Despre autoritati

Principiul autoritatzii
Autoritatea deriva din dreptul de proprietate. Am putea defini autoritatea ca manifestarea administrarii de catre proprietar a dreptului de folosire a bunului posedat.
Versetele care m-au provocat cu uimire la creshterea curiozitatzii asupra acestui subiect au fost :
2 Petru 2:10-11″ …mai ales pe cei ce……dispretzuiesc stapanirea…….nu se tem sa batjocoreasca dregatoriile…..pe cand ingerii….nu aduc inaintea Domnului nici o judecata batjocoritoare impotriva lor.”
Iuda 8-9;” Totushi oamenii aceshtia, taratzi de visarile lor…..nesocotesc stapanirea shi batjocoresc dregatoriile. Arhanghelul Mihail cand se impotrivea Diavolului….n-a indraznit sa rosteasca impotriva lui o judecata de ocara…”.
Am crescut intr-un mediu creshtin dar imbibat de critica. Europa Libera ne alimenta continuu cu subiecte indreptatzite de a dispretzui conducerea atee shi comunista. N-am vazut nimic rau in a critica guvernul, partidul, pe Ceaushescu, militzia , securitatea, sistemul, pastorii securishti, profesorii lingai, etc
Dupa revolutzie in adunarea in care fac parte am vazut dezvoltandu-se un spirit critic mai ales asupra altor adunari cu viziune diferita sau asupra unor lideri cunoscutzi. Critica a degenerat in ironii, dispretz sau ocara. Aveam un set de convingeri sacre shi masuram pe totzi oamenii cu masura asta.
Dumnezeu m-a smerit tare, CUM?

Poveste:

Ajung acum catziva ani in USA, California la o seara de rugaciune intr-o familie. Cateva familii, caiete de rugaciune. Primele rugaciuni: pentru preshedintele Romaniei, pentru preshedintele Americii, pentru guverne, parlamente, ministere, institutzii shi abia apoi pentru biserici, grupuri, misiuni, lucrari, fratzi, bolnavi, nevoi, ….shi o lista nesfarshita de divortzatzi. Deja ma deranjasera caietele, eu fiu de baptishti invatzat ca trebuie sa ne rugam liber, nu dupa carte, ca ortodocshii. Eram pregatit sa intervin cu comentarii cand gazda mi-a oferit telefonul sa sun acasa in Ro. Sotzia lovise mashina, un copil putzin ranit, spital, politzie, reparatzii. Critica mea s-a evaporat. Am plecat la culcare shi nu-mi iesheau din minte rugaciunile pentru preshedintzi.

Aha…. mi-am amintit „…sa facetzi rugaciuni pentru imparatzi shi pentru cei ce sunt inaltzatzi in dregatorii….”Dar daca sunt comunishti?

Daca sunt atei?

Imediat am vazut ca nici cei de pe vremea Ap Pavel nu erau creshtini. Ba chiar erau nedreptzi shi plini de coruptzie. Felix ashtepta bani.

A inceput sa ma roada chestiunea.

Sunt ani de-atunci….

Mi-a adus Dumnezeu in minte versetul din Iuda: Arhanghelul Mihail nu l-a ironizat pe Diavolul.

Am invatzat imediat ca sunt multe autoritatzi permise de Dumnezeu pe care nu le cunosc , nu intzeleg ratziunea existentzei lor, nu trebuie sa la ironizez dar nici sa ma supun lor.

Am aplicat imediat noua descoperire asupra relatiei cu statul: Romani 13.

1.Autoritatea statului.

Veneau tot felul de clientzi la firma unde lucram shi-mi cereau:”Nu ne vinzi fara factura?” Adica fara tva, deci la negru. Multzi erau creshtini.

Incepusem sa ma rog pentru stat, pentru preshedinte, sa nu mai critic nici in sinea mea, nici in public. Era contradictzie sa ma rog seara pentru autoritatzile statului shi ziua sa le inshel vanzand la negru. Mi-am aliniat contabilitatea la realitate shi nu am mai permis vanzarea la negru. Desigur daca dintre onorabilii mei cititori sunt unii care se pricep la afaceri ishi vor da seama imediat ca intr-un mediu concurentzial dominat de munca la negru asta este sinucidere economica. Nu a fost asha. Mie a inceput sa-mi mearga tot mai bine. Dar las asta.

Uimirea mea fatza de realitatzile lui Dumnezeu creshtea shi m-am adancit mai mult in intzelegerea acestui minunat subiect: domnii shi stapaniri. Statul este o autoritate ingaduita de Dumnezeu pentru organizarea societatzii dominate de pacat. Are institutzii impotriva hotziei, a bolilor, a accidentelor, a focului, etc. Desigur aceste institutzii sunt corupte shi pline de imperfectziuni, dar intr-o lume provizorie(in durerile nashterii) care va fi inlocuita trebuie sa multzumim lui Dumnezeu shi pentru aceste tentative de ordine. Noi ca shi copii ai lui Dumnezeu trebuie sa respectam pe cei din administratzie ca fiind slujitori ai lui Dumnezeu. Nu voi respecta eu pe slujitorii tatalui meu?

Subiectul e vast shi nu doresc sa fac o analiza biblica a lui. E bun de-o carte. Da daca pot transmite acelashi mesaj in 3 pagini e mai bine.

2.Autoritatea nevoii.

E de neocolit. Foamea, frigul, setea. Nu le potzi evita. Varsta, boala, razboiul. Nu te pui cu ele. Sunt autoritatzi. Domnia pacii, a silniciei parca sunt personificate in Vechiul Testament.

Autoritatea pacatului, a legii shi a harului

Orice autoritate deriva din Domnul Isus, El este capul oricarei domnii shi stapaniri.

Gasim in Scriptura multe autoritatzi dar printre ele, acestea 3: a pacatului, a legii shi a harului sunt parca mai importante.

Orice om se naste sub puterea pacatului.

Autoritatea legii este permisa de Dumnezeu ca shi o paza pana la venirea credintzei.

Dupa venirea credintzei domneshte HARUL.

3.Autoritatea pacatului asupra tuturor oamenilor

..este de netagaduit. Nimeni nu poate intra in casa unui om tare ca sa-i jefuiasca gospodaria daca n-a legat intai pe cel tare. Nu putem vorbi aici de libertate de vointza. Fiind copii ai diavolului aveam firea lui din nashtere, autoritatea lui asupra noastra era totala shi noi eram „fara putere” de a ne elibera, chiar mortzi. Eliberea a venit printr-un transfer de autoritate datorat RASCUMPARARII. Nu puteam evada de sub puterea satanei. A fost nevoie de IZBAVIRE.

Intrebarea nu era:”CUM voi scapa?” ci „CINE ma va izbavi?”.

Nu putem vorbi de autoritatea noastra asupra noastra, este un non-sens, datorita copleshitoarei puteri sau autoritatzi a pacatului.

Chiar shi nevederea acestor adevaruri este tot o dovada a autoritatzii pacatului.

4.Autoritatea noastra asupra a ceea ce posedam

Deriva din dreptul dat de Dumnezeu lui Adam de a STAPANI pamantul.

Una din inshelaciunile filosofiei hoatze promovate de marxishtii atei a fost shi aceea ca proprietatea este vinovata. Las shi asta.

5.Autoritatea legii

m-a uimit in mare masura.

„pana la venirea credintzei noi eram sub paza legii”. Nu intzelegeam de ce un om care invatza: „taierea imprejur nu este nimic” l-a taiat imprejur pe Timotei. Sau invatza: „voi tzinetzi zile, luni, vremi shi ani”shi s-a grabit sa fie la Ierusalim de Cinzecime. Sau shi-a tuns capul in Chencreea.

Am ajuns sa intzeleg ca LEGEA(indiferent care, legea morala, legea statului, legea conshtiintzei) bazata pe principiul:”cel ce va face aceste lucruri” are o autoritate limitata dar permisa de Dumnezeu.
„Pana la venirea credintzei noi eram sub paza legii.”Dupa venirea credintzei nu mai suntem sub Indrumator(Lege).

Catzi sunt astazi la care INCA n-a ajuns credintza?

Pentru ei autoritatea legii este valabila. Shi eu nu voi dispretzui aceasta autoritate. Shi nici institutziile care o administreaza. E mai bine ca oamenii sa fie SUB lege decat FARA DE LEGE.

Deci nu putem vorbi in termeni de corect sau greshit fatza de aprigele actziuni ale unor institutzii care pline de fala administreaza o anumita autoritate legala de indiferent ce origine. Ne mananca limba sa ironizam. Desigur in anumite circumstamtze shi catre anumite urechi putem arata intr-o maniera ziditoare zadarnicia supunerii NOASTRE fatza de aceste autoritatzi.”Pentru ca adevarul evangheliei sa ramana cu noi, nu ne-am supus lor.”

E imprudent sa fim in preajma unor oameni sau institutzii care administreaza autoritatzi cu pretentzii de universalitate, de genul: „totzi romanii sunt ortodocshi” sau „totzi, intotdeauna trebuie sa…..”. Sfatul dat de Domnul Isus pentru rascumparatzii lui este: „lasatzi-I” sau „pazitzi-va de oameni”.

6.”HARUL SA DOMNEASCA” Autoritatea Harului.

Este un subiect copleshitor, plin de glorie pentru care ma vad prea mic.

Evanghelia harului Sau. Creatzi pentru lauda slavei harului Sau…dat in Cel Preaiubit.

Cuvinte care obliga. Nu zice –diavolul a domnit…Domnul Isus sa domneasca- ci pacatul a domnit…Harul sa domneasca.

Cuvinte mult mai clare care sapa adanc in mediocritate shi demoleaza conformismul. Cuvinte care au de-a face cu caracterul nostru, cu virtutzile aduse prin har shi cu slujirea noastra unii altora. Harul a fost revarsat peste noi prin orice fel de intzelepciune shi pricepere.

Fiecare sa slujeasca altora dupa harul pe care l-a primit.

Cuvintele:”Dupa Harul..care mi-a fost dat…eu spun” exprima chiar aceasta autoritate a harului primit. Eu sunt administrator al harului. Dau ce am. Autoritatea deriva din potentzialul uriash al acestui har pe care eu il dau asha cum l-am primit pentru zidirea celorlaltzi. Harul fiind felurit, adica diferit pentru fiecare din madularele trupului este VITALA subordonarea mea fatza de ceilaltzi administratori de har, adica fatza de fratzii mei. Autoritatea lor deriva din harul pe care il administreaza. Fiecaruia fiindu-I data aratarea(revelarea) Duhului spre folosul celorlalzti eu am nevoie de harul dat fratzilor mei.

Altfel voi ramane necrescut shi imatur in aspectele shi virtutzile potentziale ale caror administratori nu le-am acordat atentzie.

La fel in harul dat mie, am nevoie de ruga pentru ascutzirea sensibilitatzii spirituale pentru a separa in mine prima data cuvintele, ca ceea ce dau sa fie dezbracat de personalitatea mea, sa fie „cuvintele lui Dumnezeu” pentru zidirea fratzilor. In aceasta nu trebuie sa ne rushinam de a manifesta autoritate deplina shi de a ne lua multa libertate pentru ca e misiunea noastra. Am executat-o shi gata. M-am luptat lupta cea buna. Mai bun este sfarshitul unui lucru decat inceputul lui.

Inainte de a trece la ultima parte a mesajului meu sa fac o identificare de termeni.Consider sinonime sau aproape termenii: domnie, stapanire shi autoritate.

La fel: dregatorie, administrare shi ispravnicie.

7.Autoritatea Domnului Isus in adunare.

Este una din cele mai mari taine din univers pe care Dumnezeu o reveleaza numai prin duhul lui celor care au trecut prin moartea impreuna cu Fiul Sau.

Este un subiect vast in Noul testament shi nu doresc sa-l dezvolt aici.

Atrag insa atentzia la dispretzuirea autoritatzii Lui shi a consecintzelor inevitabile: lideri umani plini de sine, „cari vor strecura pe furish erezii nimicitoare, se vor lepada de Stapanul care I-a rascumparat……vor cauta ca prin cuvantari inshelatoare sa aiba un cashtig de la voi.”

Concluzii shi indemnuri

In contextual a ceea ce am scris mai sus ma vetzi intzelege ca nu am nimic cu multele sisteme de autoritatzi religioase sau sociale existente. Shi pentru o cercetare fugitiva a lor in vederea unui acord pro sau contra viatza este prea scurta.

Ignorarea sau tratarea intr-un mod respectos dar neutru shi nepartinic ar trebui sa fie atitudinea generala in fatza lucrarilor la care nu am fost chematzi shi care nu ne implica.

Chiar shi acolo unde suntem implicatzi in relatzii cu autoritatzi de deasupra noastra vom lupta corect, supushi lor daca este cazul sau luptand impotriva lor. Nu putem ignora(dispretzui) o autoritate existenta, de exemplu a pacatului, spunand ca omul are vointza libera.

Nu putem batjocori(ironiza) biserica cealalta numai pentru ca e alta dregatorie.

Seriozitatea ingerului m-a pus pe ganduri.

Ganduri pe care vi le-am ashternut mai sus.

Cu dragoste din dragostea Lui

Daniel

3 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s