne intoarcem la „punctul cel mai insemnat al celor spuse este ca”….AVEM UN MARE PREOT.
       Toata mostenirea noastra din Noul testament exclude categoric ideea de om-mijlocitor, transmitator de har prin ritual, ideea de cler.
       Zic ca ar trebui sa ne revizuim dreptul de a ne acorda cu indulgenta unii altora numele de crestin si titlul de frate, atata timp cat nu putem merge cu Hristos la sfat si apoi la masa fara sa-i batjocorim autoritatea supunandu-ne unor „niciodata-delegati” ai Lui. Subiect de gandire si pocainta  pentru urmatoare sedinta din odaile noastre de judecata, din fata tronului.

d.
.

4 Responses to Cine n-are nevoie de cler?

 1. Oricum fiecare crestin matur este chemat sa fie parinte spiritual. Astfel noi suntem lucratori impreuna cu Hristos. Fiecare parte a trupului lui Hristos isi primeste cresterea prin ceea ce da fiecare incheietura. Ideea de popa exclude lucrarea trupului in complexitatea lui. Ideea de popa te face sa te simti tot timpul mic, dependent de oameni, te tine legat, nu-ti da voie sa te dezvolti, sa cauti cresterea spirituala. Este o lene spirituala sau mai degraba o actiune a firii pamantesti. Ma rog sa-i faca „popi” Dumnezeu pe toti cei care citesc acest articol.

  Apreciază

 2. vesteabuna spune:

  Amin, Daniel, suntem o preotie sfanta, aleasa, suntem preoti, nu avem preoti. Cei care striga Ava sunt cu totii frati, cei care nu striga din toata inima, au inca nevoie de cler. Pana la o vreme de indreptare, pana la „vremea randuita de tatal sau”, vremea maturizarii, vremea cand nu mai esti copil, vremea intarcarii, cand, ca la Isaac, vine despartirea de Ismael, dureroasa dar necesara, doua Testamente conduc spre doua mosteniri diferite. A noastra e „in El”, „voi aveti totul deplin in El”. „In El am primit si o mostenire”. Mostenirea Harului administrat, acum arvuna, la aratare:”rascumpararea mostenirii dobandite, spre lauda Slavei Lui” adica restul.
  Har.

  Apreciază

 3. Somebody spune:

  Uite eu zic ca majoritatea preotilor mai mult te indeparteaza de divinitate decat sa te apropie. De ce? Pentru ca sunt si ei oameni, si ei fac greseli, uneori sunt lacomi, alteori nu sunt sensibili la suferinta altora, etc. Doi la mana, pentru ca sunt pregatiti sa predice (cenzurat….)

  Apreciază

  • vesteabună spune:

   Dragă Somebody, comentariul tău nu poate trece la publicare, apelativul ”prostime” dat altora, te pune automat pe tine deasupra lor.
   Vezi cum stai cu mîndria?
   Dacă tot ai ”prostiometru”, cât te-ar costa să-ți faci rost de un ”mîndriometru” și ar fi interesant să ne spui ce date dă când te-ai măsura cu el pe tine!
   E gradat în grade de mândri(m)e.
   Cu plăcere.
   d.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: