Cel mai periculos dușman (Biserica instituționalizată, cel mai periculos dușman al trupului lui Cristos)

„Cel mai periculos dusman” de Neil Girrard
Afirmatia ca “Biserica” institutionalizata este cel mai periculos dusman al trupului lui Hristos este pentru multi prea greu de inteles si mult mai greu de acceptat ca adevar. Totusi asa este. Permite-mi sa incerc sa-ti explic care este fundamentul acestei afirmatii pentru ca sa poti hotara tu insuti care este adevarul in aceasta privinta.
Mai intai, probabil ca ar fi mai bine sa subliniem ce este ekklesia, adica, ce este viata trupului lui Hristos. Intr-un cuvant, viata trupului lui Hristos este o viata abundenta in adevar, libertate, unitate si dragoste in si prin Duhul lui Dumnezeu in imparatia lui Dumnezeu, acel taram al pacii spirituale dumnezeiesti, bucurie si adevarata sfintenie. Aceasta este viata spirituala realizata doar in Dumnezeu care guverneaza peste taramul sufletului (mintea, vointa si sentimentele) fiecarui membru in parte. Ekklesia este construita (diferitele sale parti impreunate) de Hristos Insusi prin lucrarea Duhului Sfant si este acea adunare pe care nu o abandonam decat cu riscul de a pierde tot ce am obtinut.
Aceasta este un scurt, poate prea scurt sumar al ekklesiei. Dar sa ne intoarcem la “biserica”. Va rog retineti, folosesc termenii in sensul lor peiorativ, nu in sensul obisnuit. Imi cer scuze pentru confuzii.
Chiar si cuvantul “biserica” este o falsificare. “Ekklesia” este “adunarea celor chemati la Hristos care indeplinesc munca in imparatia Sa”. “Biserica” este “casa Domnului”. Acestea sunt doua intelesuri total diferite, iar daca ai inlocui “biserica” cu “ekklesia” in fiecare pasaj din Noul Testament, vei descoperi un cu totul alt inteles. Iar cand introduci “biserica” in cele doua locuri unde este cuvantul ce a devenit “biserica” (grecescul – “kuriakon”), vei vedea ca intelegerea noastra moderna difera de cea a autorilor Noul Testament.
“Biserica” are ca model templele pagane si/sau sinagogile evreilor. Cand Constantin a “crestinizat” imperiul roman, a observat ca zeii pagani aveau templele lor si s-a gandit ca si crestinii au nevoie de ale lor. Amvonul si corul sunt, de asemenea, doua mosteniri ale templelor pagane care nu se regasesc niciunde in modelul Nou Testamental al ekklesiei. Scriitorii Noului Testament nu aveau o cladire-“biserica” si chiar respingeau “sinagoga” ca o cale de a descrie ceea ce sunt si felul in care se intalneau.
Cladirile–“biserica” au fost construite pentru a gazdui liturghia ritualizata care a evoluat cam prin secolul trei. Inainte de 200 d. Hr., nu existau “biserici”. Prima “biserica” a aparut atunci si era o casa mare romana ce a fost transformata in “biserica”. Presupun ca a fost lasata “bisericii” de catre un bun crestin care a murit si si-a lasat casa sa fie folosita in lucrare pentru ca nu mai avea nevoie de ea. Dar inainte de aceasta, crestinii se intalneau in case unde era partasie adevarata, partasie ce a schimbat lumea.
In evul mijlociu, catedralele si capelele erau in asa fel proiectate incat sa evidentieze natura de neatins a lui Dumnezeu. Acoperisurile cu turnuri si arce erau proiectate astfel incat sa sublinieze transcendenta lui Dumnezeu. Noul Testament vorbeste despre descoperirea Duhului Sfant si nu despre un Dumnezeu la care nu se poate ajunge.
“Biserica” perpetueaza distinctia cler-laic. Platforma pe care sta clerul este un descendent direct din templele pagane. Preotii (pontifii – “podurile”) stateau intre oameni si dumnezeul care era venerat. Ei erau mediatori intre dumnezei si oameni. Constantin, pentru ca oamenii deja imbratisasera ideea unui singur episcop pentru fiecare oras, a instituit preotia de tip pagan. Structura de autoritate a “bisericii” moderne este oglindirea structurii de autoritate a Imperiului Roman si nu are baza in Scriptura. Deci atunci cand un om se ridica si predica, iar aceasta este dieta spirituala a oamenilor, mesajul cel mai pregnant pe care il transmite este ca oamenii nu-L pot auzi ei insisi pe Dumnezeu si au nevoie de un mediator, un preot, un “pastor”, sa mearga la Dumnezeu pentru ei. Aceasta provine din pornirea inerent pacatoasa a omului de a se ascunde de sfintenia lui Dumnezeu (ca Adam – Genesa 3:8) si nu lasa oamenii sa paseasca in sfintenia lui Dumnezeu. Si este foarte adevarat ca fara sfintenie nimeni nu-L va vedea pe Dumnezeu. (Evrei 12:14)
“Bisericile” sunt proiectate pentru a inlesni comunicarea cler/laic. Un om vorbeste unei multimi. Desi exista in Noul Testament marturii despre intalniri apostolice de felul acesta, nici un alt dar nu este prezentat ca tinand o “predica” asa cum o stim noi astazi. Nici nu este adevarata hranire spirituala a oamenilor Noului Testament. Oricand se intalneste ekklesia, fiecare are o invatatura, un cantec, un sfat, o vorbire, o interpretare, o profetie, o revelatie. (1 Corinteni 14:26) Deci “bisericile”, cu desinul lor arhitectural si obisnuita lor practica trimit mesajul “subliminal” ca Petrica Rus nu are nici o parere sau mesaj demn de ascultat. El este astfel oprit din cresterea spirituala pentru ca ceea ce Duhul a pus in el nu este niciodata exprimat. Sarcina liderilor spirituali nu este de a sadi adevarul in inimile oamenilor – Duhul Adevarului locuieste deja in ei si_si scrie legile in inimile lor (Romani 8:9; Evrei 8:10). Nu, sarcina liderilor spirituali este sa participe activ in deprinderea pe care Dumnezeu o lucreaza in vietile oamenilor pentru ca adevarul sa poata iesi din ei intr-o maniera care sa-L reprezinte pe Hristos.
“Bisericile”, mai ales “bisericile” mari, se presupune ca sunt locuri unde oricine si toata lumea poate veni sa asculte Evanghelia. Dar ceea ce este construit nu este altceva decat un loc unde multi (uneori si 90% sau mai multi din adunare) pot fi lenesi (niciodata nu slujesc, niciodata nu se ofera voluntari, niciodata nu se implica nici macar in sens moral sau social, ce sa mai vorbim de cel spiritual) si raman anonimi, continuandu-si viata in acelasi fel pacatos. Multi dintre acestia pretind ca sunt crestini – totusi, ei “merg la biserica” cu regularitate – desi continua sa preacurveasca, sa pofteasca, sa practice idolatria, sa se imbete, sa injure, sa barfeasca si sa-i manipuleze pe altii. Cu acest tip de oameni Pavel a spus ca nici sa nu pranzesti. (1 Corinteni 5:11) Dar pentru ca “biserica” este acum asa de mare, putem sa “mergem la biserica” si “sa-l slavim pe Dumnezeu” cu ei pentru ca nici nu-i cunastem, nici nu stim cum traiesc.
“Bisericile” se bazeaza pe “zeciuieli si daruri”. Iar in timp ce se construiesc si se impodobesc cladiri mari si frumoase, orfanii si vaduvele raman in nevoie (vezi Iacov 1:27). Visteria, un concept Vechi Testamental folosit gresit pentru a promova darurile catre “biserica”, este destinat pentru a hrani si intretine preotimea. In Noul Testament, fiecare credincios este un preot. Cand toti preotii sunt indestulati si toti orfanii si vaduvele sunt ingrijiti (si nu doar in comunitatea noastra ci in toata lumea), atunci ne putem gandi sa construim o cladire. Altfel religia noastra nu este pura si placuta inaintea lui Dumnezeu.
“Bisericile” impart trupul lui Hristos si permit unuia sa spuna “sunt al preotului”, altul “sunt al lui Martin Luther”, altul “sunt al lui John Wesley”, altul “sunt
non-denominational”. Pura existenta a usilor “bisericii” spune ca aceasta dezbinare este potrivita si necesara, nu abominabila. Nu este nevoie sa depunem effort sa pastram unitatea Duhului in legatura pacii (Efeseni 4:3), putem pune direct bodygarzii sa-i conduca afara pe cei ce nu sunt de acord cu seful clerului. Pavel a spus sa nu avem nimic de-a face cu acei ce fac dezbinari (Romani 16:17), iar cel mai dezbinator om dintre toti este “pastorul” care nu va permite niciunuia dintre cei ce au alta parere decat el in ce priveste anumite pasaje din Scriptura, sa ramana in adunare. Mai mult, incurajarea dependentei de un om pentru stabilirea standardelor doctrinare, este o garantie ca credinciosii nu vor creste in maturitate. (1 Corinteni 3:1-4)
“Bisericile”, in special cele moderne care sunt construite folosind tehnici de marketing, doar implinesc dorintele sufletelor din adunare. Dumnezeu este Duh, iar cei ce-L slavesc trebuie sa o faca in duh si in adevar. (Iacov 4:24) Daca cineva conduce “biserica” dupa preferintele sale in loc sa faca toate lucrurile supunandu-se lui Dumnezeu, acela slujeste Eului sau si nu Dumnezeului Scripturii. Dar multe “biserici” nu vad nimic gresit in atragerea acelora care prefera acest atribut care slujeste pornirilor si dorintelor lor. Dar aceasta nu este altceva decat o imitatie falsa a slujirii lui Dumnezeu in duh. Imitatia falsa bazata pe lucrari este la indemana celor a caror minti le domina sufletul. Dar nici una din acestea nu sunt umblarea spirituala supusa cu Dumnezeu bazata pe conducerea moment cu moment a Duhului Sfant.
Aceasta este baza in care declaram ca “biserica” institutionalizata este cel mai periculos dusman al trupului lui Hristos. Ce ma uimeste este ca ekklesia , totusi poate exista si razbate prin ceata oricarui numar de “biserici” inselatoare. Iar Dumnezeu a permis acest amestec pentru ca neghina este inca impreuna cu graul – iar smulgerea neghinei ar insemna smulgerea graului. Dar, cum ne apropiem de sfarsitul vremurilor, ingerii vor fi trimisi sa smulga neghina inainte, pentru ca sa poata sa fie cules apoi graul. Cu alte cuvinte, Dumnezeu nu va mai tolera acest amestec si ii chema pe toti aceia ce sunt ekklesia Sa sa fie grau daca nu vor sa fie smulsi ca neghina.
In istoria Germaniei si a tarilor comuniste, “bisericilor” li s-a permis sa fie deschise si functionale. Tot ceea ce trebuia sa faca “pastorul” era sa predice linia partidului. Daca n-ar fi facut-o ar fi fost inlaturat si inlocuit cu altcineva. De aceea adevarata ekklesia a fost nevoita sa se ascunda. In Rusia, de exemplu, se stia ca multi pastori erau informatori si agenti KGB. De ce am crede ca va fi altfel in zilele antihristului al careia Hitler si Stalin ii erau simple umbre, concurenti ambitiosi la titlul de conducator al lumii?
Si Pavel si Isus au profetit clar despre caderea multora din credinta (nu a cativa sau a unora ci a multora) (2 Tesaloniceni 2:3; Matei 24:10-13). Eu cred ca in vremurile care urmeaza nu va mai fi nevoie sa parasesti “biserica” pentru a cadea din credinta, si ca va deveni din ce in ce mai greu, daca nu imposibil, sa gasesti credinta adevarata in contextul “bisericii”.
In aceste profetii se spune, de asemenea, ca multi ii vor ucide pe adevaratii credinciosi crezand ca astfel fac lucrarea Domnului (Ioan 16:2). Este adevarat, de asemenea, că liderii religiosi din acele timpuri l-au rastignit pe Hristos si tot ei i-au persecutat intotdeauna pe profeti si pe slujitorii Domnului (Luca 11:49-51). Multi se asteapta ca viitoarea guvernare a antihristului sa fie sursa a multor persecutii impotriva sfintilor – si la nivel global chiar asa va fi (Daniel 7:21,25). La nivel local, insa, liderii “bisericii” si acolitii acestor “guru” ai “bisericii” vor fi cei mai vehementi persecutori ai adevaratilor credinciosi.
Sfarsitul vremurilor este un timp de separare – buni de rai (Matei 13:49,50). Acei ce sunt drepti vor straluci ca soarele in imparatia lui Dumnezeu. Acei ce sunt rai vor fi vazuti ca atare – ei vor fi, pana la urma, dati afara in intuneric unde va fi plânsul şi scrîşnirea dinţilor. Acum este timpul pentru noi sa alegem!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s