Turma sau staule (parte dintr-un dialog)

fratele Dan:
CNI, dvs spuneti: “…dar care numai in staul n-au stat.”
In Ioan 10:3 scrie:”el isi cheama oile pe nume, si LE SCOATE AFARA din staul”.
Domnul Isus este pastorul OILOR, al TURMEI, nu al staulelor. El scoate oile din staule. Cu Domnul ca pastor, nu mai trebuie staule, ci este doar Pastorul si turma. Psalmul 23.
Noi suntem cei care trebuie “Sa iesim dar afara din tabara la El si sa suferim ocara Lui” (Evrei 13:13).
Atata timp cat behaim unii la altii de dupa gardurile vopsite ale staulelor noastre, suntem fara Pastor(sau mai bine zis, nu-I recunoastem autoritatea, orbiti de frica gardului).
Ne amagim vorbind de o turma IN STAULE. Turma este fara staule, CU PASTOR.
fr. d.
…….
Patratosu:
Ba, fratedan, turma are staul, în care Marele Pastor chema oile, le scoate, le cheama din nou înauntru, le scoate la pasune, le cheama în staul din nou si tot asa, intrari-iesiri, ca sa aiba viata.

Chestia cu intrari-iesiri este o chestie foarte tare, foarte foarte tare de la evrei, dar alta data despre asta.
by patratosu decembrie 2, 2007 at 10:07 pm

……….
Fratele Dan

Frate Marius. Ca “oaie”, eu iubesc pasunea, nu staulul. De staul am nevoie doar in lipsa Pastorului, cand vine Pastorul. nu ma mai tem de lupi.
Apoi, in staul nu este pasune, ci o iesle cu mancare uscata, fan si otava, mizerie si…o strunga. Prin strunga oaia este dusa la muls. Alta chestie net dezavantajoasa. Mai este in staul un “ciorang”(stai, ca tu n-ai crescut in Ardeal, roaga pe un frate din Alesd sa-ti zica ce-i ala), un baiat cu o bata care “baga oile-n strunga”….brrr, neplacut.
Eu iubesc pasunea, imi place iarba verde, imi place ce scrie la Ioan 10, “va fi o turma”, nu un staul. De doua staule scrie. Imi place Psalmul 23.
Despre “a intra si a iesi”, pana ne vei spune chestia tare de la evrei(abia astept, m-a interesat mult timp expresia asta), uite ce scrie un francez aici:
“In Vechiul Testament, ordinea este aproape totdeauna aceasta:”a iesi si a intra”, dar cand ucenicii au contemplat pe Domnul Isus in viata Lui, ei au vorbit mai intai despre “a intra” si apoi despre “a iesi”. Iar acest privilegiu, Hristos l-a indicat ca fiind rezervat oilor sale:”va intra si va iesi si va gasi pasune.”(Ioan 10:9) Citat din prefata la cartea “A intra si a iesi(Bogatiile Locului Preasfant)” de G. Andre, Editura GBV 1991 (59 pagini).
Fie-i ingaduit neintelepciunii mele sa ceara explicatii, de se poate “sola scriptura” la paragraful dvs:”Ba, fratedan, turma are staul, în care Marele Pastor chema oile, le scoate, le cheama din nou înauntru, le scoate la pasune, le cheama în staul din nou si tot asa, intrari-iesiri, ca sa aiba viata.” Fa-ma sa inteleg legatura dintre staul si viata, dar lumineaza-ma: sunt doua staule acolo, sunt si doua vieti? In care din staule ne baga inapoi?
fr dan
by frateledan decembrie 3, 2007 at 12:38 am

…..

Patratosu

fratedan, ritmul intrare-iesire reprezinta ritmul vietii însesi, “mai am si alte oi care nu sînt din staulul acesta” la ce credeti ca se refera, la poporul Israle, la Biserica, la Împaratie, la toate trei?
Staulul nu are deloc o conotatie negativa în text. Pasunea este ceva care apare temporar în viata unei oi, în staul îsi gaseste odihna, staulul care are usa este metafora .secundara în text, nu pasunea.

fratele Dan: Judecati voi!

2 comentarii

 1. Totusi spune mai am si alte oi care nu sunt din staulul acesta,deci din alte staule.
  Ziceti otrava? pai ce sa manace oile iarna? fan,nu otrava.
  La strunga sunt duse tocmai din pasune dupa cum vad la vecinul lui fiul meu,cu oile.
  La staule sunt paziti de cioban,asta ce o fi? pastor?daca el sta cu oile?

  Apreciază

  Răspunde

  1. OTAVA, O T A V A, fara R sora Eliza, nu otrava. 🙂 Ziceati ca aveti cai, trebuie sa stiti ce-i aia.
   Da, zice ca mai are alte oi, pe care le va scoate si va fi O TURMA SI UN PASTOR. NU scrie ca vor fi staule. Unde e pastor nu mai e nevoie de ingradirile fricii. In Hristos ne bucuram de libertatea slavei copiilor lui Dumnezeu. Persoana cu care am dialogat, slujind inca intr-un sistem asemanator celui vechi-testamental, (cu preoti care-si dau preotia de la unul la altul prin hirotonisire, pentru ca nu pot ramane pururea) nu poate si nu are interesul sa inteleaga ceva care l-ar face sa dea cu piciorul inapoi intr-un tsepush. Domnul Isus e Capul Adunarii, Pastorul turmei, singurei turme care si-o paste prin gradini, nu prin staule. De am scapa odata de mentalitatea asta de staule, de duhul de partida, sa ne vedem asa cum ne vrea Domnul: oile Lui, turma Lui. Sa lepadam denumirile staulelor care intretin aceste rusinoase despartiri si ucid dragostea frateasca.

   Apreciază

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s