Tu ce valenta ai? – despre legatura frateasca, un pic de chimie spirituala

„…Si toti, in legaturile voastre, sa fiti impodobiti cu smerenie…” I Petru 5:5
“Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca…”,Faptele Apostolilor 2:42

Pentru ca doi atomi sa poata fi legati unul de altul, au nevoie fiecare de cel putin un electron liber si de un spatiu liber pentru a „primi” un electron de la alt atom.
M-am gandit  zilele trecute la analogia atat de perfecta intre legaturile chimice si legatura frateasca.
Desigur, daca n-ati lipsit la orele de chimie, o sa intelegeti mai usor ce va scriu aici.
Legaturile chimice se fac intre atomi „incompleti”, adica carora le lipsesc un anumit numar de electroni pe ultimul strat. Tot astfel si intre crestini, Harul capatat de unul implineste golurile si slabiciunile celorlalti. Si viceversa. Daca un crestin nu are „spatiu liber” pentru a-l primi pe fratele lui, indemnul este: „Faceti-ne si voi la fel: va vorbesc ca unor copii ai mei – largiti-va si voi!”(2 Cor 6:13) Era o problema acolo, corintenii se facusera mici, ingusti, stramti, nu mai puteau primi pe frati, nu mai aveau loc ca „sa primeasca”, sa faca legaturi fratesti. In chimie, atomii care sunt „completi” fara capacitate de a se lega cu alti atomi se numesc gaze inerte, pe ultima coloana din tabelul periodic. Asa sunt si fratii „completi” ca si gazele inerte, inerti, fara capacitate de a forma legaturi, nu vor si nici nu simt lipsa, sunt atat de stramti ca nu mai este loc in sentimentele lor pentru alti frati. Zice Pavel corintenilor:” 6:12Voi nu sunteti la strâmtoare în noi; dar voi sunteti la stramtoare in sentimentele voastre” si apoi „…largiti-va si voi”.
Cat Har, fratii sa nu se simta stramtorati in inima mea!  Sa-i fac sa simta asta, sa-i incredintez!
Cu atat mai mult cat traim intr-o lume plina de barfa, de clevetire, de rautate, de suspiciune…”ai auzit?”. Si mintea se incarca cu clevetiri, inima se ingrasa de mandria indreptatirii prin comparatie si se face tot mai mica, se smochineste, se stramteaza pentru frati. Cand intalneste un frate nou il trece prin „ciurul acceptarii”, cunoasterea dupa starea fireasca, doctrine si obiceiuri, nu Duh si Viata.
Numarul de spatii libere intr-un atom, sau cati electroni poate primi se numeste valenta, adica un numar: valenta unu, valenta doi, trei…etc
Fiecare  din noi are o anumita capacitate de legatura frateasca. Fiecare legatura implica timp si dedicare. Cate legaturi fratesti putem intretine, asta este „valenta” noastra. Daca niciuna, suntem inerti.
Bucuria este ca putem sa ne „crestem” valenta, sa ne largim. Sa crestem in dragostea care isi deschide inima si-i face pe frati sa se simta acceptati, primiti fara fatarnicie, ca pe Domnul.
Exista in zilele noastre un tip de crestinism scolastic, predat didactic de la catedre si interpretat de multi ca:”sa-l primesti pe Hristos in inima ta” intr-un fel mistic, care nu te angajaza la nimic vizibil, il inghesui 8 ore pe luna intr-un colt al inimii tale si-ti vezi de treaba.
Dar fratii Lui?
El nu prea umbla fara ucenici, si nu umbla nici astazi?
Cum ar fi sa le faci loc in inima ta, in casa ta?
„Gaius gazda mea si a intregii adunari, va saluta” …wow!…mai avea putere? N-o facea cu sila?
Sa-ti foloseasca baia, sa-ti ocupe bucataria, sa le asterni de dormit, sa sforaie!
„….fiti primitori de oaspeti intre voi, fara murmur”
Cat de larga e inima ta?
Ce valenta ai?

fr. d.

6 Responses to Tu ce valenta ai? – despre legatura frateasca, un pic de chimie spirituala

 1. Daniel spune:

  Imi place cum ai pus punctul pe i sau electronii pe ultimul strat. Asa este cam cu intreaga lume crestina in timpul Laodiceii. Si chiar cu bisericile de la inceput atunci cand batea vantul persecutiei fratii simteau unii cu altii cum trecea persecutia iarasi fiecare la ale lui. Se pare ca fratietatea daca nu este angajata dinamic in raspandirea Evangheilei cade imediat in letargie. Principiul „folosestel or il pierzi” intocmai ca cu talantul. Cred ca aceasta este problema noastra actuala. Nu suntem implicati in vestirea Evangheliei.

  Apreciază

 2. vesteabuna spune:

  Draga Daniel
  Nu m-am gandit la asta, dar se potriveste. Intr-adevar, legaturile fratesti sunt mai puternice intre fratii de pe ultimele randuri decat intre „nuclee”, o fi pe-acolo dragostea mai fierbinte? De fapt e de observat si ca pentru a reactiona, in general substantele trebuie sa treaca de un asa-zis „prag energetic” depasit de regula prin ridicarea temperaturii.
  Legat de evitarea caderii in letargie, nu numai implicarea in „vestirea evangheliei” impiedica racirea ci orice implicare, orice angajare dinamica.
  Faptul ca in bisericile-institutii, pastorul incearca sa faca tot, sa vorbeasca despre tot, sa explice tot, este nebiblic si nu este dupa voia lui Dumnezeu.
  Voia lui Dumnezeu este ca implicarea sa fie din partea tuturor, fiecare madular, fiecare incheietura, toti am primit har, dupa masura lui.
  Aceasta implicare este un drept al nostru, dat de Dumnezeu, nu trebuie sa ni-l dea nici un pastor sau preot. Nu este numai un drept, este o obligatie, „vai de mine daca nu vestesc” spunea Pavel.
  Acest fel de a fi adunarea nu se poate desfasura in cadrul liturgic al cladirilor uriase cu program si traditie. Si nu poate sa aiba loc decat intre credinciosi nascuti din nou care sunt constienti de harul primit, de pozitia lor de madular viu in Trup si de autoritatea Domnului Isus ca si Cap al Adunarii. Sunt lucruri care tin de invatarea de dupa botez „tot ce v-am poruncit”.
  Acest fel de implicare dinamica, nu numai in vestirea evangheliei (care vestire e singurul lucru ramas pentru enoriasi) duce departe de letargie. Si eu cred ca aceasta este problema noastra actuala:”folosesti sau il pierzi”. Dar nu toti au primit darul de evanghelisti, ceilalti cu celelalte daruri au tot obligatia angajarii dinamice, imi place expresia.
  „Daca stiti aceste lucruri ferice de voi daca le faceti”

  Apreciază

 3. grigoroiu adrian spune:

  este o tema importanta si trebuie pus accentul mult pe aceasta tema pentru ca pe cit este de discutabila pe atit de mult neglijata sau atribuindui-se interpretari diferite,cum ar fi: ,, trebuie sa tii legatura cu o anumita persoana”sau cu o anumita grupare si daca nu te conformezi acestor reguli esti tratat ca nu ai dragoste.din punctul meu de vedere , conform cu fapte 2/42 ,consider ca legatura frateasca trebuie sa fie perseverenta (staruiau) ,si trebuie sa fie RECIPROCA altfel se pierde nuanta de LEGATURA si este o conditie pusa sau impusa de unii sau altii.fie ca Dumnezeu sa ne ajute sa intelegem care este adevarata semnificatie a LEGATURII FRATESTI !

  Apreciază

 4. vesteabuna spune:

  Ma bucur ca ai dat atentie acestor neinsemnate randuri. Vederea slavei mostenirii Lui In Sfinti este un semn ca cineva ti-a deschis ochii inimii si a ai primit un duh de intelepciune SI DESCOPERIRE in cunoasterea deplina a Lui. Cunoasterea unui Hristos in felul lumii este prea putin, suntem chemati la o cunoastere a Lui deplina. El este IN SFINTI, de aceea voi cauta partasia cu sfintii, ii voi privi mai sus ca pe mine, ma voi aseza mai jos decat ei, ma voi supune harului lor, in frica lui Hristos. O relationare ierarhica sau de alta forma, lumeasca, striveste odrasla slaba a pretuirii si dragostei fratesti si impiedica zidirea trupului. Mult har!

  Apreciază

 5. grigoroiu adrian spune:

  Intr-o casa pentru a se aprinde lumina electrica , este necesar sa se faca legatura intre cele doua fire de legatura,faza si nulul,rezultatul acestei legaturi fiind lumina ,aceasta realizindu- se printr-un comutator care uneste cele doua fire.Intr-o casa duhovniceasca este necesara legatura frateasca reciproca care se face printr-un comutator numit dragoste ,si prin aceasta se vede LUMINA LUI HRISTOS care lumineaza si pe cei din jurul nostru si astfel vor avea dorinta sa vina si ei la aceasta LUMINA.

  Apreciază

 6. […] condamnat. Fiecare din noi avem o capacitate limitată de relaționare. Am scris despre asta aici: https://vesteabuna.wordpress.com/2009/01/20/tu-ce-valenta-ai-despre-legatura-frateasca-un-pic-de-chim… E de dorit să avem toți o inimă largă și elastică, dar dacă n-o avem, prefăcătoria nu va […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: