Noi propovăduim un Hristos nerăstignit

28 iulie 2008
Textul de mai jos a fost postat pe net în urmă cu mai bine de un an, în mijlocul framântărilor legate de colaborare. Rana a fost legată uşuratic, nimeni nu doreşte pocăinţa, se pare chiar că timpul ei expiră.  Nu cred că mai e nimic de făcut.
Ieremia 51:9-10 „Am voit să vindecăm Babilonul, dar nu s-a vindecat! Lăsaţi-l şi haideţi să mergem fiecare în ţara noastră,(…)Veniţi
să vestim în Sion fapta Domnului Dumnezeului nostru! „

Dar iată textul:

Noi propovăduim un Hristos nerăstignit. Hristosul predicat de noi n-a fost scuipat, nici dezbrăcat, nici pălmuit, nici batjocorit.
Noi propovăduim un Hristos care n-a vrut să bea paharul.
Nici să-şi ducă crucea.
Un Hristos care n-a urcat Golgota.
Un Hristos care a căzut la înţelegere cu Pilat, şi cu Ana, şi cu Caiafa.
Un Hristos asistând la crucificarea lui Baraba, săracul…şi ăilalţi doi. Ce să le faci?…tâlhari.
Noi propovăduim un Hristos colaborator…chemat pe ascuns în Sinedriu, …să nu-L vadă ucenicii…nici Maria Magdalena…nici Lazăr. Chemat să se înţeleagă cum să fie bine pentru popor.
Cu Hristosul predicat de noi nu s-a jucat nimeni baba-oarba, nu L-au legat la ochi, nu L-au lovit rânjind: “prooroceşte, cine te-a lovit?”
Noi predicăm un Hristos de origine nobilă, nu un galileean. Despre Hristosul nostru nu poate nimeni spune:”cum ştie acesta carte fără să fi învăţat”. Hristosul nostru are diplomele în birou, în rame, pe pereţi.
Noi predicăm un Hristos care n-a fost dus legat de la Pilat la Irod, cu gloata talibană de preoţi şi de cărturari urlând în urma Lui.
Hristosul nostru s-a dus singur şi a răspuns la toate întrebările lui Irod. Chiar i-a promis noi întrevederi, regulate, pentru că răstignirea s-a anulat. Trebuiau doar rapoarte săptămânale. La început doar rapoarte, pentru ca mai târziu, Irod a cerut şi temperarea mesajelor:…ştii Isuse, Pilat e problema, vor veni romanii şi ne vor distruge cetatea. Sau ruşii. Gata cu iadul, păcatul, depravarea, căderea omului, predicaţi optimist, omenirea a intrat într-o era nouă, a comunismului triumfător. Ce har? Năluci. Muncă, tovarăşi.
La ieşirea de la Irod se auzeau pe dealul Capăţânii ultimele vaiete ale lui Baraba.
Noi predicăm un Hristos descurcăreţ, doar se ştie ce crud şi dispreţuitor este Irod. Ce să te pui rău cu el? Să se împrăştie toţi ucenicii? Nu mai bine colaborăm cu el si rămâne templul întreg?
Noi predicăm un Hristos nebiciuit şi nescuipat. Un Hristos onorabil, la costum şi cu diplomat. Chiar şi cu diplomaţie. În diplomat îşi ţine schiţele de predici. Predicile lui sunt pe puncte, bine argumentate, cine a zis ca n-a învăţat? Cu diplomaţia iese din toate încurcăturile. Un Hristos fricos, ziceți? Hristosului nostru i-a fost teamă de Gherla, Periprava, Aiud, Piteşti(brrrrr…), Târguşor, Târgu Ocna, Sighet? De ce spuneţi asta? Păi cine să predice evanghelia de la amvon dacă Hristosul nostru este la Gherla? Ce? Cum adică şi Pavel..în Filipi…miezul nopţii, …cântau…cei închişi ascultau. Cine? Drojdia societăţii…fără cor…fără orchestră…fără repetiţii, nene! Ce temniţă, Filipi? Altă cultură.
Noi predicăm un Hristos nerăstignit, un Hristos colaborator, un Hristos securist, un Hristos delator, un Hristos vânzător de fraţi . Un Hristos prieten cu Ana, tovarăş cu Caiafa, partener cu Irod şi simpatizant al lui Pilat. De fapt chiar prieten cu Cezarul.
Noi predicăm pe Iuda.

16 comentarii

 1. Am recitit „noi predicam pe Iuda”am sa o scot la imprimanta,sa o dau la cativa frati macar….Cu Iuda am ramas…ba avem si cor si repetitii,si poezii
  si…si…si…si..
  Numai Duh nu avem,numai suflet nu avem,numai pe Hristos Cel Rastignit nu-L mai avem,O,Doamne nu….
  NU ne lasa Doamne Dumnezeul nostru,aprinde focul in noi,reaprinde Doamne focul divin in fiintele noastre amarate.

  Apreciază

  Răspunde

 2. Nu cred că a fost vreodată atâta închinare la idoli şi atâta slăvire a idolilor cum este astăzi.Ca să te poţi apropia cu sufletul de un ,,creştin” pentru o unitate în duh trebuie să treci în cultul lui fără cultui lui fără organizaţia lui, Hristos Cel adevărat nu are valoare.Dacă vrei să vorbeşti cu cineva din cuvântul lui Dumnezeu trebuie să-L strecori prin sita doctrinei lui. Astăzi doctrina e pe tron iar cuvântul lui Dumnezeu este jos în faţa acestei statui sfărâmăţat, ciuntit,murdărit, culorat în fel şi chip iar mântuirea, dragostea sfântă, slăvirea numelui lui Dumnezeu şi toate cele bune sunt folosite cu scopul de a prinde cât mai mulţi în mregea cultului şi îndoctrinarea cât mai grbnică a celui prins. Oameni Morţi de mult sau în viaţă cu învăţături de toate soiurule sunt modelul ve viaţă, de gândire, de vorbire de trăire a multora iar omul lui Dumnezeu modelat prin cuvântul scris în scripturi este aruncat între bălăriile a tot soiul de învăţături cu care idolii zilelor noastre ies în faţă pentru ai uimi pe cei ce se închină în faţa lor. Da un hristos nerăstignit fals.

  Apreciază

  Răspunde

 3. Securistii cultelor: Adevărat au înviat!

  EDITORIAL – DORU BUSCU
  http://www.catavencii.ro/Adevarat-au-inviat_0_8097.html

  De la arhimandrit în sus, întreaga popime română, ferecată în aur și nestemate Swarovski, pieptănată pe epoleți, tunsă în nas cu lumînarea și unsă pe suflet cu zeamă de păcate, a ieșit la televizor să-l întîmpine pe Iisus cu evlavia adunată la dosar. Mitropoliți care l-au mărturisit pe Satana sub nume conspirativ, arhierei care au cîntat ca cocoșul, de trei ori, în urechea centurionului, bașca un călugăr fără memorie, care i-a supus la caznele Mîntuitorului pe colegii săi de celulă, s-au grămădit cu toții, mai ceva ca cei trei magi originari, la căpătîiul unui Christos mirat și depășit de tehnologie, transmis în direct mai repede ca duhul sfînt.
  E bine ca, o dată pe an, să-ți amintești situația răului. Cum stă în dispozitiv impostura, unde sînt amplasați ticăloșii, pe ce latură sînt așezați hoții și, în fine, unde așteaptă grosul prostiei. E bine ca, măcar o dată pe an, cineva să-ți aducă în fața ochilor această hartă a falsului în acte creștinești, iar la noi, Paștele are acest merit.
  „Noi, doamniță, am intrat la pușcărie pentru onoare, pentru demnitate și din spirit de sacrificiu”, i-a spus Paul Dumitrescu unei prompterițe preocupate de urgența calupului publicitar. Paul Dumitrescu e un fost deținut politic, supraviețuitor nu numai al fenomenului Pitești, ci și al iadului de la Jilava, Gherla și Malmaison. Bătut cu parul, călcat în picioare, înfometat, izolat și umilit peste putința de a povesti, acest om vorbește despre curaj și acțiune, despre o istorie națională plină, în momentele ei de grație, de moarte și de sînge. E unul dintre puținii rămași în picioare, între sutele de mii de căzuți – un om care are o lecție de spus unui public surd și fără ținere de minte. Aproape nonagenar, cu o vitalitate de adolescent, Paul Dumitrescu e licărul stins al unui alfabet uitat de două generații. După un deceniu de tortură, după o viață trăită din infern, un om nu obosește să predice curajul. Vă vine să credeți că „sînge”, „luptă”, „onoare”, „rezistență” au fost cuvinte luate cîndva în sensul propriu? Vă vine să credeți că cineva, cu oasele rupte, cu tălpile jupuite, cu capul vîrît în tinetă, cu rudele arestate și cu mormîntul necunoscut gata deschis, își poate dori doar să moară cu spatele drept?
  Această specie extinctă, croită din curaj și caracter, a existat în realitate. Acum se scurge, neștiută, în pămînt, în loc să fie îngropată, cu onoruri, în memoria utilă. Iar în urma ei răsar, de două decenii, plantele otrăvite ale noii noastre demnități.
  Crucificate incomplet la Revoluție, Biserica, Securitatea și celelalte structuri au înviat și și-au înălțat urmașii la cerul capitalismului, acolo unde nu există, pentru dînsele, nici durere, nici întristare, nici suspin. Și, desigur, nici un Dumnezeu.
  Publicat în Cațavencii nr. 18 (96), 2013

  Apreciază

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s