Scrisoarea fratelui Pocsy catre Mihai O., 1 ian. 1975

Scriu acest mesaj in contextul postarii de AICI si a versetului:”praiubitilor sa nu dati crezare oricarui duh, ci cercetati duhurile daca sunt de la Dumnezeu…”.

Fratele Pocsy a fost unul din „greii” (cum se exprima Andrei, baiatul fr. Aurel Popescu) Evangheliei din tara noastra, un necunoscut, dar „bine cunoscut”. Iata citatul:”Pentru cineva care a cunoscut relatia autentica cu Dumnezeu, care a primit intelegerea ei dela oameni ca Wurmbrand, Moldoveanu, Poci, Vasile Moisescu si alti „grei” ca acestia, era imposibil sa ramai prea mult acolo unde se manifesta o multime de traznete fara niciun pic de ploaie, o groaza de artificii fara nici un pic de caldura. Dupa o vreme, goliciunea manifestarilor acelea, norii aceia fara ploaie, pe fundalul unui suflet care Il cunostea pe Dumnezeu si avea amintirea pasiunilor de la inceput, trebuia sa-i impinga afara.”

Fratele Pocsy insa nu a putut fi inselat de aparentele religioase ale lui Mihai, asa ca trecerea lui de mai tarziu la ortodoxie nu a fost nici o „trecere”, ci doar stergerea spoielii „pocaintei”, o manifestare a adevaratei lui firi. Ce bine e sa ai Duhul lui Hristos, ca sa sti dinainte aceste lucruri.
Corespondenta fr Pocsy o gasiti: AICI

Rugati-va pentru Mihai si Ana!

Iata mai jos SCRISOAREA FRATELUI POCSY CATRE MIHAI O.

Motto: “Si a pus femeii sale numele Eva, adica viata, pentru ca ea era sa fie mama tuturor celor vii”. 1Moise 3.20. “El a facut, dintr-un singur sange, intregul neam al oamenilor ca sa locuiasca peste toata fata pamantului si a asezat de mai inaintea vremurilor si hotarele asezarii lor” Ap. 17.26.
Oradea 1 Ian. 1975

Prima data scriu o scrisoare fata titlu, dar am incercat sa ma conformez celui primit. Intai nu stiam de unde sa incep, dar dupa ce ma gasit si subscris si salutul, atunci stiam ca este adresata mie.
Incep scrisoarea mea cu ultimele fraze ale randurilor tale: “…de aceea va spun eu d-stra sa nu va pronuntati cu usurinta, numind-o erezie, avand ca argument nu Cuvantul lui Dumnezeu, ci autoritatea experientei proprii”.
Daca muti izvorul bucuriei tale de la Golgota sau mai sus de Golgota(mai inainte sau mai pe urma), atunci ai pierdut Rusaliile, Pastele si Craciunul, si daca izvorul bucuriei tale provine de la orice verset din Scriptura, care dovedeste ca, “ai fost ales inainte de intemeierea lumii”, atunci ai deviat de la Adevar si restul sa para foarte, foarte bun nu mai foloseste la nimic. Pentru mine e prea putin sa-ti fiu tovaras de aceeasi parere. Nu ma multumesc cu mai putin decat o tovarasie de acelasi Duh, Adevar – viata – lumina – faptura. Aceeasi genetica( Ioan 1.12,13). Si asa sunt silit sa-ti traduc o scurta meditatie a fratelui pr. Dr. Kiss – despre “Pocainta si noua nastere”. Iata it anexez; fr. Ioanovici m-a ajutat la traducere. Draga Mihai ai spus: “Nu este nevoie de inteligenta sau dibacie”, toate explicatiile scrisorilor tale sufla ‘minte omeneasca” si dibacie omeneasca. Daca iti spun ca in mod vizibil lipseste crucea lui Isus Hristos, nu spun pentru ca nu ai amintit de ea. Nu! Din toata teoria ta lipseste si domina intelegere spirituala, lucrarea mintii, a accepta masuri de prevedere spirituala, elevul ajunge sa cunoasca realitatea. Si iata: “acum cred cuvintele Lui pentru ca inteleg’(din scrisoarea ta).
Cu cat cercetez mai mult cu atat imi lumineaza Duhul lui Dumnezeu ca (nu intre mine si tine) cele sustinute de tine nu sunt doar a anunta o Evanghelie, ci o “alta Evanghelie’(2 Cor. 11.4, Gal. 1.6,7). Adica nu e mica deosebire care se poate tolera, ci o erezie intr-adevar, caci falsifica lucrarea principala a lui Dumnezeu, degradeaza mesajul Lui(1 Tim. 2.4, Tit 2.11, si in loc sa fie un motiv de deosebita bucurie(”slavita si negraita”), pentru toti oamneii devine o bucuie falsa pentru o clica de oameni.
Cele doua versete citate de la inceput sunt puternice dovezi ca omenirea nu este doua soiuri, doau origini,ci o singura mama, un singur sange. Toti fii acestui pamant sunt fii lui Adam, nu sunt niste fii de regi decazuti, nici fii creati de Diavol. De aceea refuz categoric o astfel de veste buna(de bucurie), care izvoraste din astfel de explicatii. In aceasta privinta nu exista compromis.
Si, acum iarta-ma ca eu laic iti atrag atentia ca dupa cat stiu cuvantul “prototip”, pe care-l intrebuintezi des, n-are ce cauta pe langa cuvantul umbra, simbol, ba nici “oglinda”, caci, dupa cate stiu, prototipul e prima bucata desavarsita – dupa care incepe lucrarea in serie, intocmai. Sa fie spus cu umilinta ca Domnul nostru Isus Hristos a fost prototipul(prima parga) si Dumnezeu a hotarat sa fim asemanarea icoanei Fiului Sau(Rom. 8.29). Inca o data spun: nu am cautat ca te atac prin anumite greseli gramaticale sau altfel. Sub nici o forma nu vreau sa te atac, dar sunt obligat sa depun martarie.
“Multi sunt cei chemati si putini sunt cei alesi”. Desigur ca in el am fost alesi inainte de intemeierea lumii, inseamna ca ceea ce spun cei cu invatatura de “predestinatie”, dar daca ramanem la Cuvantul lui Dumnezeu, atunci cautam ce spune Cuvantul lui Dumnezeu si ne bazam , nu pe experiente proprii, ci la explicatia lui Dumnezeu, atunci cautam ce spune Cuvantul lui Dumnezeu; cine sunt cei alesi de Dumnezeu? Si afaam la 1 Cor. 1.27,28 ca cel considerat nebun de lumea aceasta, cei care devin slabi, cei care sunt considerati de lumea aceasta “neam prost” , cei care sunt “nebagati in seama”. Da, astia sunt cei alesi. Ocupa-ti locul intre ei si deodata poti observa ca esti ales. Nu-ti place? Se poate, dar atunci sa nu-L invinuiesti pe Dumnezeu, de ce nu te-a ales.
Gologota este factorul central prin care s-a facut crearea fapturii celei noi – mantuirea – nu pentru niste fii de regi decazuti, ci descendentiii blestemati ai lui Adam. Astfel, jertfa de la Gologota se transforma in act teatral. Samanta(Gal. 3.19) era unica si ramanea singura daca nu murea.(Ioan 12.24). Dar a murit si a adus un popor sfant care nu a fost candva sfant(1 Petru 2.9,10). Sa nu-mi spui ca ceea ce spun seamana cu speculatia aceea despre care mi-ai marturisit. Refuz categoric orice nascocire in privinta alegerii de mai inainte. Dar, primesc versetul de la 2 Tim. 1.9, in traducere ortodoxa: “El ne-a mantuit si ne-a chemat cu o chemare sfanta, nu dupa faptele noastre, ci dupa a Sa gasire cu cale si dupa harul ce ne-a fost dat in Hristos Isus, mai dinainte de inceputul veacurilor”.
Este adevarat ca acum se strange prima parga si nu avem insarcinarea mantuirii lumii. Acum se strange “Trupul lui Hristos” si acest trup nu e “gloata multa, pe care nimeni n-o poate numara”(Ap. 7.9), ci un numar dinainte hotarat(2 Tes. 2.6,7). Cuvantul lui Dumenzeu  vestit prin Duhul Sfant precizeaza: fii lui(procreaza fii), nascuti de la Dumnezeu; si aceasta se face de la Rusalii incoace.
Scrii o teza despre a sti clar voia lui Dumnezeu, a nu face nimic fara a sti clar unde sa merg, ce sa fac, dar asta nu-i asa cum ai inteles. Pavel nu odata a vrut sa mearga undeva, dar…nu L-a lasat Duhul, dar… a oprit Satana(Rom. 1:13,15:22, fapte 16.6,7, I Tes.2.18). cade de la sine o astfel de inchipuire ca “masurile de prevedere ar fi sa-mi deschid inima si s-o tin deschisa sa intre Domnul Isus cand vrea. Nu, nu. Acum se face o singura lupta buna. Lupta sa se ramana in odihna. Si cum se dezvolta in tine “omul cel nou’, asa se face din ce in ce mai desavarsit voia lui Dumnezeu.
Sigur ca numai cei trimisi pot sluji lui Dumnezeu(pentru Dumnezeu), in Numele lui Dumnezeu in diferite slujbe. Nu toti sunt rimisi sa invete, sa pastoreasca, sa evanghelizeze, dar toti trebuie sa stie unde e locul lui in Trupul lui Hristos. Toti cei care au “comoara nemaipomenita’, in vasul de lut. Sa nu zici, te rog, niciodata si sa nu uiti ca vasul este lut. “ori ce faceti cu cuvantul sau cu lucru, toate sa le faceti in Numele Domnului Isus si prin el sa multumiti lui Dumnezeu(Col. 3.17).
Nu cei care au intelegere spirituala, ci cei care au Duhul Sfant. “Dar, Mangaietorul, Duhul Cel Sfant, pe care-L va trimite Tatal in Numele Meu, Acela va va invata pe voi toate si va va aduce aminte despre cele ce v-am spus”
(Ioan 14.26).
Mi-aduc aminte de la primele noastre intalniri cum te uitai la mine; cu multa bunavointa insoteai cu grija cele spuse de mine si incruntai un pic fruntea, silindu-te sa inregistrezi totul. Eu de atunci am vazut ca te paste pericolul intelectualului. Cum intrebuintezi creionul sa patrunzi in tainele credintei?! Dar, Evanghelia vestita de noi nu se poate pricepe cu mintea, iar noi nu am primit duhul lumii, ci Duhul lui Dumnezeu, ca sa cunoastem cele daruite noua de Dumnezeu(1 Cor. 2.12). Numai cel care are Imparatia lui Dumneseu in el, numai acel om stie ce inseamna Golgota, izvorul bucuriei, Golgota , singura posibilitate creata de Dumnezeu sa devii copilul lui Dumnezeu.
Unii cauta izvorul bucuriei la “infierea dinainte de intemeierea lumii”, iar altii o muta dupa Rusalii, la asa zisul “botez cu duh Sfant”(Gal. 3.26): “Caci toti sunt fii lui Dumnezeu prin credinta in Isus Hristos”.
In ce priveste crestinismul de azi eu nu vad crestinism fals si crestinism adevarat; vad numai crestinism adevarat si restul necrestinism. Daca cineva are temelia pe Isus Hristos este crestin, chiar daca toata lucrarea facuta de el se va arde(1 Cor. 3.15).
Draga Mihai, daca divergenta intre marturia noastra ramane, atunci cu parere de rau, trebuie sa spun ca nu avem temeiul comun si atunci nu avem ce discuta in comun. De aceea as dori sa-mi difuzezei totul in scris. Imi pare rau ca trebuie sa-ti spun asa, dar nu am ce face, caci in Evanghelia ce-o vestesc nimic nu s-a schimbat in decursul anilor si nu se va schimba in veci.
Daca asa vrea Domnul nostru, in Martie voi pleca in calatorie.
Te salut, Gusty.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s