Pasiunea, intre rutina si rutina (…..am fost la Zalau)

1.Am fost la Zalau…de doua ori.

Marturisesc ca de fiecare data sceptic, vorba aia…la pomul laudat….
Prima data, acum vre-o doi ani, la subsolul templului de beton, pe ultima banca. Langa mine o famile de tigani cantau cu mare foc. M-am bucurat pentru ei. Cu ei mai putin, era evidenta detasarea dintre focul pasiunii cu care cantau si cuvintele purtate de melodia intr-adevar arzatoare. M-am gandit ca poate dragostea de cuvinte vine mai tarziu, ca la copii, prima data plans, apoi gangurit, stalcit si… pana la poezie e cale lunga. Nu eram sigur daca asta era calea, dar nu puteam nega puterea atasamentului lor fata de entuziasmul cantatului cu lacrimi. Doar lipsa constientizarii cuvantului ma nelinistea putin. Aveam inima pregatita sa accepte, sa ierte, iar mintea ascutita sa cerceteze duhuri. Sirul de cantari, marturii, poezii, mesaje imi evoca amintirile tineretii, aprig misionar baptist, pe dealuri si vai, semanand entuziasmat entuziasm. Ce mult avem nevoie de asta. Fara foc in cuvinte nici un fel de inima nu arde in nimeni. Dar daca nu e credinta in acele cuvinte? Si inima cu mintea mea se certau…la Zalau.
2.Numai Harul!
Capodopera fratelui Niculita.
Cantata de corul (in sfarsit:: grupul de lauda si inchinare) de tineri, cu mult ritm, sunet si acompaniament. In putine locuri am mai auzit cantandu-se asa. Se repeta refrenul, coplesitor focul din glasul acelor tineri.
Predica, mesajul, nu mi le aminetesc, parca a vorbit un englez, traducere, rugaciune comuna, gata, afara.
M-a intrebat curios un frate: „ei cum a fost, ce parere ai?”
I-am raspuns: „…..nu stiu cat Duh s-a turnat aici, dar deocamdata, cred ca aproximativ 700 de metri cubi de beton.” Biserica era in constructie si cum si eu construisem recent, am facut o evaluare, probabil gresita.

3.Zac Poonen
La Cluj? La Zalau?
Nu se poate, il stiam din America.
Rudele mele mergeau des in Wiscounsin sa-l asculte, parca lunar. La un hotel.
Am stat la ei(la rude) 10 zile, acum 7 ani si au vrut sa plece 3 zile sa-l asculte. Sa ma ia si pe mine.
„Mai oameni buni” le-am zis „voi sunteti seriosi, eu vin la voi si voi plecati de-acasa”? Greu i-am oprit. Apoi au tabarat pe mine, ce FRATE bun e Zac, ce bine vorbeste, ce carti scrie. Am primit carti sa citesc. Mesaje asemanatoare cu W. Nee si CHM actualizate pentru impact social, vandabilizate adica. Era evidenta la ZP radacina, ca se trage dintre frati(la noi Cr.dupa Ev). L-am cautat pe net. Plecat din Bangalore,  statea in Canada, USA, legaturi puternice cu fratii norvegieni(curiosii sa caute pe wikipedia), de fapt originar dintre fratii norvegieni, Smith’s friends, o grupare de crestini, la care americanii ii spun generos: SECTA.
Multe carti vindea Zac Poonen. „Bune” carti. Dar problema pentru mine era ca „orice este inaltat intre oameni este o uraciune inaintea lui Dumnezeu.” De aia nu m-am dus. A venit el in Ro, chiar la biserica de langa mine. Nu m-am dus nici acolo, tot de aia. Intre timp nu mai era cu fratii, era penticostal, auditoriu mai….pssst.
A mers si la Zalau!
Dar inainte de asta a mers in adunarea din SUA si le-a facut o „profetie”: aceasta adunare se va desfiinta. Sau ceva de genul: nu are cum sa continue. A bagat frica in acei frati, in unii. A exploatat ascendentul care-l avea asupra lor. Mare boala, umblatul dupa oameni mari. Ajungi sa-i crezi si apoi te vand, ca de aia te-au cumparat. Nu le pasa de oi, normal, ca nu-s ale lor. Gust amar mi-a lasat, miros greu.
Cei intre care am ajuns nu l-au simtit?
Usor de pacalit?

Oare?

4.A doua oara la Zalau.
Intre timp am vazut filmul cu marturia, cate ceva pe Youtube, etc. Gata sala. Mare…Mega church, trist aspect. Mai speram la ceva bun in Israel. Sau la ceva nume ca in Sardes. Tot pe-acolo pe ultimele banci. O mare de cefe!
Cantari,acustica, audienta, megachurch in toata regula. Nu m-am asteptat la partasie, asa ceva nu exista in mega-church, dar am cautat sa vad evitarea rutinei, a banalizatului, a fricii de a nu linge ceea ce ai varsat si de a nu te intoarce la mocirla de unde te-ai laudat ca ai fost spalat. N-am vazut, dar am avut impresia ca totul se vrea compensat prin decibeli, prin acel show inevitabil la care te impinge chiar si forma teatrala a bietului edificiu. Iar cantari, ritm, organizare.
M-a cuprins o uriasa mila, tinerii de langa mine, spectatori muti ai unui show la care te obliga tocmai teribila si costisitoarea capcana a nenorocitului de templu. Blestemat beton. Pentru gloria cui? In nici intr-un caz pentru a Celui care a spus despre templu: „daramati-l” si despre temple ca nu locuieste in ele. Priveam indurerat la tinerii de langa mine in care simteam ca harul lui Dumnezeu a lucrat mai mult decat pot ei da in acea participare. Singurul aport al „multimii” era rugaciunea in comun pentru zidirea nimanui si cantatul in comun, care nu era ascultat de nimeni. Ma gandeam la de cate ori scrie in Noul Testament: „,”unii altora”,”unii pe altii”. La aspectul relational al lucrarii Harului, pentru folosul intregului Trup. Ma gandeam la Trup, la asamblul de lucrari ale Duhului, la acea Imparatie nevazuta si neclintita, pe care nu o poti atinge, a lucrurilor de sus, vesnic noi si vesnic vii, departe de rutina unei religiozitati de obligatie.

5.Vorbirea in limbi!
O femeie a strigat cateva silabe neinteligibile urmate de mai multe si mult mai lungi indemnuri in romaneste. Rutina penticostala. Inselatorie evidenta, cel putin in acest caz. Toata lumea a inghitit camila cu copite cu tot. Mare pacaleala. Mesajul de tip general. Oare cui se adreseaza: „cercetati duhurile?”
Nici o crestere fata de acum 2 ani, decat in numar.

6.La sfarsit m-a intrebat un frate care ma cunostea:”ei, ce parere ai, cum a fost?”
I-am raspuns fara ezitare: „vantul muzicii saltarete care a adunat aceasta pleava, o va si imprastia, prin altcineva cu vantul unei muzici mai saltarete.” Am discutat putin despre ce audienta ar fi daca cantarile cu acelasi mesaj nu s-ar canta cu ritmuri lumesti. N-ar merge prea multi. Doar in mintea mea rumegam versetul despre atragerea oamenilor cu ‘poftele firii”. N-am spus tare dar scriu aici, „folosirea mijloacelor carnii atrage doar carnea”. Poate ca cineva intelege!

7.Cartea!
La sfarsit am primit o carte: „Miscarea de la Zalau!” Sau trezirea, in sfarsit. O insiruire de marturii.
Obsesia dihotomiei baptisto-penticostale. De multe ori mentionat aspectul de adunari in case. Probabil se practica. Moartea nu vine de-acolo, moartea vine din oala marii multimi, a templului care te condamna la rutina, a teatrului care te obliga la prefacatorie, la regie, la repetitie. Marturiile poarta in sine amintirea poverilor vechii religiozitati.

8.A fost o trezire la Zalau?
Probabil, au fost secerate niste spice care au crescut pe alt pamant, al unor adunari mai mici, dar probabil mai relationale. Cel putin, ca neutru, facand o comparatie, dpdv al capacitatii de relationare, bisericile mici de pana in 40-50 de membrii, in care pastorul nu era dictator de serviciu, au avut cat de cat un mare atu, acela al relatiilor pe orizonatala, al posibilitatii de manifestare a vietii Trupului. Imposibil de practicat aceasta in Mega-chuch. Mega-churchul nu slujeste decat slavei liderului ei.
Marele pastor al oilor are numai de pierdut.

9.La Zalau am vazut a doua rutina.
Cea carismatica, a mega-bisericii.
Mi-as dori foarte mult sa nu am dreptate, subiectivismul meu sa-mi fi jucat iarasi feste, sa trebuiasca sa-mi cer iar iertare cuiva sau multora. Sa aflu ca de fapt eu nu am vazut decat suprafata, acel loc e destinat pentru evanghelizare si ca in realitate in celule de partasie se petrece o viata a bisericii care poarta in ea semnele Celui Smerit. Gloriile desarte tradeaza insa, ma tem ca am dreptate!
Mai ramane chestiunea justificarii. Atata timp cat in odaia duhovniceasca de judecata a fiecarui om, accesul este restrictionat, vor fi ascultati doar martorii apararii, Duhul-procuror care dovedeste lumea vinovata va fi insultat si intristat, Mangaietorul dispretuit, Inselatorul promovat, Avocatul Mijlocitor al Legamantului Gratierii ignorat. Vor fi ascultati doar falsii martori ai traditiilor indreptatitoare pe baza de rutine cunoscute si spre deziluzia multora, abrogate.
Templul s-a turnat, betonul s-a intarit, s-a impietrit si impietreste in el pe toti cei care isi fatuiesc viata launtricului lor dupa rutina la care acesta obliga. Rutina datorata mai mult numarului mare a multimii si a imposibilitatii ca Viata trupului, asa cum este prezentata in Noul Legamant, sa se practice. Fara popi, fara lideri, fara program dinainte si regie, fara talente firesti si slavi firesti, ca sa nu mai vorbesc de comertul cu muzica, predici, predicatori, de ierarhie. Mi-a venit sa plang la Zalau,…. atat de repede? Atat de repede sa se ajunga la impietrire? Forma acelui templu imi vorbea clar despre niste ambitii, de care cu greu m-am vindecat eu insumi cand am parasit o rutina. Sa nu fim copii! Doar Numele Domnului Isus apara, celelalte nume acuza, ne acuza de persecutarea Domnului, a Trupului Sau.

10.Exista o Veste Buna?
Desigur! Intoarcerea la simplitate, la acea viata simpla, de partasie, de relatie vie intre fiecare dintre madularele trupului, dintre frati, fara titluri si functii, fara talente firesti si prezentari artistice. Si fara temple. Ramanerea fiecaruia dintre noi in campul nostru de lucru, camp pe care ni-l traseaza Duhul lui Dumnezeu, in adunari mici care sa nu depaseasca ca numar capacitatea de lucru a madularelor care o compun:(„nu ne intindem peste masura”).. Viziunea noastra sa nu fie afectata de rutine, sa nu privim prin vitraliile traditiilor incercand modele expirate. „Sa iesim afara din tabara, purtand batjocorirea Lui.” Sa nu ne fie rusine de Marturisirea Domnului nostru, nu al altor nume, traditii sau rutine. De acestea ar trebui sa ne rusinam si „sa lepadam mestesugurile rusinoase si ascunse.” Sa nu stricam Cuvantul lui Dumnezeu reducandu-l la granitele inguste ale rutinei 1 sau rutinei 2.
Doresc tuturor celor ce au avut rabdarea sa citeasca pana aici sa ajunga la Liberatea Gloriei Copiilor lui Dumnezeu descatusati de orice fel de rutina(robie). La vremea potrivita!

16 Responses to Pasiunea, intre rutina si rutina (…..am fost la Zalau)

 1. viorica spune:

  De acord Daniel .Omul religios de multe ori se inseala in ceea ce inseamna pocainta propie .Avem impresia ca in biserici mari suntem si noi mari .

  Apreciază

 2. vesteabuna spune:

  Amin la ultima fraza.

  Apreciază

 3. eu spune:

  Am o intrebare…o nedumerire,aveti aceeasi adresa pe privat,pe care v-am scris acum doi ani..? o,deja,deja sunt doi,sau unul si jumatate doar.

  Apreciază

 4. eu spune:

  Am tot auzit de”Zalau”ma bucur ca aud de la cineva competent,vorba romanului.Sa nu mai imi fac iluzii.
  Tare m-am mai saturat si am obosit de iesirile astea lumesti,
  ori sunt naivi si se mint singuri,ori ce sa crezi?
  Acea soapta lina,susur bland se poate auzi in orice vacarm,zis”lucrare
  divina”?s-au inmultit ca ciupercile acesti”pastorasi”despre care auzi si ca boteaza,acum o saptamana auzeam aici de unul..ce boteaza?oameni
  carora le spune ca sunt mantuiti?
  Doamne chiar ne mai suporti mult?

  Apreciază

 5. vesteabuna spune:

  Sora Eliza, puteti sa-mi scrieti pe vesteabunamail@yahoo.com
  Legat de Zalau, ceea ce am scris a fost parerea mea. Accept si astept corectari, m-as bucura sa nu fie asa. Nu poti sa-ti formezi o parere dupa doua vizite. Dar, cum am scris, ma tem ca am dreptate si ca la Zalau s-a pus de-o noua Mega-biserica spre intristarea Duhului si Intaratarea Domnului. Ce frumoase erau adunarile din Romani 16. Sau: „fratii care sunt impreuna cu ei.”

  Apreciază

 6. elisa spune:

  Am auzit si o alta parere,de la un alt frate”sanatos”si era la fel de proasta.
  ca lucreaza firea pamanteasca.
  Nu merge Yahoo,o sa va scriu,cand isi revine.
  Lipsa Duhului Sfant de la amvon,este deja o problema,pe langa starea spirituala a bisericilor si lipsa discernamatului spiritual.
  Inotro ne indreptam?in jos!
  De ce nu se striga de pe acoperisuri,ca ne inecam?
  Au ajuns capetenii”niste copii spirituali”

  Apreciază

 7. viorica spune:

  Carismaticii au nazuit intotdeauna dupa putere ;ei au fost exaltati de puterea spirituala si au cautat intotdeauna scurtaturi spre putere.La fel fac si azi .Pavel a spus sa se laude nu cu puterea ,ci cu slabiciunea singura prin care puterea lui Hristos poate straluci .

  Apreciază

 8. vesteabuna spune:

  Sora Viorica….
  multumesc pentru comentarii si pentru ca acordati atentie maruntelor mele ganduri.
  Nu as face evaluari la gramada, carismaticii…sau altii. Intre toate categoriile de oameni sunt falsi si autentici, cautatori si impietriti, urcatori sau coboratori, cei ce se sfintesc si cei ce se intineaza. Noi, toti oamenii in stralucirea noastra scurta ca zborul scanteii, inselati de iluzia ca traim vesnic pe pamant, credem constant ca traim stari, nu procese, statornicii nu transformari. Duhul ne invata insa ca stricaciunea carnii, sfintirea Duhului, zidirea si cresterea sunt procese, transformari, metamorfoze nu impietriri si rutine.
  Fr. Tonoiu a spus mai bine acest gand in cantarea:”Te ridici sau cobori.” ca de fapt NU POTI STA TOT AICI. Exista doar sfintire si intinare, ridicare sau coborare, coborarea celui care crede ca sta in picioare, celui care si-a standardizat religiozitatea e foarte aproape de cadere. Daca acestia nu trebuiesc treziti, atunci cine? Cei despre care am scris, imi fac impresia ca au lepadat o rutina pentru alta. Templul obliga.

  Nu lăsa să treacă vremea, trece înseşi viaţa ta.
  Se apropie şi clipa socoteală cînd vei da.
  Trece ziua cea de azi, mai înjos c-o treaptă cazi
  Sau cu una te ridici, că nu poţi sta tot aici

  Refren: Te ridici sau cobori?
  Te ridici sau cobori?
  Te întreb de două ori:
  Te ridici sau te cobori?

  Banii oare sunt căderea, de nu poţi să te ridici?
  Că sunt mulţi cu mare-avere, dar cu sufletele mici.
  Dacă vrei să fii bogat, să ai sufletul curat,
  Bogăţii să nu le zici celor ce rămân aici.

  Nu căuta mărirea lumii, nu dori să fii ’nălţat;
  Căci Domnul Isus ne spune: „Totul va fi spulberat!”
  Dumnezeu a lepădat ce la oameni e ’nălţat.
  De smerenia iubeşti, află că pe drum bun eşti.

  Apreciază

 9. viorica spune:

  Daniel il citesc cu placere pe fr Tonoiu un om cu adevarat pe placul lui Dumnezeu .Acesta cantare o fredonez desori inafara de ultima strofa pe care nu o stiam .Domnul cu tine si casa ta .

  Apreciază

 10. paul spune:

  Am luat si eu, in trecut, parte la citeva programe in biserica Harul din Zalau si citind comentariile facute la adresa acestei biserici tind sa cred ca sunt adevarate.Cind aceasta biserica a fost la inceputul ei, ma refer la zilele cind se stringeau in mici grupuri atit pt rugaciune cit si pt programe de vestire a Cuvintului Sfint, parca se simtea lucrarea Duhului in mijlocul ei ( a bisericii ) dar acum ……… nu stiu ce sa mai cred.
  Foarte multi oamenii au impresia ca Dumnezeu lucreaza doar acolo unde sunt multimi impresionante de oameni si cu gindul asta construesc si zidesc biserici care necesita milioane de bani, bani cu care mai bine ar fii sa fie hraniti cei care au nevoie de ei cu adevarat.Din nefericire avem o gramada de biserici dar ( ma refer la cele din beton ) dar lipsesc cele spirituale.Oamenii se ingramadesc in locuri in care uneori Dumnezeu nu este prezent, si ce e mai grav este ca noi ( oamenii ) nu prea cautam aceea partasie cu Dumnezeu pe care ne invata Cuvintul ca trebuie sa o avem cu Creatorul nostru.Domnul sa aiba mila de fiecare dintre noi !

  Apreciază

  • vesteabuna spune:

   Corecta observatia:”Foarte multi oamenii au impresia ca Dumnezeu lucreaza doar acolo unde sunt multimi impresionante de oameni…”.
   Eu mi-am scris aici parerile cu discretie si retinere, constient ca intr-o zi vor citi si cei vizati. Dupa traficul generat de acest topic, cred ca nu am scris degeaba. Ar fi folositor Domnului si noua sa ne calauzim dupa scriptura Lui, sa n-o consideram depasita, sa nu copiem modele lumesti, modele in care firea se simte bine si se poate fofila.
   Slujba de invatare nu se poate face in multimi mari. Daca oamenii din lume in scolile pe care le-am urmat cu totii au avut intelepciunea elementara sa IMPARTA copiii in clase, in grupuri mici, e de mirare cum cei care sustin ca au revelatia lui Dumnezeu nu au aceasta calauzire. Nu Duhul de Intelepciune ii calauzeste pe cei care strang mai multi oameni decat sa se poata invata unii pe altii. Invatare nu inseamna numai predare, ci si ascultare, examinare, cercetare, mustrare, dialog, corectare, indemnare, apreciere, lauda, urmarire, supraveghere, lucrari departe de spiritul liturgic al unei slujbe repetitive, de invartire in cerc, de spectacol si de parada cu repetitiile de rigoare.
   Mie nu-mi este greu sa repet aceste lucruri iar unora le va fi de folos. Rog pe cei care vor sa faca lucrarea de corectare a celorlalti s-o faca in spiritul dragostei si a daruirii de Sine, in Spiritul Aceluia care S-a dat pe Sine pentru a ne umple cu Harurile acestor coplesitoare intelepciuni. Spiritul agresiv, revansard, a lui:”eu stiu tot’ nu slujeste Slavei Harului care ne invata s-o rupem tocmai cu agresivitatea si razbunarea.
   Draga Paul, aceste ultime ganduri nu le-am scris pentru tine, tonul tau a fost unul bland ci …asa mi-a venit, ma gandeam la atceva, la altcineva si la…mine.
   Har!

   Apreciază

 11. Corneliu spune:

  Am ascultat si eu predicile lui Zac Poonen la Zalau, am început cu conferinta din anul acesta, iunie si apoi am ascultat si alte 2 serii. Din pacate are dreptate în multe lucruri, cand spune ca foarte multi pastori umbla dupa bani, onoruri si ca în biserici sunt aceleasi predici plictisitore, o vad mereu. Ceea ce nu înteleg eu este faptul ca multi, nu doar pastorii dau din coate sa ajunga la locul din fata sa spuna ceva, daca e posibil în fiecare duminica, nu conteaza ca spune baliverne si culmea tupeului daca spui ceva imediat ti se tranteste în fata ca acolo se spune Cuvantul Domnului, n-ai voie sa critici nimic din ce se spune de la amvon chiar daca el a batut campii. Fiecare vrea autoritatea, nu le-o da Domnul dar ei o reclama. Am fost si la penti, acolo si mai si, stii cand se începe dar nu stii cand se termina, doua îndemnuri la rugaciune de cate 45-50 min fiecare plus predica plus lautarii, etc, nici somnul nu te poate lua, e prea mult zgomot. Uite asta e boala bisericilor romanesti si in diaspora e si mai rau. Mai vine din cand în cand cate o „vedeta” si mai predica ceva mai inteligibil, bineinteles la un pret bunicel, în rest apa de ploaie. Doamne ai mila de noi!

  Apreciază

  • vesteabuna spune:

   Mintea noastră stă între două taine: taina Fărădelegii și taina lui Cristos. Ca între două veșnicii: cea dinainte și cea de după noi. Nu are rost să încercăm să le căutăm capătul. Cu ce te-ar zidi să cunoști toate mecanismele mentale care îl fac pe un om să se prefacă în slujitor al lui Cristos, să vorbească pentru bani, să-și ”adapteze” mesajul pentru arginți? Ai ajunge la o poftă josnică, ai descoperi un fariseism exersat. Te ajută la ceva? Vrei păcat? Caută-l în inima ta! Vei găsi mai mult, chiar dacă poate de alte nuanțe, dezbracă-te pe tine! E întotdeauna mai ușor să te dezbraci pe tine decât pe altul, mai ales că el nu vrea. E foarte bine că vezi aceste lucruri(baliverne, vedete, etc), nu e rău că le exprimi, nu e greșit să le împărtășești, dar fii atent să nu stai fără bucurie din cauza lor. Ele sunt ”veșnicia” din care trebuie să ieși, Taina Fărădelegii care te-a ajuns din urmă chiar în templul care l-ai crezut sfânt, sau poate chiar de aia. Ne stă altă veșnicie în față, taina lui Cristos, Adunarea, Cristos, plinătatea Celui care umple totul în toți. E Ierusalimul cel Nou, bun de purtat în inimă chiar dacă mulți azi își ”poartă idolii în inimă”. În locul lor! Har!

   Apreciază

 12. viorica spune:

  …Unde sa ma duc,unde sa ma duc….eu nu ma duc Isuse drag si te-astept plingind in prag…

  Apreciază

 13. david spune:

  SUNTEM CURIOSI SA STIM MAI MULTE DE MISCAREA NORVEGIANA SAU MAI MODERNIZAT INTRE TIMP OU CAM TOTI TELEVIZOARE SI NU LE LIPSESC SCENETELE .CE NEATI DAT ESTE IN ENGLEZA SI DIN PACATE NU STIM A TRADUCE ‘DACA PUTETI TRIMITETINE SI IN ROMINA SUNT DIN ACEI INTERESAT DE MISCAREA NORVEGIANA ASTEPT RASPUNSUL D-VOASTRA IN CEL MAI SERIOASA SI CORECTA INFORMATIE

  Apreciază

 14. vesteabună spune:

  Nu cred că folosește cuiva să știe despre Mișcarea norvegiană.
  Poate dacă ar trăi în Norvegia.
  Pentru traducere din engleză există google translate, e destul de bun pentru a-ti forma o idee.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: