Har sau truda? Ce administrezi?

Administratori ai Harului, nu ai muncii

Exista 3 domenii, sa le zicem spirituale.

Lucrurile de sus.

Primul este realitatea duhovniceasca a lucrurilor ceresti “care nu se clatina”. Acestea sunt lucrurile de sus. Capul acestor lucruri este Domnul Isus. De asemenea tot de lucrurile de sus tine Adunarea, plinatatea Lui, purtatoarea Gloriei Harului, Insusi Trupul sau Spiritual, Insusi tot El, Domnul Isus. Omul launtric este “din cer”, este real, atat de real incat din cauza lui Dumnezeu va invia si “ambalajul” in ziua de apoi. Virtutile, roada Duhului sunt tot de sus.

Lucrurile de jos.
Al doilea domeniu care ne este greu sa-l denumim spiritual este domeniul carnii, domeniul “lucrurilor de acum”, lucruri care sunt umbra celor viitoare, imaginea celor adevarate. Este un templu in cer, a existat o imagine a lui pe pamant. Imparatia cerurilor se aseamana cu “o samanta”, “un pom” etc. lucruri pamantesti. Ni se cere sa “privim cum cresc crinii”, “sa ne uitam la pasarile cerului”, sa intelegem in cele vizibile umbrele realitatilor nevazute. Acestea sunt lucrurile de pe pamant. Acestea sunt umbre, doar imagini ale celor de sus, ca o ciorna, o schita sau un cofraj. Vor fi desfiintate, clatinate, pentru a ramane lucrurile care nu se clatina.

Lucrurile adancului(de mai jos)

Al treilea domeniu este cel al lucrurilor de mai jos, imaginea imaginii sau umbra umbrei. “Sa nu-ti faci chip cioplit” este tocmai o opreliste pentru ca din moment ce tot suntem inselati “privind cele care se vad” facute totusi de Dumnezeu sa nu devenim si mai inselati privind imaginile acestora facute de om. Sa nu trecem de la privitul la umbre la “privitul” la imaginile umbrelor. In acest domeniu al imaginii si imaginatiei Diavolul castiga biruinte colosale. Este adancul spiritual, lumea lucrurilor facute, lucrate, trudite de om. Mai ales in domeniul imaginii si imaginatiei, filmelor, reclamelor, clipurilor, oamenii prin asimilarea acestor lucruri sunt automat inrobiti de manuitorii dibaci si cunoscatori ai acestor mecanisme diabolice de subjugare prin stimularea dorintelor si aprecierilor. De asemea prin carti, romane, filosofii injghebate de oameni, concluziile acestor acte ale imaginatiei(zise creatii), eroii laudati, sfarsitul dorit creaza un sistem de coordonate spirituale monstruos de fals si de inselator. Dar si in domeniu religios imaginatia oamenilor este debordanta.

Existand aceste 3 domenii, desigur toti oamenii il vad bine cu ochii carnii doar domeniul carnii, naturalul, firescul, vazutul. De aici ni se cere sa “privim in sus” la Domnul Isus, sa”ne gandim la lucrurile de sus” sa avem directia mintii, cugetarii si nazuintii spre cele duhovnicesti, reale, permanente( sau vesnice). Daca ar sti oamenii cursul valutar al harului s-ar grabi sa primeasca acum de gratis samanta virtutilor eterne, sa le semene in inimi in vederea rodirii pentru “a-si aduna pe viitor o buna temelie”, sau “sa-si stranga comori in ceruri” care vor fi pretuite la o infinit mai mare valoare atunci cand vor fi Glorificate impreuna cu noi si cu El..

Tragedie mare este ca oamenii in general considera iluzoriu si abstract tocmai spiritualul, realitatea, ignorand-o de aceea.

Privirea ochilor nostri launtrici, intelegand prin asta modelarea viziunii noastre se cere a fi fixata pe Domnul Isus, pe felul sau de a fi, pe felul Sau de gandire, pe virtutile Lui.

Imparatia lui Dumnezeu nu seamana cu o republica, sau cu o fabrica, sau cu un SRL, noi suntem administratori ai harului, nu ai trudei. Ce sa caute in adunare(in slujbele duhovnicesti), presedinti, secretari, casieri, comitete, dirijori, carturari cu dr. dr., cand adunarea este un loc de manifestare al Harului nu al Muncii trudite a bietului om firesc.

[color=#FF0040]Harul este gratis, vine de sus, poarta mireasma gradinilor inchise batute de vant, a fost raspandit peste noi din Hristos, prin alipirea noastra de El s-a deschis un izvor din inima noastra si izvorasc virtutile duhului. Harul se administreaza prin cele 4 staruinti: invatatura(cuvantul), Legatura frateasca(dragostea), frangerea painii si rugaciunea.

Truda bietului om vine de jos, ani grei de teologie, fara har si fara bucurie, scoli muzicale pentru a produce chinuiti de talent, organizari imaginate si meticulos regizate, semnificatii si traditii, mititei cocotati si prestigii sforaite, lucruri care sunt atat de diferite de Hristos pe cat e de mare diferenta intre o mumie putreda si uscata(dar lucrata bine si pictata detaliat) si un inger diafan. Aproape toata reprezentatia religioasa de azi e umpluta de imaginatie si de efort care polarizeaza privirea asupra omului, privirea in jos la truda lui, la felul cum a “interpretat” sau a regizat, cuvantul simplu al lui Hristos fiind lepadat de acesti obisnuiti ai privitului la superficial. De dragul multimii si al banilor. Fratii hutteriti scriau acum cateva sute de ani(citez aproximativ din memorie):”este mult mai folositor ca un grup mic sa invete temeinic trairea si practica crestina decat ca o mare multime sa fie fie invatata superficial cu o invatatura eronata.”

A administra Har inseamna Cuvant, cuvant de intelepciune, de rabdare, de dragoste, de rascumparare, de neprihanire, etc pentru ca “Hristos a fost facut pentru noi intelepciune, neprihanire, sfintire si rascumparare.” Aceasta taina este mare si o pricepem greu . Un singur aspect al ei imi permit sa-l amintesc aici. Lucreaza pe principiul turnarii. “Strange vase goale si sa nu fie putine.” Vase goale? E plina lumea. O inima plina clocotitoare, debordand cuvinte arzatoare care dau “har celor ce le aud” face mai mult decat 10 diplome la umplerea vaselor goale.

Parasirea Simplitatii si adevarului care este in Hristos Isus a fost viclenia cu care Sarpele a amagit pe multi din cei ce s-au dedat la privit adesea la cele de jos(lucrurile pamantesti) si indelungat la cele de mai jos(imagini si imaginatii omenesti, romane, filme, “programe” religioase regizate) si nu la cele de sus.[/color]

O, ce orbie intra ne-ncetat,

prin ochii care vad mai bine

in lumea stapanita de pacat,

ce fuge, Doamne, de la Tine!

O, ce surzire e-n urechea cea

ce-n lume-aude tot mai bine,

dar pentru Adevarul Tau e grea

si fuge Doamne de la Tine!

O, ce ne-nduplecate rataciri

se nasc in mintea care tine

stiinta lumii de nelegiuiri,

si fuge Doamne de la Tine.

Dar ce ferice este pentru cel

ce prin credinta intra bine

in adapostul sangelui de Miel

-Isus, e una-ntreg in Tine!

Fara Tine, fara Tine,

Doamne nu-i lumina

nu-i nici viata nu-i nici bine,

nici frumsete, nici hodina.

Harul vesnic de la Tine,

pentru cel ce crede, vine.

(N.Moldoveanu, Cantarile Harului 8/49)

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s