Fratii mei tigani

De mult am inteles intr-un singur fel acest text:
Tit 1:10-13
„În adevăr, mai ales printre cei tăiaţi împrejur, sunt mulţi nesupuşi, flecari şi amăgitori,  cărora trebuie să li se astupe gura. Ei buimăcesc familii întregi, învăţând pe oameni, pentru un câştig urât, lucruri, pe care nu trebuie să le înveţe. Unul dintre ei, chiar prooroc al lor, a zis: „Cretanii sunt totdeauna nişte mincinoşi, nişte fiare rele, nişte pântece leneşe.” Mărturia aceasta este adevărată. De aceea mustră-i aspru, ca să fie sănătoşi în credinţă,…” 
    Nici nu pot intelege altfel decat ca: Tit, ramas in Creta este indemnat de Pavel sa „inchida gura” unor crestini „taiati imprejuri” (probabil iudei sau prozeliti, dintre cei convertiti la Cinzecime(cretani si arabi)) care au facut afirmatii rasiste, discriminatorii si injositoare fata de locuitorii Cretei.
     Cand am citit:”Cretanii sunt totdeauna….” parca mi-a sunat in minte cunoscuta  : „Tziganii sunt totdeauna…” urmata de binecunoscute adjective injositoare.
     Din pacate cam toate dictionarele care le-am rasfoit sau carti cu explicatii, nu-mi dau dreptate, scriitorii lor fiind convinsi ca Cretanii sunt mai mult decat altii: mincinosi, fiare rele si pantece lenese si ca drept urmare ar trebui mustrati sa nu mai fie asa, ci sa fie „sanatosi in credinta”.
    Raman la intelegerea mea, ca mustrarea apostolului se adreseaza crestinilor care au facut afirmatii rasiste, injositoare fata de cei din jur. Mai ales ca in capitolul 3 repeta indemnul: ” ….să nu vorbească de rău pe nimeni, să nu fie gata de ceartă, ci cumpătaţi, plini de blândeţe faţă de toţi oamenii.  Căci şi noi eram altă dată fără minte, neascultători, rătăciţi, robiţi de tot felul de pofte şi de plăceri, trăind în răutate şi în pizmă, vrednici să fim urâţi şi urându-ne unii pe alţii. ” iar faptul ca nu mai suntem asa nu ni se datoreaza noua ci „când s-a arătat bunătatea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, şi dragostea Lui de oameni, ….”
   Vecinul meu P.tziganul se bucura enorm sa-mi zica frate si se lauda cu asta la mai multi. Printre altele s-a laudat la o rudenie de-a mea care nu-i iubeste pe pocaiti. Intr-o zi eram cu rudenia mea si trecea P. cu caruta. „Auzi ma ce zice tziganu’ asta, ca-i frate cu tine!.” „Sigur” ii raspund „asa este, tziganu asta are pielea neagra, dar inima lui e mult mai alba decat a dumitale.” „Trebuie sa te pocaiesti si dumneata!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s