Jertfe mrejei si tamaie navodului


navod
Habacuc 1:16 „De aceea aduce jertfe mrejei sale, aduce tămâie năvodului său; căci lor le datorează partea lui cea grasă şi bucatele lui gustoase! …”2
Împăraţi 17:10 „Şi-au ridicat stâlpi idoleşti şi Astartee pe orice deal şi sub orice copac verde…”

Oamenii isi manifestau multumirea prin entuziasmare si prin incurajarea la entuziasm, prin cooptarea la chef.
Moabitii i-au atras pe evrei la jertfele lor. Mare prilej de chef.

Ce reprezinta navodul?
Mijlocul meu de existenta, munca mea sau unealta cu care imi castig painea. In termeni mai moderni: cariera sau in limbajul comunist: implinirea profesionala? Apostolii carpeau mrejile. Noi ne carpim carierele: un curs, o scoala, o meserie, o firma, ceva domeniu in care firescul nostru sa se antreneze, mintea sa lucreze si sa “ne gandim la lucrurile de pe pamant”. Si poate ajunge aceasta mreaja sa ne incurce incat sa lucram toata viata la carpirea ei.I Corinteni 7:29 “Spun lucrul acesta, pentruca ceice au neveste, sa fie ca si cum nar avea; 30 cei ce pling, ca si cum nar plinge; cei ce se bucura ca si cum nu sar bucura cei ce cumpără, ca și cum n`ar stăpîni; 31 cei ce se folosesc de lumea aceasta, ca și cum nu s`ar folosi de ea; căci chipul lumii acesteia trece.”

 

 
 

 

Ce reprezinta jertfa?
In sensul in care o faceau paganii, reprezinta entuziasmul pentru ceea ce doreau sa cinsteasca: de ex.  recolta, vinul, razboiul, fertilitatea, etc. In general jertfele paganilor erau un prilej de distractie, de ospat si adesea de dezmatz.
Isaia 57: 4-5:” Nu sunteti voi niste copii ai pacatului, o samanta a minciunii, care va inflacarati pentru idoli sub orice copac verde…” iar aceasta inflacarare, entuziasmare era cu ocazia jertfelor:

Si Doamne cat entuziasm ardem pentru cariera. Adica: aducem jertfe navodului.

E ceva gresit aici?

Ceva:
Ap Pavel ne invata sa traim fata de lucrurile lumii fara implicare entuziasta, ci cu degajarea calatorului, cu atitudinea chiriasului, cu interesul limitat(cumpatat) al strainului, a celui care nu sta mult:

Cand traim entuziasmandu-ne fata de lucrurile pamantului, in special fata de cele care au legatura cu modul in care ne castigam existenta, aducem jertfe mrejei si tamaie navodului. Tamaia inseamna rugaciunea, „ne rugam navodului” sa ne salveze.
Cand nadejdea noastra este doar in puterea si intelepciunea noastra, in banii sau experienta noastra, in pozitia castigata sau averea adunata suntem tentati sa ne jertfim(entuziasmam) pentru acestea. Dar ce nebuni suntem atunci, caci de fapt: „Am mai vazut apoi sub soare ca nu cei iuti alearga, ca nu cei viteji castiga razboiul, ca nu cei intelepti castiga painea, nici cei priceputi bogatia, nici cei intelepti bunavointa ci toate atirna de vreme si de imprejurari. …” Ecl. 9:11
Iar despre vreme scrie s-o „rascumparam” si despre imprejurari sa le „prindem” caci doar acestea conteaza.
Am scris aceste ganduri pentru ca am gasit in ochiul meu o barna groasa a justificarii traiului lumesc prin scuza ca de fapt munca mea, castigarea existentei imi cere un anume nivel de implicare. Cineva m-a ajutat s-o scot, dar aschii din ea si paie poate mai au si altii, poate chiar tu daca ai ajuns cu cititul pana aici.  🙂 Bucurie.

Cu subiect asemanator: Cui jertfim?

Anunțuri

One Response to Jertfe mrejei si tamaie navodului

  1. […] ascultă și citesc. În loc ca oamenii să-și găsească împlinirea în Cristos, ei și-o caută într-o meserie, activitate a cărnii și pentru carne. În loc de pace ei caută stresul sau cel puțin și-l […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s